Cat costa dintii pusi, imbracati sau reconstruiti

Cat costa de pus, reconstruit sau imbracat un dinte normal, de portelan, din zirconiu sau ceramica?

Pentru ca suntem frecvent intrebati cat costa un dinte normal de reconstruit ori imbracat sau cat costa de pus un dinte din zirconiu, ceramica, compozit ori acrilic, dorim sa clarificam cateva informatii despre tipurile de reconstructie a unui dinte si preturile aferente materialelor si procedurilor implicate, care influenteaza direct pretul final al restaurarii dentare.

Cat costa un dinte normal protetic (artificial)?

Daca ne referim la costul unui dinte normal protetic artificial, care va inlocui un dinte lipsa, pretul acestuia variaza in functie de pozitie, de tipul de restaurare dentara ales si de materialele si procedurile implicate in reconstructia dintelui.

Tipuri de reconstructie a unui dinte

Reconstructia unui dinte lipsa

Un dinte lipsa poate fi reconstruit prin doua variante:

  • Implant dentar + coroana dentara
  • Punte dentara sprijinita pe dintii vecini dintelui lipsa
Reconstructie dinte lipsa cu implant versus punte dentara
Reconstructie dinte lipsa cu implant versus punte dentara

Implantul dentar este un surub mic special realizat din titan, zirconiu sau alt material 100% biocompatibil cu organismul uman, care tine loc de radacina a dintelui lipsa. Implanturile dentare reprezinta cea mai buna metoda de inlocuire a dintilor pierduti.

Puntea dentara reprezinta o lucrare protetica fixa utilizata pentru restaurarea dintilor lipsa sau pentru protectia sau remodelarea dintilor afectati considerabil.

Descopera mai multe optiuni si solutii pentru dinti lipsa.

Reconstructia unui dinte partial distrus

Un dinte rupt, tocit, partial ciobit, spart etc,  poate fi reconstruit cu ajutorul unui pivot dentar si al unei coroane dentare protetice (artificiala).

Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care are ca si rol reconstruirea dintilor fracturati sau cariati, fiind acoperit ulterior de o coroana dentara.

Pivotii dentari pot fi realizati din mai multe tipuri de materiale cum ar fi fibra de sticla sau zirconiu. Procedura poate fi asimilata si cu imbracarea dintilor.

Dinte reconstruit cu pivoti si coroana
Dinte reconstruit cu pivoti si coroana

Reconstructia unui dinte care nu mai poate fi salvat

In cazul unui dinte total afectat, care in mod normal nu mai poate fi salvat, mai trebuie luat in calcul la costul total si pretul extractiei dentare care este influentata de tipul dintelui: dinte monoradicular sau dinte pluriradicular.

De exemplu costul extractiei unui dinte normal monoradicular este 300 lei, iar pretul unei extractii de dinte pluriradicular este 400 lei.

Vezi lista completa cu preturi pentru extractii dentare.

Dinti distrusi care in mod normal nu pot fi salvati
Dinti distrusi care in mod normal nu pot fi salvati si trebuie extrasi

Ce inseamna imbracarea dintilor?

“Dinti imbracati” este un termen folosit pentru a descrie dintii care au fost reconstruiti sau reparati utilizand proceduri si materiale specifice pentru a le reda forma, functia si aspectul estetic. Acestea pot include proceduri precum obturatiile dentare (plombele), coroanele, inlay-urile, onlay-urile si fatetele dentare.

Astfel, un dinte afectat semnificativ de o carie sau o ruptura mecanica poate fi “imbracat” cu o obturatie compozita (plomba din material compozit) care sa ii redea forma si sa previna deteriorarea ulterioara. In alte situatii mai complexe, unde structura dintilor este compromisa, se pot utiliza coroane artificiale pentru a acoperi fiecare dinte, oferindu-le suport si protectie. Acest tip de reconstructie sau imbracare a dintilor imbunatatesc atat functionalitatea acestora, cat si estetica zambetului pacientilor.

Dinti imbracati cu coroane ceramice pe zirconiu
Dinti imbracati cu coroane ceramice pe zirconiu

Expresia ‘dinti imbracati in portelan sau zirconiu’ poate fi asociata lucrarilor ceramice pe suport metalic sau lucrarilor din ceramica pe suport de zirconiu, iar costul acestora depinde pretul coroanelor utilizate pentru realizarea lucrarilor protetice. Vezi mai multe modele de dinti imbracati.

Formula de calcul pentru costul reconstructiei unui dinte lipsa sau partial distrus

Formula de calcul pentru costul unui dinte pus sau reconstruit este data de:

Costul procedurii de reconstructie + Costul materialelor din care este realizat dintele artificial

Iata cateva costuri aproximative asociate acestora, din cadrul clincii noastre din Bucuresti.

Costuri coroana dentara:

  • Coroana metalo-ceramica/portelan: intre 1400 si 1600 de lei.
  • Coroana integral ceramica/portelan: intre 1900 si 2200 de lei.
  • Coroana ceramica/portelan pe suport de zirconiu: intre 2200 si 2300 de lei.

Pretul coroanelor este direct influentat de calitatea materialelor din care sunt realizate, astfel ca intotdeauna pretul unui dinte de portelan sau un dinte din zirconiu va costa mai mult decat un dinte din compozit sau acrilic.

Vezi si lista completa de optiuni si preturi pentru coroane dentare pe dinti existenti sau pe implanturi.

Coroana dentara pe dinte
Coroana dentara pe dinte

Costuri implant dentar:

  • Pretul unui implant dentar (surubul din titan, zirconiu etc.): intre redus de la 3000 la 2000 si 5400 de lei.
  • Pretul unei coroane pe implant: intre 1600 si 2300 de lei.

Pretul unui dinte cu surub mai contine si costul aferent unei piese de legatura dintre implant si coroana, denumit bont protetic. Anumite clinici afiseaza preturile implanturilor cu bont protetic inclus, altele fara bontul inclus.

Preturile implanturilor sunt influentate de marca, modelul, materialele si tehnologia cu care sunt realizate.

Vezi si lista completa de variante si preturi pentru implanturi dentare in Bucuresti.

Dinte cu surub sau coroana pe implant dentar
Dinte cu surub sau coroana pe implant dentar

Costuri punte dentara

Daca inlocuiesti unul sau mai multi dinti lipsa folosind o punte dentara, costul variaza in functie de numarul de dinti implicati si de materialele utilizate pentru coroanele dentare. Costul final va fi alcatuit din pretul aferent procedurile de devitalizare a dintilor stalpi sau suport si pretul coroanelor din care este realizata puntea dentara plus costul manoperei de atasare a puntii la dintii stalpi.

Reconstructie dinte lipsa prin punte dentara
Reconstructie dinte lipsa prin punte dentara

Costuri pivot dentar

In cazul unui dinte sau o masea partial distruse (rupt, tocit, partial ciobit, spart etc), se poate realiza o reconstructie cu pivot dentar. Pivotul dentar mai este intalnit si sub denumirea de stif dentar, dispozitiv corono-radicular sau radicular.

In cadrul clinicii noastre pretul unui pivot dentar este cuprins intre 400 si 700 lei.

Reconstructie dinte cu pivot dentar si coroana
Reconstructie dinte cu pivot dentar si coroana

Care este cea mai buna varianta pentru un dinte pus? Implantul sau puntea dentara?

Cel mai mare avantaj al reconstructiei dintilor cu implant dentar este faptul ca ajuta la conservarea osului maxilar sau mandibular in care acesta este inserat. Acest fapt are impact major atat asupra sanatatii orale, cat si asupra aspectului estetic al fetei pacientului.

Dintii pusi pe implanturi dentare arata mult mai bine si ofera senzatia de dinti naturali, comportandu-se intocmai ca acestia. De asemenea, prin comparatie cu alte metode de inlocuire a dintilor lipsa, restaurarile dentare pe implanturi au o durata de viata mult mai mare.

In vide-ul alaturat puteti viziona cele doua tipuri de restaurari dentare, implant si punte, precum si diferentele pe termen lung.

Concluzie preturi dinti pusi, reconstruiti sau imbracati

Aceste preturi pentru dinti pusi, reconstruiti sau imbracati sunt estimative si pot varia in functie de clinica dentara, de pozitia dintilor lipsa sau afectati, de materialele folosite si complexitatea cazului.

De exemplu, reconstructia un dinte din fata poate sa coste mai mult intrucat materialele utilizate trebuie sa ofere o estetica superioara, cat mai apropiata de cea a dintilor naturali. O varianta ideala pentru zona frontala ar fi dintii din portelan sau ceramica pe zirconiu pe implanturi.

Un alt exemplu, in cazul imbracarii dintilor, pot fi necesare manopere suplimentare cum ar fi tratamente sau retratamente endodontice etc, care la randul lor au costuri diferite care se vor reflecta in costul final al restaurarii.

Pentru o oferta individualizata este indicat sa consulti un medic dentist, care iti va realiza un plan de tratament complet cu estimare de timp si cost, pe baza unei radiografii panoramice sau CT dentar.

In cadrul clincii noastre stomatologice din Bucuresti, putem realiza investigatiile radiologice si consultatia de specialitate chiar in aceeasi sedinta. Clinica noastra dispune de un tomograf dentar de ultima generatie cu fascicul conic CBCT (cone beam computer tomography) care ofera cele mai noi tipuri de investigatii din domeniul radiologiei dentare, fiind produs de leader-ul mondial in tehnologie dentara – compania Dentsply Sirona.

Cauta pe site

+