Implantul dentar si RMN-ul
Examenele de rezonanta magnetica (RMN) sunt utile pentru a examina tesuturile moi si organele, pentru a explora o tumora sau pentru a evalua urmarile unui accident vascular cerebral. Marele avantaj al acestei tehnici non-invazive este acela ca scanarea cu rezonanta magnetica nu expune pacientul la radiatiile utilizate pentru scanarile de la computerul tomograf (CT) si radiografii.
Cei care au deja un implant dentar isi pun intrebarea daca pot efectua un examen RMN. Cum in rezonanta magnetica se vorbeste despre proteze metalice, compatibilitate si posibile pericole datorate fortei atractiei magnetice asupra materialelor feromagnetice, ezitarea este legitima, deoarece persoanele cu insertii metalice in corp nu pot fi supuse unui RMN.
In ceea ce priveste RMN-ul, trebuie subliniat ca pacientul nu este supus unor raze X, ci unui camp magnetic puternic. Rezonanta este, de fapt, un fel de magnet si este lesne de inteles ca obiectele metalice precum lanturi, inele etc. pot fi atrase si mutate in timpul examenului si, deci, inainte de a efectua un astfel de examen, este necesar sa se renunte la orice obiect metalic pentru a evita orice risc.
O contraindicatie la rezonanta magnetica este pentru purtatorii de stimulatoare cardiace (pacemaker), deoarece aceasta ar inceta sa functioneze sub actiunea campului magnetic. Un examen RMN este imposibil si in cazul celor care au clipsuri sau stenturi sau celor cu fragmente metalice in corp (aschii, schije). Radiologul va evalua daca examenul este posibil in cazul tatuajelor colorate, deoarece cernelurile colorate pot contine metale.
Pacientii care au implanturi dentare se pot expune la un RMN fara griji, protezele dentare neconstituind o contraindicatie, deoarece metalele prezente in structura protezelor sau a implanturilor dentare nu sunt magnetice. Titanul, aliajul din titan si zirconiul, utilizate in majoritatea implanturilor si lucrarilor dentare, nu sunt metale feromagnetice si sunt perfect sigure in cazul efectuarii unui examen RMN. Neavand o natura magnetica, aceste materiale nu vor suferi modificari magnetice si nu creeaza probleme pacientului care este introdus in scanerul cu rezonanta magnetica.
In concluzie, protezele si implanturile fixe nu constituie contraindicatie pentru rezonanta magnetica, desi in unele cazuri, in special in cazul examinarilor cerebrale, calitatea scanarii poate fi afectata, aparand usoare modificari ale imaginilor.
Inainte de efectuarea unui examen RMN, personalul medical va solicita un istoric medical cuprinzator, in special note cu privire la implanturi si proteze, prin urmare este prudent sa informati intotdeauna radiologul si de prezenta acestora.
Implanturile dentare si tehnologiile RMN continua sa avanseze, ceea ce este o veste buna pentru pacientii care pot beneficia de ambele! Majoritatea implanturilor sunt sigure si nu limiteaza optiunile pentru imagistica.