6 mituri din stomatologie desfiintate
Exista foarte multe informatii eronate atunci cand vine vorba despre sanatatea orala. Desi sa iti mentii dintii sanatosi poate necesita un efort minim, practicile necorespunzatoare pot cauza distrugeri ireversibile.
Mitul 1: Cu cat freci mai tare dintii, cu atat ii cureti mai bine.
Adevarul: Periajul prea agresiv, utilizand o periuta de dinti dura poate eroda smaltul dintilor, stratul care apara interiorul dintelui de carii.
Mitul 2: Daca utilizez guma de mestecat, nu mai este nevoie sa ma spal pe dinti.
Adevarul: Este adevarat faptul ca guma de mestecat fara zahar si in special cea care contine xylitol poate proteja dintii. Guma incurajeaza productia de saliva, care ajuta la indepartarea acizilor produsi de alimente si care afecteaza smaltul. Cu toate acestea, guma de mestecat nu poate elimina placa bacteriana de pe suprafata dintilor, asa cum se intampla in cazul periajului dentar.
Mitul 3: Daca gingiile sangereaza atunci cand utilizezi ata dentara, nu este nicio problema.
Adevarul: Sangerarea gingivala este produsa de inflamarea acestor tesuturi. Iar acets lucru se intampla de obicei atunci cand bacteriile patrund intre dinte si gingie, loc in care periuta de dinti nu poate ajunge. In timp bacteriile se acumuleaza si produc inflamarea gingiei. Asa apare si sangerarea.
Utilizarea atei dentare trebuie sa devina o rutina zilnica. Veti observa ca sangerarea va disparea dupa ce bacteriile nu vor mai irita tesutul gingival.
Mitul 4: Zaharul este principala cauza a cariilor dentare
Adevarul: Atunci cand ne gandim la carii, vom spune ca excesul de bomboane ne afecteaza dintii. Totusi, chipsurile, snacksurile si in general carbohidratii poarta in aceeasi masura vina. Acestia contin zaharuri care afecteaza smaltul dentar
Mitul 5: Cu cat dintii sunt mai albi, cu atat sunt mai sanatosi
Adevarul: Acest lucru poate fi adevarat, insa nu neaparat. Dintii nostri sunt natural albi, iar majoritatea cauzelor care duc la ingalbenirea lor pot fi nesanatoase, cum este fumatul. Insa exista si cazuri in care medicamentele sau alimentele pe care le consumam pateaza dintii. In general, ingalbenirea dintilor se intampla odata cu inaintarea in varsta.
Mitul 6: Daca nu te doare nimic, nu ai de ce sa mergi la dentist.
Adevarul: Majoritatea afectiunilor dentare, asa cum este si cazul cariilor, nu prezinta simptome in stadiu initial. Iar de obicei, atunci cand durerea apare, problema este mult mai greu de tratat. Spre exemplu, atunci cand astepti durerea in cazul unei carii, vei ajunge cel mai probabil la un tratament de canal sau chiar la extractia dintelui, lucru ce ar fi putut fi evitat cu un simplu control de rutina.
Scopul vizitei la stomatolog este acela de a preveni problemele dentare, de a proteja dintii si de a descoperi inainte de a deveni o problema.