Gingivectomie si gingivoplastie

Proceduri de remodelare gingivala: gingivectomie si gingivoplastie

Unii pacienti au probleme cu inaltimea, grosimea sau forma gingiilor, cazuri in care este nevoie de o corectie chirurgicala sau remodelare a gingiei. In acest sens, in chirurgia dentara exista doua tipuri de interventii: gingivectomia si gingivoplastia.

Ce este gingivectomia?

Boala parodontala este o forma avansata de gingivita. Pe masura ce boala progreseaza, placa si bacteriile care formeaza tartrul incep sa coboare pe dinte si sub linia gingivala. Acest lucru duce la formarea de „buzunare parodontale”. Daca nu este tratata la timp, exista posibilitatea unei infectii care va incepe sa distruga tesutul osos.

Gingivectomia sau ablatia gingivala reprezinta indepartarea chirurgicala a gingiilor bolnave sau a altor acumulari, cum ar fi buzunarele parodontale (spatii intre dinti si gingii unde se acumuleaza alimente si bacterii) care ingreuneaza mentinerea unei igiene orale adecvate.

Gingivectomie si gingivoplastie
Gingivectomie: inainte si dupa

Datorita acestei tehnici, impreuna cu buzunarul parodontal, se elimina si partea bolnava a gingiei, aceasta fiind din nou lipita de baza dintelui. In orice caz, gingivectomia permite eliminarea definitiva a buzunarelor, bacteriilor si, prin urmare, a parodontitei.

O gingivectomie este adesea recomandata dupa indepartarea aparatelor dentare, deoarece aceste aparate pot face dificila curatarea corecta a gingiilor, ducand la infectii si inflamatii cronice.

Gingivectomia cu laser este cel mai des utilizata pentru anomaliile congenitale ale gingiilor superioare. Cand dintii sunt acopetiti cu o cantitate mai mare de gingie, acestia par mai scurti. Aceasta este o problema estetica comuna la multi pacienti. In aceste cazuri, gingivectomia este recomandata pentru a modifica proportia tesutului gingival.

Initial destinata tratamentului bolilor parodontale, gingivectomia este folosita si ca tehnica chirurgicala estetica.

Ce este gingivoplastia?

Gingivoplastia este un tratament care permite remodelarea tesutului gingival si se efectueaza in caz de deformari gingivale. Unul dintre principalele scopuri ale interventiei este imbunatatirea armoniei dintre linia gingivala si coroana dintelui. Este recomandata pacientilor care au margini gingivale asimetrice sau neregulate.

Gingivoplastia este, de asemenea, o optiune pentru pacientii cu dinti anormal de scurti, gingii mari sau un zambet gingival. La plasarea restaurarilor anterioare, adica a fatetelor de portelan sau coroanelor cosmetice, o gingivoplastie este uneori necesara pentru a recrea conturul gingival care incadreaza dintii.

Pe langa scopul pur estetic, gingivoplastia permite eliminarea buzunarelor care se formeaza ca urmare a proceselor infectioase, cu consecinta retractiei gingiilor. De fapt, in cazul in care un pacient sufera de parodontita, gingivoplastia permite eliminarea buzunarelor parodontale, care se formeaza in urma proliferarii bacteriilor in spatiul dintre dinte si gingie.

Aceasta procedura se realizeaza separat dar se poate face in timpul sau dupa o gingivectomie.

Care este diferenta dintre procedurile de gingivectomie si gingivoplastie?

Gingivectomia si gingivoplastia sunt uneori folosite interschimbabil, deoarece acestea sunt adesea efectuate in timpul unei singure operatii. Cu toate acestea, cele doua proceduri sunt usor diferite. O gingivectomie se refera la indepartarea tesutului gingival bolnav. O procedura de gingivoplastie este de obicei efectuata pentru a remodela tesuturile gingivale altfel sanatoase. Cu toate acestea, o procedura este rareori efectuata fara cealalta.

Cat costa o gingivectomie sau gingivoplastie?

Daca aveti probleme cu sanatatea gingiilor sau aveti un zambet gingival, gingivectomia sau gingivoplastia la Dental Premier ar putea fi raspunsul pentru a avea gingii frumoase si sanatoase. 

Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru gingivectomie si gingivoplastie.

 

 

 

 

Cauta pe site

+