Parodontoza – cauze, evolutie si tratament

Parodontoza – cauze, evolutie si tratament

Boala parodontala afecteaza tesuturile care sustin dintii, ducand in cele din urma la mobilitatea si pierderea lor. Afla cum o poti opri din evolutie!

8 din 10 romani sufera de parodontoza, o afectiune care in stadiu incipient este nedureroasa si greu de observat de catre pacienti, dar care evolueaza rapid si duce la pierderea osului si implicit a dintilor.

Cauzele parodontozei

Principala cauza a dezvoltarii acestei afectiuni o reprezinta bacteriile din cavitatea orala. Acumularea lor pe suprafata dintilor formeaza placa bacteriana, care poate fi indepartata printr-un periaj corespunzator. Placa ramasa pe dinti se intareste in timp ducand la aparitia tartrului, care poate fi indepartat doar de catre medicul dentist prin intermediul igienizarii profesionale – detartrajul.

Cum se dezvolta boala parodontala?

Depunerile de placa bacteriana si tartru afecteaza in timp tesuturile din cavitatea orala, cauzand inflamarea acestora. Gingivita este faza incipienta a bolii parodontale si se manifesta prin inflamarea gingiei, inrosirea acesteia si sangerari in timpul periajului dentar. In acest stadiu afectiunea poate fi tratata prin tratament stomatologic si igiena corecta a pacientului. In cazul gingivitei tesutul osos nu este afectat.

Gingivita evolueaza in parodontoza, o afectiune severa si greu de tratat. Gingiile se retrag si apar pungile parodontale (spatii intre os si dinte, pline cu bacterii. Netratata parodontoza afecteaza osul si tesuturile care sustin dintii, ducand in cele din urma la mobilitatea acestora si pierderea lor.

Factori favorizanti ai parodontozei

 • cariile netratate,
 • lucrari protetice vechi,
 • malpozitia dentara,
 • igiena deficitara,
 • fumatul,
 • diabetul,
 • imunitatea scazuta,
 • sarcina, pubertatea.

Tratamentul parodontozei

Boala parodontala nu poate fi tratata complet, dar poate fi oprita din evolutie si necesita o serie de manopere executate de un medic specializat in Parodontologie.

 • CONSULTATIA INITIALA – examen clinic, bilant parodontal, radiografii, evaluarea tehnicilor de igiena orala ale pacientilor, recomandarea de a se renunta la fumat (in cazul fumatorilor)
 • TRATAMENTUL INITIAL – detartraje repetate, dezinfectarea pungilor parodontale cu solutii active puternic antiseptice, chiuretaje subgingivale,utilizarea LASER-ului dentar (tratament parodontoza cu laser), insotite de administrarea de antibiotice pe cale generala si aplicarea locala de solutii de antibiotic si instruire asupra tehnicilor corecte de periaj.
 • REEVALUARE – masuratori ale pungilor parodontale, radiografii dentare de control
 • TRATAMENT CHIRURGICAL – chiuretaj subgingival in camp deschis, gingivectomii, utilizarea LASER-ului, aditii de os, peste care se aplica membrane de colagen, utilizarea unor substante pentru regenerarea osului si ligamentelor dintelui
 • MENTENANTA – prin vizite la 3-4 sau 6 luni, pentru curatare profilactica

Programeaza  un consult la specialistul nostru in Parodontologie!

Pot beneficia de implanturi dentare daca am parodontoza?

In cazul in care dintii nu mai poti fi salvati, in ajutorul pacientilor vin reconstructiile dentare totale prin implant dentar cu ajutorul protezelor dentare fixe pe implanturi si a protezelor dentare pe implanturi cu capse. Protezele dentare fixe pe implanturi sunt total diferite de protezele dentare mobile. Proteza dentara pe implanturi arata si se simte foarte aproape de dintii naturali, pacientul putand sa manance si zambeasca normal.

Cauta pe site

+