Chistectomie dentara

Chistectomie dentara

Ce este un chist si ce reprezinta chistectomia?

Chistectomia reprezinta o interventie chirurgicala cu scopul extirparii un chist.

Chistul reprezinta o cavitate care formeaza patologic, fiind delimitata partial sau in totalitate de catre o membrana. Acesta poate contine in interior un fluid de natura bacteriana.

Ce este chistectomia dentara?

Chistectomia dentara reprezinta o interventie in chirurgia orala, care poate fi realizata atat sub anestezie locala cat si sub anestezie generala, in functie de caz. Procedura consta in indepartarea unui chist sau tumora care s-a format in jurul radacinii unui dinte sau in interiorul maxilarului (chist maxilar) sau mandibulei (chist mandibular).

Cauzele aparitiei chisturilor dentare

De cele mai multe ori chisturile dentare pot aparea la nivelul varfului radacinii unui dinte, mai ales in cazul dintilor devitalizati, la care nervul este mort. Principala cauza care poate duce la formarea unui chist dentar este o infectie sau un traumatism la nivelul dintelui.

Principala problema a chisturilor dentare este lipsa simptomelor in momentul formarii acestora. Din acest motiv, durerea provocata de un chist dentar apare abia atunci cand se dezvolta infectia, pacientii prezentandu-se la medicul stomatolog fara a sti ca exista o formatiune de tip chistic la nivelul cavitatii bucale.

Chisturile dentare trebuie eliminate prin interventia de chistectomie dentara, pentru a elimina disconfortul pacientilor si riscul de aparitie al eventualelor complicatii la nivelul cavitatii orale.

Tipuri de chisturi la nivelul cavitatii orale

Tipuri de chisturi dentare
Tipuri de chisturi dentare

Chisturile dentare pot fi de doua tipuri:

  • chisturi aparute in timpul dezvoltarii, care pot fi de cauze dentare sau nu
  • chisturi de natura inflamatorie (chist periapical) dezvoltat la nivelul radacinii unui dinte afectat

Cel mai frecvent tip de chist dentar este cel aparut la nivelul radacinii dintelui, atunci cand acesta a suferit un proces de necrozare al nervului datorat unei carii dentare netratate sau tratate necorespunzator. Astfel, daca o carie dentara a ajuns pana la nivelul nervului si a produs infectia si necroza acestuia, sansele sa se formeze un chist dentar cresc foarte mult.

Procedura chirurgicala de chistectomie este o interventie invaziva, care trebuie realizata doar in cazurile in care cand este absolut necesar. Altfel, de cele mai multe ori, un dinte care are nervul necrozat poate fi tratat si endodontic la microscop (tratament de canal). Atunci cand tratamentul endodontic nu poate rezolva problema, se apeleaza la operatia chirurgicala de chistectomie.

Cum se realizeaza operatia de chistectomie dentara?

Procedura de chistectomie dentara presupune realizarea unei incizii in zona afectata si indepartarea chistului sau tumorei, impreuna cu tesutul inconjurator afectat. Dupa interventie, medicul chirurg poate efectua o regularizare a crestei osoase si poate realiza puncte de sutura pentru inchiderea inciziei.

Dupa extractia chistului sau tumorei, se poate realiza si o reconstructie/aditie osoasa pentru a umple spatiul gol lasat si pentru sustinerea regenerarii osului. Aceasta manopera poate fi realizata prin adaugarea de os artificial sau os propriu recoltat de la pacient.

Cat dureaza operatia de chist dentar?

Durata procedurii de chistectomie dentara poate varia in functie de mai multi factori, printre care enumeram marimea si localizarea chistului, gradul de complexitate al interventiei si tipul de anestezie utilizata. In general, operatia de chistectomie dentara poate dura intre 30 de minute si 2 ore.

Ce pret are chistectomia dentara?

Pretul unei interventii de chistectomie dentara este influentat de localizarea, tipul si marimea chistului si de tipul de anestezie necesara pentru realizarea procedurii. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru chistectomie dentara.

Search

+