Cand si de ce este necesara extractia dentara: indicatii dupa extractie, meniu, vindecare, fumat

Cand si de ce este necesara extractia dentara: indicatii dupa extractie, meniu, vindecare, fumat

Chiar daca ne dorim o dantura completa, in unele cazuri, extractia dentara este necesara pentru a ne putea pastra sanatatea orala. Acest lucru ajuta la prevenirea infectiilor grave sau a altor patologii ce pot afecta sanatatea generala.

Motive pentru extractia dentara

Extractie dinte cariat
Extractie dinte cariat
  1. Dinte grav afectat – un dinte grav afectat de carie sau care a suferit o trauma va trebui extras pentru a nu crea complicatii
  2. Inghesuirea dentara – pregatirea pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar este un alt motiv pentru extractia dentara. Scopul ortodontiei este alinierea perfecta a dintilor, iar inghesuirea dentara nu permite de cele mai multe ori acest lucru.
  3. Infectie – netratata la timp, caria dentara provoaca leziuni grave ale pulpei dentare ce se pot transforma in infectie. In general, aceste infectii se pot trata cu ajutorul tratamentului de canal. In unele cazuri insa, medicul specialist va recomanda extractia acestuia, intrucat nu mai poate fi salvat.
  4. Boala parodontala – aceasta afecteaza tesuturile de sustinere ale dintilor, punand duce la mobilitatea lor. Din cauza infectiilor provocate de parodontoza, medicul dentist va poate recomanda extractia dintilor.

La ce sa te astepti in timpul unei extractii dentare

Chirurgul dento-alveolar este cel care realizeaza extractiile dentare. Atunci cand dintele este complet erupt, se realizeaza o extractie simpla. In cazul in care dintele este inclus, se realizeaza extractia chirurgicala, prin indepartarea gingiei. Pentru a determina metoda necesara se realizeaza o radiografie dentara si se examineaza dintele si structurile din jurul acestuia.

Inainte de efectuarea interventiei, medicul va verifica starea dumneavoastra de sanatate. Pentru a va asigura confortul pe parcursul interventiei se va utiliza anestezie locala, astfel ca procedura va fi lipsita de durere.

In cazul molarilor de minte inclusi, care necesita interventie chirurgicala, se realizeaza mici incizii in tesutul gingival si in osul care inconjoara dintele. Cu ajutorul unor instrumente speciale se realizeaza desprinderea de os si de ligamentele care mentin molarul in loc. Dupa extractia maselei de minte zona este suturata.

Video exemplificare extractie masea de minte

Indicatii post-operatorii – ce sa faci si ce sa NU faci dupa o extractie dentara

Este important sa urmati indicatiile medicului specialist in chirurgie, pentru a obtine o vindecare corecta si rapida, fara complicatii.

  • Evitati sa mancati inainte de a trece efectul anesteziei (altfel, va puteti musca buzele sau obrajii.)
  • In ziua interventiei tineti rece la exterior, pe obraz, intermitent – 5 minute rece, 5 minute pauza.
  • Evitati efortul fizic, timp de cateva zile.
  • NU FUMATI dupa interventiile chirurgicale cel putin pana in momentul inlaturarii firelor de sutura

Perioada de vindecare dupa o extractie dentara este de aproximativ 1-2 saptamani. Urmati intocmai indicatiile medicului stomatolog si medicatia prescrisa pentru o vindecare completa. In functie de dintele extras, medicul va poate recomanda inlocuirea cat mai rapida a dintelui pierdut cu un implant dentar.

Cat costa o extractie dentara: dinte, masea, molar de minte?

Pretul unei extractii dentare difera in functie de manopera pe care medicul dentist sau chirurg dento-alveolar trebuie sa o realizeze in vederea extractiei dintelui/maselei/molarului de minte. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru extractii dentare!

Search

+