Cum arata dintii dupa indepartarea fatetelor dentare?
Fatetele dentare reprezinta una dintre principalele solutii la care pacientii recurg atunci cand isi doresc un zambet perfect. Dar cum arata dintii dupa indepartarea acestora si in ce situatii este nevoie sa fie indepartate?
Sunt fatetele dentare permanente?
Fatetele dentare nu sunt permanente, intrucat necesita inlocuire de-a lungul timpului. In functie de ingrijirea pe care le-o acordam, acestea ar trebui sa reziste pana la 20 ani. Totusi, din cauza faptului ca dintele natural necesita slefuire pentru a putea fi aplicata fateta, acest tip de tratament este considerat ca fiind permanent. Smaltul dentar nu se regenereaza, astfel ca dintele va trebui permanent acoperit.
Cum iti dai seama ca fatetele trebuie inlocuite?
Fatetele dentare pot rezista pana la 20 ani fara nicio problema, totul depinde de grija acorda acestora. Totusi, chiar daca sunt ingrijite corespunzator, tot pot aparea situatii care necesita inlocuirea lor. Iata cateva semne ca fatetele ar trebui inlocuite:
- Ciobirea sau fisurarea sunt cele mai comune semne ca fatetele trebuie inlocuite. Aceste semne pot aparea din cauza consumarii alimentelor tari. Putem lua ca exemplu muscarea din bucati tari de carne, care in timp poate duce la degradarea fatetelor.
- Consumul indelungat de alimente si bauturi care contin coloranti puternici duce in timp la patarea fatetelor. Daca in urma curatarii profesionale petele nu dispar, este timpul sa inlocuiesti fatetele dentare.
- Fatetele dentare sunt cimentate pe suprafata dintelui astfel incat sa nu poata patrunde saliva sau resturi alimentare pe sub ele. In timp, fatetele se pot desprinde si se poate creea spatiu intre dinte si fateta, ceea ce poate duce la aparitia cariilor dentare.
- Retractia gingivala poate fi de asemenea un semn ca a sosit timpul sa iti inlocuiesti fatetele dentare.
Fatete dentare – cazuri inainte si dupa aplicare
Sunt fatetele dentare reversibile?
Depinde de modul in care a fost realizata preparatia dintelui. Fatetele dentare clasice necesita slefuirea unui strat subtire de dinte pentru a face loc fatetelor ceramice. Fatetele no prep nu necesita slefuirea dintelui, acesta ramanand intact. Alege tipul de fatete dentare impreuna cu medicul stomatolog.
Indiferent de tipul de fatete dentare pe care il alegi, asculta intotdeauna sfatul specialistului si acorda o atentie deosebita igienei orale si controalelor de rutina.
Cat costa fatetele dentare?
Pretul fatetelor dentare este influentat de tipul de preparatie a dintelui si de materialele din care sunt realizate. De asemenea, experienta medicului protetician se reflecta in costul manoperei de realizare si aplicare a fatetelor dentare. Anumite fatete dentare pot fi realizate chiar in cabinetul stomatologic cu ajutorul tehnologiei digitale de ultima ora, CEREC 3D Cad/Cam. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru fatete dentare.