3 motive pentru care nu trebuie sa omiti controlul stomatologic periodic

3 motive pentru care nu trebuie sa omiti controlul stomatologic periodic

Medicul dentist recomanda ca cel putin o data la 6 luni sa ne prezentam la un control de rutina. De cele mai multe ori, fie din cauza fricii, a timpului, ori din alte cauze, omitem sa ne prezentam la acest control. De ce este atat de important controlul stomatologic periodic?

  1. Preventie – Placa bacteriana, tartru si carii

Chiar daca realizam zilnic o curatare minutioasa a cavitatii bucale, utilizam o periuta performanta si dusul bucal, exista inca zone pe care nu le putem igieniza corespunzator. Atunci cand placa bacteriana se depune, devine greu de indepartat, se solidifica si se transforma in tartru. Tartrul poate fi indepartat doar prin detartraj cu ultrasunete, manopera ce se poate realiza doar in cabinetul stomatologic.

Controlul stomatologic periodic ne ajuta sa descoperim din timp cariile dentare. De cele mai multe ori acestea sunt nedureroase si nu prezinta niciun simptom. Durerea apare atunci cand caria a ajuns deja intr-un stadiu avansat si necesita urgent tratament. Acest lucru poate fi evitat cu ajutorul igienizarilor periodice.

  1. Descopera afectiunile gingivale din timp

Placa bacteriana si tartrul nu cauzeaza doar carii, dar afecteaza si tesuturile gingivale. Acest lucru se intampla atunci cand acumularea tartrului provoaca infectii la nivelul gingiei, cauzand retractia gingivala. Este cunoscuta sub denumirea de gingivita, iar pe masura ce continua sa evolueze, afecteaza din ce in ce mai rau testuturile de sustinere ale dintilor.

Netratata, gingivita se transforma in boala parodontala, principalele simptome fiind sangerarile gingivale si inflamatiile. Pe masura ce afectiunea evolueaza, osul in care sunt sustinuti dintii, incepe sa se resoarba. In acest punct dintii incep sa se miste sau chiar sa cada.

Tratamentul bolii parodontale se realizeaza doar de catre medicul specialist parodontolog si necesita o serie de manopere complexe. Acest tratament nu vindeca boala parodontala, ci o opreste din evolutie. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, tot ce trebuie sa faceti este sa respectati controalele stomatologice periodice, igienizarile dentare profesionale si indicatiile medicului dentist.

  1. Descopera afectiunile ce nu poti fi vazute cu ochiul liber

Una dintre cele mai importante aspect ale controlului periodic este obtinerea unei radiografii panoramice a danturii, adica o imagine de ansamblu a intregii guri. Cu ajutorul acestei imagini 3D, medicul dentist poate observa patologii ce nu pot fi vazute cu ochiul liber. Aici putem preciza dintii inclusi, asa cum sunt de cele mai multe ori molarii de minte.

Deteriorarile de la nivelul maxilarului pot fi de asemenea identificate, precum orice defect osos, umflatura, chist sau tumoare, toate acestea fiind imposibil de observat fara o analiza radiologica. Descoperirea cat mai rapida a acestor afectiuni este esentiala pentru a le putea trata corect si in timp util.

Medicii stomatologi nu se ocupa doar cu rezolvarea problemelor dentare. Acesti specialisti au grija de igiena ta orala, se asigura ca tesuturile de sustinere ale dintilor sunt sanatoase, verifica daca exista anomalii care ar putea trece neobservate de tine si te ajuta sa corectezi orice obicei care ar putea sa saboteze sanatatea ta orala.

Controlul periodic stomatologic nu pare un lucru important in agenda noastra, dar problemele orale pot sa se dezvolte si sa progreseze extrem de rapid. Pe termen lung, aceste controale ne ajuta sa ne mentinem sanatatea dentara sub atenta observatie.

Programeaza acum un consult la medicul stomatolog!

Cauta pe site

+