abces dentar

Cum recunosti un abces dentar? Afla cauzele, simptomele si metodele de tratament!

Daca nu te-ai confruntat pana acum cu un abces dentar, cu siguranta ai auzit cum povesteau alte persoane despre durerile cumplite pe care le-au avut din cauza acestei afectiuni. O infectie dentara reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate, asa ca trebuie sa stii cum sa o recunosti si ce sa faci atunci cand ea apare.

Abcesul este o afectiune manifestata prin aparitia unor pungi cu puroi in interiorul dintilor, a gingiilor sau a osului dentar. Acesta provoaca dureri puternice in zona afectata si se instaleaza, de regula, in urma unei infectii dentare netratate la timp.

Ce este abcesul dentar?

Exista mai multe tipuri de abces, iar in randurile urmatoare vei afla prin ce se deosebesc ele:

1. Abcesul periapical – pungile cu puroi sunt localizate la varful radacinii dintelui afectat. Acest tip de abces apare in urma cariilor dentare netratate la timp sau a traumatismelor care afecteaza smaltul dentar si care ii permit infectiei bacteriene sa se instaleze.

2. Abcesul parodontal – este localizat pe gingie, aproape de radacina dintelui afectat, fiind consecinta bolii parodontale sau a unui traumatism de dimensiuni mici. Atentie! Abcesul parodontal se poate extinde pana la osul dentar, asa ca nu trebuie sa amani tratamentul.

3. Abcesul gingival – la fel ca cel parodontal, este localizat pe gingie, dar se afla mai jos fata de radacina dentara.

Abces dentar – cauze si factori de risc:

Iata care sunt motivele care pot determina acumularea bacteriilor si patrunderea lor in gingie sau in interiorul dintilor:

– Igiena orala deficitara. Daca dintii nu sunt curatati corespunzator in fiecare zi (periaj dentar de minimum 2 ori pe zi si folosirea apei de gura si a atei dentare), vei risca ca bacteriile sa se inmulteasca in interiorul cavitatii bucale si sa favorizeze aparitia afectiunilor dentare si a infectiilor la nivelul dintilor.

– Parodontoza. Pacientii care sufera de boala parodontala sunt mai predispusi sa se confrunte cu un abces dentar, deoarece au gingiile inflamate si pot aparea usor microleziuni (fisuri) care sa permita dezvoltarea infectiilor.

– Fumatul. Acest viciu este extrem de nociv pentru cavitatea bucala si poate agrava afectiunile dentare existente, astfel incat acestea sa fie urmate de infectii dentare si abces.

Abces dentar – simptome:

  • durere in timpul procesului de masticatie;
  • durere puternica care radiaza spre gat si urechi pe partea dintelui afectat;
  • durere de cap;
  • sensibilitate si durere la contactul cu bauturile sau mancarurile calde;
  • dintele devine mobil;
  • gust amar in gura;
  • stare de rau;
  • febra si frisoane;
  • gingii rosii si inflamate;
  • obraz umflat in zona dintelui afectat.

Abces dentar – tratament:

Atunci cand banuiesti ca te confrunti cu aceasta afectiune, nu astepta sa treaca de la sine, deoarece acest lucru nu se va intampla. Abcesul poate duce la complicatii grave, asa cum este septicemia, motiv pentru care este vital sa fie tratat la timp de catre un specialist. Iata la ce metode de tratament poate apela acesta in functie de gravitatea cazului:

1. Incizia si drenajul puroiului pentru a elimina tot tesutul bolnav.

2. Obturatia de canal – medicul va scoate nervul dintelui afectat si va reface dintele cu ajutorul plombelor sau a coroanelor dentare.

3. Extractia dintelui afectat, in cazul in care acesta nu mai poate fi salvat.

Cauta pe site

+