osteoporoza implant dentar

Pot beneficia de implanturi dentare daca am osteoporoza?

Ce este osteoporoza si cand apare?

Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos, care se manifesta prin reducerea densitatii minerale osoase si pierderea masei osoase. De-a lungul vietii, osul vechi este indepartat din corpul nostru printr-un proces numit resorbtie, iar oasele o inlocuiesc prin formare. Osteoporoza poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la adulti, dupa varsta de 50 de ani, cele mai afectate fiind femeile, dupa menopauza. 

Cum ne dam seama daca avem osteoporoza?

osteoporozaMajoritatea pacientilor care sufera de osteoporoza sunt asimptomatici. De cele mai multe ori, aceasta afectiune se descopera intamplator in urma unui traumatism din care rezulta o fractura. Simptomele osteoporozei sunt foarte subtile, astfel ca boala progreseaza tacit si determina un risc crescut de fracturi, chiar in timpul desfasurarii unor activitati de rutina. De cele mai multe ori fracturile apar la coaste si la oasele de la incheieturile mainii, precum si la nivelul coloanei vertebrale, dar si la oasele soldului si ale femurului. Dar afecteaza osteoporoza oasele cavitatii orale si tratamentul cu implant dentar?

Cum afecteaza osteoporoza oasele maxilare?

O veste buna este faptul ca osteoporoza afecteaza in mai putina masura oasele cavitatii bucale si nu reprezinta neaparat o contraindicatie a tratamentului cu implanturi dentare. Problema cea mai mare o constituie insa medicamentatia recomandata pentru incetinirea evolutiei osteoporozei, si anume, tratamentul cu bifosfonati. Acest tratament reprezinta o contraindicatie in cazul implanturilor dentare, efectul advers fiind osteonecroza de maxilar sau de mandibula indusa de bifosfonati. Tratamentul osteoporezei poate fi administrat atat pe cale orala, cat si intravenoasa.

Pot beneficia de implanturi dentare daca urmez un tratament pentru osteoporoza?

Inainte de a se interveni chirurgical asupra unui pacient care urmeaza un tratament pentru osteoporoza cu bifosfonati este absolut obligatorie efectuarea unei serii de analize specifice si indeplinirea anumitor criterii, pentru a se evita osteonecroza oaselor maxilare sau mandibulare.

Astfel, pentru a avea un rezultat favorabil, medicul chirurg trebuie sa stabileasca impreuna cu medicul endocrinolog, inca de la inceput, un plan terapeutic adecvat starii de sanatate a pacientului care doreste sa beneficieze de lucrari pe implanturi dentare. Acest plan trebuie urmat cu strictete pentru a obtine o osteointegrare corespunzatoare a implanturilor si un rezultat functional si durabil.

In concluzie, implantul dentar poate avea acelasi succes la pacientii diagnosticati cu osteoporoza ca si la pacientii care nu sufera de aceasta boala. Osteoporoza in sine nu reprezinta o contraindicatie absoluta pentru pacientii care vor sa beneficieze de implanturi dentare. In cazul in care acestia urmeaza un tratament cu bifosfonati, se recomanda stoparea administrarii medicamentelor pentru o anumita perioada de timp inainte de interventia de inserare a implanturilor. Tratamentul poate fi reluat dupa cateva luni de la interventia chirurgicala. Toate aceste decizii vor fi luate doar impreuna cu medicul curant al pacientului.

Afla ce tipuri de implanturi utilizam in clinica noastra si cat costa un implant dentar.

Cauta pe site

+