Grefa gingivala pe implantul dentar

Grefa gingivala pe implantul dentar

In cazul in care un dinte lipseste, si cu cat este mai indelungat timpul in care acesta nu este inlocuit, tesuturile gingivale se atrofiaza sau se reduc, creand atat probleme functionale, cat si estetice. Grefele de tesuturi moi pot inlocui tesuturile gingivale lipsa pentru un rezultat estetic mai bun, precum si pentru a pregati plasarea implantului dentar atunci cand este nevoie.

Inainte de inserarea unui implant dentar, medicul evalueaza amanuntit nu numai calitatea si cantitatea osului, ci si mucoasa bucala si morfologia tesutului gingival in care acesta va fi introdus.

Cat de importanta este gingia in jurul implanturilor dentare?

In ultimii ani a fost acordata din ce in ce mai multa importanta gingiei din jurul implanturilor. Pentru a garanta un rezultat estetic si functional optim si o durata de viata mai mare a implantului, este esentiala si o gingie suficienta.

Se recurge la grefa gingivala atunci cand gingia este resorbita sau absenta.

De ce se face o grefa gingivala pe implant?

O grefa gingivala pe implant se realizeaza mai ales din motive functionale. Un tesut abundent in jurul implantului previne probleme viitoare precum periimplantita, care poate duce la pierderea implantului in sine. Studiile au aratat ca pacientii cu proteze bine facute, gingii adecvate si igiena orala buna prezinta un risc scazut de probleme ulterioare implantului.

Gingia care inconjoara implantul dentar, radacina artificiala de titan, este mai delicata decat cea prezenta in jurul dintelui natural. De aceea este foarte important sa existe o gingie groasa in jurul implantului care sa fie stabila si sa se poata lipi de os. Cand este consistenta, gingia va fi mai usor de curatat. O gingie mai fixa creeaza o conexiune stabila in timp.

Avantajele unei gingii groase:

  • o estetica mai buna
  • este mai usor de curatat
  • o resorbtie osoasa mai redusa in jurul implantului
  • riscul mai mic de recesiuni gingivale si transparenta implantului prin gingie
  • o sudare mai buna intre gingie / oase

Aceste avantaje se traduc intr-o durata mai lunga a implanturilor dentare inserate.

Este intotdeauna necesara utilizarea unei grefe gingivale pe un implant dentar?

Scopul aditiei gingivale este de a obtine o gingie aderenta. Daca este deja prezenta o cantitate suficienta de gingie la introducerea implantului, nu este necesara nicio crestere prin grefa gingivala.
Daca gingia lipseste complet, grefarea este absolut necesara.
Daca lucrarea este in zona dintilor frontali, este adesea important sa se recurga la o grefa de tesut conjunctiv pentru a asigura rezultate optime.
In aceste cazuri in care zambetul este intr-adevar in prim-plan si eventualele erori vor fi evidente, rafinamentul tehnicii chirurgicale face diferenta.

In ce consta operatia grefei gingivale pe implant?

O interventie de grefa gingivala pe implant este posibila inainte, dupa sau simultan cu inserarea unui implant. In acest ultim caz, dupa detasarea delicata a tesuturilor, o bucata de tesut conjunctiv este preluata din palat si introdusa intre implant si gingie. Acesta este apoi blocat cu suturi absorbabile adecvate (mici si subtiri).

Este interventia dureroasa?

Amplasarea implantului gingival se efectueaza sub anestezie locala si, daca este nevoie, sub inhalosedare. Teama majoritatii oamenilor care sufera o operatie este ca simt durere dupa ce efectul anesteziei a trecut.
De fapt, chiar si in cazul reconstructiei gingiilor se poate intampla sa simta durere, din fericire poate fi usor tinuta sub control cu ​​utilizarea unor calmante / antiinflamatorii comune. Utilizarea antibioticelor, daca sunt prescrise, ajuta la prevenirea riscurilor de infectie.

Pe baza unei evaluari atente a grosimii, a calitatii gingiei si a osului in zona de tratat, se va decide daca este necesar si ce tip de grefa trebuie efectuata.
Daca este posibil, de obicei este preferata o singura sesiune de insertie a implantului cu o grefa gingivala.
In cele din urma, cu o grefa gingivala este posibil sa se faca reconstructii estetice mari sub zonele de punti dentare unde nu exista implanturi.
Implanturile inserate intr-un os foarte subtire, dar protejate de o gingie consistenta si aderenta, vor reduce riscul resorbtiei osului, iar implantul va fi destinat sa dureze mult timp.

Pentru cresterea duratei de viata a unui implant este foarte important sa existe o gingie adecvata in jurul implanturilor, sa fie mentinuta o igiena orala buna acasa si sa se efectueze controale periodice.

 

Cauta pe site

+