Consecintele pierderii dintilor

Consecintele pierderii dintilor

Scopul stomatologiei moderne este de a readuce gura pacientilor la functia normala, impreuna cu tot confortul, estetica, vorbirea si sanatatea aferente, indiferent de boala, vatamare sau atrofie prezenta in mediul oral. Cu toate acestea, din diferite cauze de pierdere a dintilor, cu cat mai multi dinti lipsesc unui pacient, cu atat acest obiectiv devine mai dificil in stomatologia traditionala. 

Consecintele pierderii dintilor sunt variate, dar cele mai importante sunt urmatoarele: 
 
Efect asupra maxilarului si mandibulei

resorbtie osoasaOsul din corp actioneaza foarte asemanator cu un muschi. Atunci cand muschii sunt exersati, ei cresc si sunt mai mari. Atunci cand osul este stimulat, acesta devine, de asemenea, mai puternic. In cazul maxilarului sau mandibulei, stimularea vine de la radacinile dintilor si daca avem dinti lipsa, dar nu facem nimic pentru a-i inlocui, in timp, maxilarul/mandibula isi va schimba forma, densitatea si rezistenta, fenomen intalnit sub denumirea de resorbtie osoasa. Studiile au dovedit ca forta normala a masticatiei, care este transmisa de la dinti la osul maxilarului/mandibulei, e ceea ce pastreaza osul in forma si il mentine puternic. In cazul in care osul se resoarbe foarte mult, pentru restaurarea dintilor prin tratamente cu implanturi dentare va fi nevoie de aditie osoasa.

Dintii din jurul golului se prabusesc

consecinte pierdere dinti lipsaPoate suna dramatic acest lucru, dar efectiv se petrece la fel ca la un gard de lemn caruia i-au fost distruse cateva scanduri si nimeni nu le inlocuieste. In timp, scandurile ramase se vor apleca catre golul format, ca niste piese de domina care cad una dupa alta, cu incetinitorul. La fel se va intampla si cu dintii in cativa ani. Cei care sunt langa spatiul gol lasat de un dinte lipsa neinlocuit, se vor apleca catre golul ramas antrenand toata acea parte de dantura in acest clivaj lent. si daca nu actionati la timp, odata ce dintii s-au aplecat spre spatiul lipsa, nu se mai poate repara nimic.

Gingiile se retrag

retractie gingivalaDupa ce ati scos un dinte cariat sau cu probleme la radacina, gingia se va vindeca in timp. La inceput nu se observa, dar dupa un timp, ea se subtiaza oarecum, pentru ca are tendinta de a se strange, si dezveleste partial dintii alaturati micsorandu-le stabilitatea. Dintii din jurul unui spatiu gol nemaiavand gingia acolo unde trebuie, sunt mai susceptibili de infectii, pot deveni durerosi la anumite alimente, iar mai tarziu incep sa se clatine pentru ca nu au sustinerea necesara. Astfel ulterior este posibil sa fie nevoie si de grefa sau remodelare gingivala.

Asadar interveniti cat de repede este posibil atunci cand a trebuit sa eliminati un dinte din gura dvs. Este lucrul cel mai de dorit, pentru ca dincolo de frica de dentist sta sanatatea si integritatea gurii dvs.

Care este cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor lipsa?

Exista mai multe solutii pentru restaurarea dintilor lipsa, functie de starea de sanatate si bugetul pacientului. Aflati care sunt optiunile de inlocuire a dintilor lipsa.

Cauta pe site

+