maxilar si mandibula

Maxilar si mandibula: restaurarea danturii cu implanturi si proteze fixe

Pentru ca multa lume face confuzie intre maxilar si mandibula, haideti sa aflam care este maxilarul si care este mandibula dintre cele doua arcade dentare, superioara si inferioara. De asemenea, vom afla din acest articol cum se poate restaura dantura pe cele doua maxilare cu ajutorul implanturilor si protezelor fixe.

Pe buna dreptate apare aceasta nedumerire legata de denumiri, mai ales daca tinem cont de definitia maxilarului din DEX (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane).

Definitie maxilar DEX

Maxilar, maxilară adjectiv

  1. Care aparține fălcii, care este în legătură cu falca.
  2. Maxilar, maxilare substantiv neutru
  3. Fiecare dintre cele două oase ale feței, în care sunt înfipți dinții.

    sinonime: falcă

        1.1. Maxilar inferior = mandibulă.

        sinonime: mandibulă

Definitie mandibula DEX

Mandibulă, mandibule substantiv feminin

  1. Maxilar inferior (și la om și animale).

    sinonime: falcă

  1. Fiecare dintre cele două părți ale ciocului păsărilor.
  2. Fiecare dintre cele două părți chitinoase ale aparatului bucal la insecte, cu care acestea taie frunzele sau își sfâșie prada.

Diferentele dintre mandibula si maxilar

Acum, ca am aflat definitiile maxilarului si mandibulei, sa le analizam pe fiecare in parte si din punct de vedere anatomic si structural.

Ce este maxilarul?

Maxilarul superior sau maxila (arcada superioara), este un os pereche si neregulat, situat in centrul fetei, care face parte din viscerocraniu.

Maxilarul are un corp cu 4 fete (anterioara, infratemporala, orbitara si nazala) și 4 procese (zigomatic, frontal, alveolar, palatin).

De asemenea, arcada superiora contine sinusul maxilar si canalele care strabat maxila: canalul suborbitar si canalele alveolare.

Maxilar sau maxila
Maxilar sau maxila

Ce este mandibula?

Mandibula (maxilarul inferior sau arcada inferioara) este un os median si nepereche situat in partea inferioara a fetei, fiind singurul os mobil al scheletului capului.

Mandibula sau arcada de jos este formata din corp si doua ramuri. Corpul mandibulei are o forma de potcoava, iar pe marginea ei superioara (alveolara) exista 16 alveole dentare pentru dintii inferiori. Fiecare ramura a mandibulei se divide in condil (situat posterior) si procesul coronoid (situat anterior).

Condilul mandibulei se articuleaza in cavitatea glenoida a osului temporal formand articulatia temporo-mandibulara (articulatie in balama).

mandibula
Mandibula sau maxilarul inferior

Restaurarea danturii la maxilar si mandibula cu implanturi si proteze fixe

Pacientii purtatori de proteze mobile, care din varii motive si-au pierdut toti dintii, pot beneficia de proteze fixe pe implanturi, atat la maxilar, cat si la mandibula.

In cazul implanturilor dentare clasice, daca oasele maxilare ale pacientilor permit, de regula se utilizeaza o proteza fixa cu 4 implanturi la mandibula si o proteza fixa cu 6 implanturi la maxilar.

Exista insa situatii in care este nevoie de mai multe implanturi si chiar operatii suplimentare, cum ar fi reconstructii, sinus lift sau aditii osoase.

Restaurarea danturii la maxilar

In cazul pacientilor edentati total (care au pierdut toti dintii) dantura de pe maxilar (arcada superioara) poate fi restaurata cu proteze dentare fixate cu urmatoarele tipuri de implanturi:

Proteza dentara fixa cu 6 implanturi All-on-6
Proteza dentara fixa cu 6 implanturi - sistem All-on-6

Restaurarea danturii la mandibula

In cazul pacientilor edentati total (care au pierdut toti dintii) dantura de pe mandibula (arcada inferioara) poate fi restaurata cu proteze dentare fixate cu urmatoarele tipuri de implanturi:

Proteza dentara fixa mandibula pe implanturi
Proteza dentara fixa mandibula pe implanturi - sistem All-on-6

Cat costa o dantura fixa pe implanturi la maxilar si/sau mandibula?

Pretul unei proteze fixe cu 4 sau 6 implanturi este dat de costul  implanturilor + costul lucrarii fixe provizorii + costul lucrarii fixe definitive. Pretul implanturilor dentare este influentat de tipul si marca acestora.

Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru implanturi dentare clasice si subperiostale, precum si pentru lucrari fixe definitive realizate din materiale biocompatibile de calitate superioara.

Cauta pe site

+