Ti-e frica de dentist? Afla cum poti depasi aceste momente!
Problemele dentare sunt ceva cu care majoritatea persoanelor se confrunta, de regula, in mai multe etape ale vietii, iar medicina moderna permite tratamente simple si rapide pentru majoritatea afectiunilor stomatologice. Cu toate acestea, multe persoane amana intalnirea cu stomatologul pana in momentul in care durerile de dinti nu mai pot fi suportate. Frica de dentist este principalul motiv, iar aceasta poate avea diferite proportii: de la o stare de neliniste pana la atacuri de panica.
Intrucat inca exista persoane carora le este frica de dentist, specialistii din cadrul clinicii stomatologice Dental Premier au alcatuit o lista cu recomandari care pot fi de mare ajutor. Daca te numeri printre cei care amana tratamentele dentare, iata ce ai putea face pentru a depasi senzatiile de teama la intalnirea cu stomatologul!
Ce ai putea face inainte de a ajunge la dentist?
Teama este o reactie normala a corpului atunci cand stii ca vei trece printr-o experienta traumatizanta, insa tehnicile dentare moderne permit interventii total lipsite de durere. Indiferent de complexitatea tratamentului dentar de care ai nevoie, cel mai important este sa pleci catre cabinet cu convingerea ca durerea nu va aparea pe parcursul interventiilor medicale.
Nu te vei amagi: procedurile stomatologice se realizeaza sub anestezie, asadar chiar nu simti nimic. In plus, ar fi bine sa bei apa si sa mananci inainte de a merge la clinica pentru a te asigura ca esti bine hidratat si ca glicemia nu va scadea.
Daca tot mai simti teama sau tensiune, poti cere unei persoane apropiate sa te insoteasca la prima intalnire cu dentistul. Sprijinul moral este important, iar discutiile te vor distrage de la grijile pe care le ai. In plus, ai putea sa iei o mingiuta anti-stres care sa te ajute in timpul procedurilor medicale. Daca scapi de tensiune si reusesti sa iti indrepti atentia catre strangerea mingii in palma, problema e ca si rezolvata!
Sunetul specific pe care il produc frezele din cabinet ar putea amplifica frica de dentist, asadar ai putea incerca sa eviti aceste sunete prin ascultarea muzicii in casti. Daca alegi un playlist relaxant, ai putea sa scapi de incordarea resimtita pe scaunul dentistului.
Punctualitatea este o trasatura de caracter care va fi apreciata intotdeauna. Evident, nu trebuie sa intarzii la vizitele medicale, insa nu este recomandat nici sa ajungi cu mult mai devreme de momentul programarii. Daca vei astepta 20 de minute pentru a pasi in cabinet, vei avea timp sa derulezi scenarii care iti vor induce o tensiune suplimentara. Astfel, incearca sa te sincronizezi perfect cu programarea.
Ce faci dupa ce iei loc pe scaunul dentistului?
In primul rand, ar trebui sa te bucuri pentru cel mai important pas pe care l-ai facut in sprijinul sanatatii orale. Din momentul in care ai pasit in cabinet, partea cea mai grea a trecut. Inainte de inceperea tratamentului, medicul trebuie sa aiba toate informatiile necesare pentru a planifica corect procedurile, asadar incearca sa nu-i ascunzi niciun disconfort dentar pe care l-ai resimtit.
Daca medicul incepe interventia medicala si tu simti ca teama te acapareaza, ai putea cere stomatologului sa iti acorde cateva minute de pauza. Pentru a depasi momentul, puteti purta o discutie care sa iti distraga atentia de la procedura in curs de desfasurare. La finalul sedintei de tratament, ai putea ramane pe scaun pentru cateva minute si in timp ce asistenta strange instrumentele. Poti bea un pahar cu apa si iti poti trage sufletul.
Cea mai importanta recomandare pe care trebuie sa o respecti este preventia. Daca nu exista probleme, nu vei trece prin tratament, iar daca problemele sunt minore, tratamentele vor fi simple si rapide. Astfel, concentreaza-te asupra igienei orale si programeaza o vizita la cabinet la fiecare 6 luni. In acest fel, fiecare revedere a medicului va fi un moment placut si reconfortant, cu sanse foarte mici de a incepe un tratament complex si de lunga durata.