Ce trebuie sa stie un parinte despre dintii definitivi sau permanenti
Ati vazut ceva mai simpatic decat un copil caruia ii lipsesc cei doi dinti fata? Acei dinti lipsa reprezinta o etapa pe care o asteapta cu nerabdare toti parintii. Dar ce urmeaza? O noua serie de dinti permanenti! Dintii definitivi care trebuie sa reziste toata viata. Si, cu toate ca aveti dinti definitivi, probabil ca nu cunoasteti prea multe despre ei, la fel ca un profesionist in domeniu. Sa vorbim despre dinti definitivi!
Cati dinti are un om?
Dintii copiilor, adica „dintii de lapte” din punct de vedere tehnic incep sa apara la varsta de aproximativ 6 luni pana pe la 2 sau 3 ani. In cele din urma, acei dinti sunt inlocuiti cu dintii definitivi sau permanenti, iar acest proces incepe de la 5-6 ani si continua pana la varsta adulta atunci cand apar maselele de minte. Asadar, avem un set de 20 de dinti de lapte, care in final sunt inlocuiti cu 32 de dinti definitivi, 16 jos si 16 sus. Maselele de minte trebuie sa fie 4 la numar, dar nu intotdeauna apar la suprafata toate, lucru care este perfect normal.
Care sunt primii dinti definitivi care apar?
Primii dinti care sunt inlocuiti cu cei definitivi sunt dintii din fata, si uneori cad trei dinti de lapte, dar cresc doi incisivi centrali, sau dintii definitivi incep sa erupa in gingia din spatele dintilor de lapte care nu au cazut inca. Daca se intampla asa ceva, este necesara o vizita la stomatolog pentru a feri copilul de complicatii nedorite. Maselele apar mai tarziu, spre adolescenta, iar cele de minte, numite asa pentru ca apar pe la 20 de ani sau mai tarziu, pot sa fie gata cariate cand perforeaza gingia. Din acest motiv vizitele periodice la stomatolog sunt foarte importante, pentru ca o dentitie incorect aliniata sau predispusa la carii trebuie tratata din timp.
Cand incep sa apara primii dinti permanenti?
Majoritatea copiilor vor incepe sa-si piarda dintii la inceputul varstei scolare si vor avea majoritatea dintilor definitivi aparuti pana la varsta de 12 sau 13 ani. Acesti dinti includ cei patru dinti fata in partea superioara si inferioara, numiti incisivi centrali; cei patru dinti alaturati lor, numiti incisivi laterali, cate doi canini pe fiecare parte, in total patru canini, si opt molari.
Ca parinte, trebuie sa tineti cont de aceste lucruri si sa monitorizati schimbarea dintilor copilului dvs. pentru a putea interveni la timp daca apar probleme. Nu doar zambetul copilului dvs. este important, mai mult decat atat dentitia influenteaza digestia si chiar sanatatea unor organe interne vitale. O gura sanatoasa este un semn bun pentru sanatatea intregului organism.
Aflati si despre serviciile noastre de pedodontie / stomatologie copii.