Igiena dentara pentru purtatorii de aparat dentar
Pastrarea curata si stralucitoare a dintilor este o parte esentiala a rutinei zilnice, mai ales atunci cand esti purtator de aparat dentar. Pe langa avantajele aparatelor dentare exista si anumite aspecte de care trebuie sa avem grija.
Placa bacteriana apare rapid pe suprafetele dentare si daca nu este indepartata prin periaj, creeaza probleme in timp si duce la aparitia bolii parodontale (parodontoza), mobilizarea dintilor si in final chiar la pierderea lor.
Atunci cand esti purtator de aparat dentar, placa bacteriana lasa urme vizibile pe dinti si formeaza un film gros in jurul lor prin rententionarea resturilor alimentare. In componenta sa se afla bacterii cu efect acid asupra dintilor ce duc la demineralizare, aparand mici pete albe care se vor transforma in carii.
Curatarea si igienizarea aparatului dentar
Se recomanda ca igienizarea dintilor si curatarea aparatului dentar sa se realizeze zilnic, dimineata si seara, cu deosebita atentie.
Cum se realizeaza periajul dintilor cand porti aparat dentar?
Periajul dentar se face atat in zona interioara , cat si in cea exterioara, dar si pe aria unde se efectueaza masticatia propriu-zisa. Este necesar sa se faca lent, cu rabdare, acordandu-se atentie speciala. Periuta trebuie asezata la limita dintre dinte si gingie cu perii orientati in sus la maxilar si in jos la mandibula (maxilarul inferior), facand miscari scurte circulare in jurul axului propriu, finalizate cu o miscare verticala de “maturare” pornind dinspre gingie.
Pentru zonele interdentare se folosesc periute speciale de diferite dimensiuni, concepute pentru astfel de situatii. Important este ca atunci cand se alege periuta interdentara sa nu fie prea mica, intrucat periajul nu ar mai fi eficient, ci suficient de potrivita cu marimea spatiului dintre bracket-uri (componentele aparatului dentar). Trebuie exercitata o usoara presiune pe suprafata respectiva pentru a realiza o igienizare mai bune.
Daca gingia sangereaza, nu te opri din igienizare, incearca doar sa efectuezi miscarile cu mai multa delicatete. Cu timpul, prin efectuarea unui periaj dentar corect si regulat, sangerarea se va opri si dintii vor arata stralucitori.
Ce ata dentara se recomanda purtatorilor de aparat dentar?
Alaturi de periajul dentar zilnic, ata dentara are un rol foarte important pentru o dantura sanatoasa. In cazul purtatorilor de aparat, exista chiar o ata speciala, Super Floss (de la Oral B), ce are o zona asemenea unui buretel care asigura igienizare perfecta si aspect fin al dintilor.
Apa de gura si dusul bucal
De asemenea, nu trebuie sa lipseasca apa de gura, care da o senzatie de prospetime respiratiei. Ea este un lichid concentrat cu rol antiseptic folosit pentru clatirea gurii dupa efectuarea periajului dentar. Previne aparitia cariilor, protejand cavitatea bucala de atacul agentilor bacterieni.
Pentru ca procesul de curatire sa fie complet, nu trebuie sa lipseasca dusul bucal , care este un dispozitiv care genereaza un jet mai puternic de apa, ajngandu-se astfel in zonele greu igienizabile pentru a disloca placa bacteriana si resturile alimentare, dar facand totodata si masaj gingival.
Igienizarea profesionala in cabinetul stomatologic
In cazul tratamentului ortodontic poate fi necesara o igienizare dentara chiar si mai des, deoarece aparatul dentar prevede mai multe spatii in care se pot acumula resturi alimentare. Pentru un aspect impecabil poti apela din cand in cand la dentistul tau pentru a efectua un periaj profesional completat de Air Flow, care reprezinta un jet puternic de apa cu particule de bicarbonat, asigurand o curatire minutioasa si un usor efect de albire.
Cat costa o igienizare dentara prin periaj profesional si Air Flow?
In cadrul clinicii noastre oferim pachete de igienizare dentara profesionala cu detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, Air Flow si fulorizare dentara. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru detartraj, periaj profesional si Air Flow dentar.
Ingrijirea dintilor si a aparatului dentar este importanta pentru a evita aparitia cariilor si complicatiilor gingivale, igiena orala fiind cheia succesului unui zambet frumos si sanatos.