Periajul la copii

Periajul la copii

Periajul la copii trebuie sa inceapa odata cu aparitia primului dinte, fiind foarte important in prevenirea cariilor.

Incepand devreme cu aceasta procedura, copilul tau se va obisnui cu rutina zilnica si nu va considera periajul dentar un lucru neplacut.

Initial, la aparitia primilor dintisori, te folosesti de un tifon sau de o bucata de material de bumbac subtire pe care o infasori in jurul degetului si care va deveni astfel prima periuta de dinti a copilului tau, masajul gingiilor facandu-se cu succes si pe placul celui mic.

Cu timpul, aparand si mai multi dinti pe arcade, vei face o vizita la medicul dentist care iti va recomanda sa folosesti periutele de dinti destinate copiilor. Acestea sunt de dimensiuni mai mici decat cele pentru adulti, cu perii moi si placuti la atingere. Poti chiar tine periuta sub jet de apa calduta pentru a-i face perii chiar si mai moi.

De asemenea este recomandat sa se foloseasca apa plata pentru clatirea cavitatii bucale a copiilor sub 2 ani, lucru motivat prin inghitirea frecventa a pastei de dinti, iar ingerarea prea mare de substante cu fluor poate cauza decolorari ale dintilor permanenti.

Totodata, trebuie intrebat medicul stomatolog cand sa incepi sa folosesti pasta de dinti, iar cand te duci sa o cumperi trebuie sa citesti cu atentie indicatiile scrise pe ea pentru a vedea daca este corespunzatoare intervalului de varsta in care se afla copilul tau.

Periajul la copii se efectueaza de 2 ori – dimineata si seara, inainte de culcare si dureaza intre 2 si 3 minute, cu insistente asupra molarilor aflati in zona posterioara care sunt mai greu de igienizat si reprezinta un loc prielnic pentru dezvoltarea cariilor.

Periuta de dinti trebuie inlocuita la fiecare 3-4 luni sau chiar si mai devreme, atunci cand apar semne vizibile de uzura.

Daca aveti mai multi copii in casa, niciodata nu folositi periuta de dinti de la unul la altul, deoarece nu este igienic.

O data cu dezvoltarea dentitiei, este necesara si aplicarea mijloacelor auxiliare de igienizare, in special a atei dentare, care ajuta la eliminarea completa a resturilor alimentare ramane in zona respectiva. Sunt recomandate de asemenea si periutele interdentare de marimea corespunzatoare spatiului dintre dinti, deoarece asigura o manuire mai buna de catre acestia si impiedica lezarea papilei.

Trebuie avut grija si la cantitatea de fluor necesara danturii celor mici si aici se iau in vedere apa bauta (daca contine sau nu fluor si in ce cantitate), suplimentele date copiilor sau tratamentele cu fluor facute de acestia.

Cand pot copiii sa inceapa sa execute singuri periajul dentar?

Multi dintre ei ajung sa isi coordoneze foarte bine miscarile de periaj dentar undeva in jurul varstei de 6-7 ani. Inainte de atingerea acestei varste, nu uita ca cea mai buna metoda de a-ti invata copilul cum sa isi faca singur igienizarea este prin exemplul dat de tine. Trebuie sa tii copiulul aproape cand iti faci periajul zilnic, sa il pui sa se uite cu atentie si sa ii explici de fiecare data pasii, deoarece trebuie sa fie constient de importanta sanatatii sale orale.

Desi periajul copilului tau poate fi o munca mai dificila care necesita multa rabdare, trebuie sa acorzi timp acestui lucru si sa ii accentuezi inca de mic faptul ca un zambet frumos se obtine prin munca si perseverenta !

Cauta pe site

+