Fluorizare dinti: beneficii, riscuri, pret
Fluorizarea dentara profesionala este procedura stomatologica care ofera cele mai bune rezultate in prevenirea cariilor si sensibilitatii dentare. Pana in prezent, fluorul este singurul element cu proprietati carioprofilactice dovedite.
Ce este fluorul?
Fluorul este un mineral natural, care poate fi regasit in cantitati reduse chiar si in apa sau anumite alimente. Desi poate fi daunator organismului, folosirea fluorului in cantitati moderate poate ajuta pacientii in prevenirea cariilor, oferindu-le dinti sanatosi si frumosi.
In cazul danturii umane, organismul are nevoie de o anume doza suplimentara de fluor, astfel ca procedura de fluorizare dentara este necesara si benefica.
Unde, cand si cum se realizeaza fluorizarea dintilor?
Desi se poate realiza si acasa cu un ajutorul unui gel aplicat cu gutiere dentare, este recomandat totusi ca fluorizarea dintilor sa fie realizata de un medic specialist la un cabinet stomatologic. Aceasta recomandare are ca scop obtinerea unei fluorizari dentare mai bune si cu efecte de lunga durata, dar si evitarea riscurilor care pot aparea. Fluorul in exces este toxic pentru organism, deci este important ca fluorizarea sa fie realizata de un medic stomatolog.
Florizarea dintilor se realizeaza intotdeauna dupa o igienizare dentara realizata cu detartraj cu ultrasunete si periaj profesional, aplicand fluorul cu un gel, pasta sau lac special.
Fluorizare dinti – avantaje
Tratamentul de fluorizare dentara este nedureros si se realizeaza usor, iar printre beneficii se numara:
- Reducerea riscului aparitiei cariilor dentare
- Benefic pentru pacientii cu dinti sensibili, prin diminuarea hipersensibilitatii dentare
- Benefic pentru purtatorii de aparat dentar
- Confera un strat protector impotriva acizilor
- Intareste structura si smaltul dintilor
- Benefic pentru pacientii cu parodontopatii (care au radacinile dentare expuse)
- Benefic pentru pacientii cu structuri deficitare ale tesuturilor dentare
- Benefic inainte si dupa procedurilor de albire dentara
Ce riscuri prezinta fluorizarea dintilor?
Fluorul poate fi periculos in doze mari, nivelul de dozare putand fi toxic daca depaseste recomandarile specialistilor pentru greutatea pacientului.
Este foarte important ca parintii sa supravegheze micutii cu atentie, atunci cand acestia produse care contin fluor. De asemenea este indicat ca produsele fluorurate sa nu fie la indemana copiilor, mai ales a copiilor cu varsta sub 6 ani.
Printre riscurile excesului de fluor mentionam:
- Poate provoca defecte ale smaltului dentar, care variaza de la urme albe sau dungi pana la decolorari maronii ale dintilor. Aceste defecte sunt intalnite sub numele de fluoroza si apar atunci cand se formeaza dintii.
- Poate creste riscul pentru fracturi si chiar cancer osos
- Pot aparea probleme gastro-intestinale, afectarea rinichilor sau leziuni ale creierului
- Poate determina aparitia infertilitatii
Cat costa o fluorizare dentara profesionala?
Este recomandat ca fluorizarea dintilor sa se realizeze dupa o igienizare dentara profesionala. In cadrul clinicii noastre pacientii pot beneficia de un pachet de igienizare dentara ultramoderna cu detartraj cu ultrasunete, periaj professional, Air Flow si fluorizare. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru detartraj, periaj profesional si fluorizare dentara!