anestezia generala in stomatologie sau sedarea profunda

Anestezia generala in stomatologie

Desi cea mai utilizata forma de anestezie dentara este cea locala, prin injectare, totusi, in stomatologie exista situatii in care este necesara anestezia generala sau sedarea profunda a pacientului.

Cand este recomandata o anestezie generala la dentist?

Anestezia generala sau totala este utilizata pentru operatii complexe, in special cele care tin de chirurgia orala si maxilo-faciala, in situatiile in care anestezia locala si sedarea constienta nu sunt suficiente sau nu se pot efectua. De asemenea, in cazul fricii extreme de stomatolog (dentofobie) sau la pacientii cu nevoi speciale. Este important de stiut ca anestezia generala nu este indicata pentru interventii simple si in cazul pacientilor cu boli sistemice grave sau anomalii de constitutie.

Cum se realizeaza anestezia generala?

Anestezia generala sau sedarea profunda se realizeaza prin administrarea intravenoasa de analgezice, care induc pacientului o stare de somn profund. Anestezia generala necesita asistenta unui medic anestezist, care va monitoriza permanent functiile vitale ale pacientului.

Care sunt beneficiile anesteziei generale?

Principalele beneficii ale anesteziei totale prin sedare profunda sunt:

  • este non-invaziva;
  • dispare senzatia de durere;
  • timpul de actionare este scurt;
  • nu creeaza dependenta;
  • pacientul doarme pe toata durata interventiei
  • pacientul este supravegheat si monitorizat in permanenta de catre un medic specialist ATI.

Indicatii inainte/dupa anestezie generala si efecte secundare

Pacientii nu trebuie sa consume lichide si alimente cu 6 ore inainte de interventie, si nici alimente solide incepand cu miezul noptii precedente. Este bine de stiut ca uneori, anestezia generala poate avea anumite efecte secundare, cum ar fi ameteala, somnolenta, greata sau chiar pierderea abilitatii de coordonare. Din acest motiv, este indicat ca pacientul sa fie insotit la intoarcerea acasa. Acesta isi poate relua activitatile odata cu disparitia simptomelor. Dupa interventie sunt importante hidratarea si medicatia analgezica indicata de medic.

Cat costa anestezia generala?

Datorita aparaturii speciale, a substantelor utilizate si a faptului ca pacientul trebuie monitorizat de catre un medic specialist ATI, anestezia generala implica un pret mai ridicat fata de anestezia locala.

Cauta pe site

+