placa-bacteriana-gingii

Placa bacteriana: efecte asupra dintilor si gingiilor

Ce este placa bacteriana?

Placa bacteriana este un strat albicios care se formeaza pe suprafata dintilor. Initial este doar o pelicula subtire si ​​lipicioasa, dar daca dintii nu sunt periati in mod regulat si corect, acest biofilm actioneaza ca un adeziv pentru bacterii.

Placa dentara se formeaza din cauza mediului cald si umed din gura. Saliva contine substante precum aminoacizi, proteine si glicoproteine care hranesc bacteriile in stadiile incipiente ale formarii placii.

Placa bacteriana este alcatuita din bacterii si o serie de substante, precum reziduurile alimentare (in principal glucide si zaharuri). Toate aceste bacterii prezente in placa impreuna cu zaharurile consumate produc acizi care ataca smaltul dintilor si provoaca inflamatia gingiilor.

Bacteriile prezente in placa pot fi responsabile pentru cariile care distrug structura dintelui, smaltul si tesuturile acestuia.

Placa se formeaza de obicei in zone dificil de accesat, cum ar fi punctele de contact dintre dinti, obturatii, punti etc. Mai mult, ea se poate dezvolta si sub gingii pe radacinile dintilor si poate afecta oasele care sustin dintii.

Placa nu se acumuleaza doar pe si intre dinti, ci si pe limba, gingii si suprafata interioara a obrajilor. Prin urmare, igiena orala completa prin periaj si folosirea atei dentare sunt esentiale.

Cand placa nu este indepartata se poate calcifica si poate deveni dura, formand tartrul, un depozit foarte rezistent format din bacterii.

Tipuri de placa bacteriana

Placa supragingivala este pozitionata deasupra gingiei la nivelul coroanei dentare si poate fi vazuta cu ochiul liber doar dupa ce atinge o anumita grosime.

Este alcatuita in principal din bacterii aerobe. Formarea sa variaza de la un individ la altul si depinde de dieta, varsta, secretia salivara, igiena orala, alinierea dentara.

Placa subgingivala este situata sub gingie si, deci, nu este vizibila cu ochiul liber. Structura acesteia este asemanatoare cu cea a placii supragingivale mai ales in cazul placii asociate gingivitei fara formarea de buzunare adanci. Cand se formeaza un buzunar parodontal, aparitia depozitelor bacteriene subgingivale devine mult mai complexa.

Cum afecteaza placa bateriana dintii si tesuturile?

Placa bacteriana se poate forma nu numai pe dinti, ci si pe coroane, implanturi dentare, obturatii sau suporturi metalice ale aparatelor ortodontice. Pe termen lung, placa neindepartata depusa pe dinti poate provoca diverse afectiuni.

Bacteriile care provoaca placa pot distruge straturile dure si protectoare ale dintilor provocand dureri si sensibilitate. Acesta este unul dintre efectele pe care le produce placa dentara ramasa prea mult timp in contact cu dintii.

Carii

Caria este cauzata de demineralizarea smaltului dintelui. Acizii produsi de bacteriile din placa pot provoca un nivel scazut al pH-ului care, in timp, afecteaza smaltul dintilor. Acest proces progresiv incepe de la o pata alba, apoi trece la carii care implica smaltul, dentina, pana la infectarea nervului.

Gingivita

Acumularea placii bacteriene la marginea gingiei irita tesutul din jurul dintelui cauzand infalamarea acestuia. Aceasta inflamatie a gingiilor se numeste gingivita si se manifesta prin roseata, umflaturi si sangerari ale gingiilor. I se poate asocia si halitoza (respiratie urat mirositoare) si un gust metalic persistent in gura.

Este o boala reversibila, care regreseaza prin eliminarea placii, insa netratata, poate evolua catre parodontita.

Igiena orala precara, fumatul, varsta inaintata, gura uscata sunt cativa factori de risc care cresc probabilitatea aparitiei gingivitei.

Retractia gingivala

Un alt efect al prezentei placii bacteriene il reprezinta retractia gingivala. In urma retractiei gingivale se formaeaza buzunarele parodontale in care se acumuleaza si mai multa placa, afectand parodontiul si tesuturile care sustin dintele.

Parodontita sau parodontoza

Gingivita netratata poate degenera in parodontoza, provocand inflamatia structurilor de sustinere a dintelui si osului. Aceasta inflamatie poate duce la resorbtia osoasa din jurul dintelui. In cele din urma, poate provoca pierderea dintilor. Aceasta este cauzata de acumularea de tartru sub gingii, si de formarea buzunarelor gingivale.

Alte afectiuni

Acumularea de placa bacteriana si tartru poate provoca unele afectiuni precum: halitoza (mirosul urat al respiratiei), pete pe dinti si un aspect estetic neplacut. Placa se acumuleaza nu numai pe dintii permanenti, ci si pe dintii de lapte. Prin urmare, este foarte important ca parintii sa verifice dintii copiilor lor.

Cum se elimina placa bacteriana?

Puteti gestiona placa bacteriana in 3 moduri:

  • Periajul in mod regulat si folosirea atei dentare si a periilor interdentare
  • Gestionarea dietei si scaderea aportului de zahar
  • Vizite regulate la medicul dentist

eliminare-placa-bacteriana

Cel mai bun mod de a preveni cariile dentare si de a indeparta placa de pe suprafetele dintilor este periajul regulat. Profesionistii recomanda sa va spalati dintii timp de 2 minute de doua ori pe zi (ideal o data dimineata si o data inainte de culcare).

In plus fata de periajul zilnic si ata dentara, folosirea unei ape de gura antimicrobiene poate reduce activitatea bacteriana si acumularea placii. Aceasta contribuie la reducerea si prevenirea cariilor dentare, dar nu trebuie utilizata pentru a inlocui periajul si folosirea atei dentare, ci ca o masura in plus.

 

 

 

 

Cauta pe site

+