proteza dentara fixa pe implanturi
Proteza dentara pe implanturi: proteze fixe sau proteze pe capse

Reabilitarea totala a danturii cu ajutorul implanturilor dentare reprezinta solutia cea mai rapida de a avea o dantura fixa completa si de a imbunatati aspectul estetic. Marimea, forma si culoarea dintilor pot fi modificate pentru obtinerea zambetului mult dorit.

Protezele dentare pe implanturi sunt de doua tipuri: proteze fixe si proteze pe capse (detasabile).

Ce este proteza dentara fixa pe implanturi?

O proteza dentara fixa pe implanturi este complet ancorata si sustinuta de implanturi dentare, putand fi decimentata sau desurubata doar de medicul specialist pentru igienizarea periodica.

Pe langa faptul ca permit inlocuirea tuturor dintilor dintr-o arcada dentara, implanturile dentare ajuta la prevenirea pierderilor osoase care se produc odata cu pierderea dintilor. Cand nu exista dinti, mandibula nu are niciun rol functional, ceea ce duce la deteriorarea acesteia. Aceasta contractie a maxilarului are consecinte estetice (provocand un aspect imbatranit), in special atunci cand lipsesc toti dintii. Odata cu utilizarea protezelor insurubate pe implant, osul este stimulat, pastrand suportul facial.

O proteza fixa sustinuta de implant poate inlocui atat dintii, cat si tesutul gingiilor. Arata si actioneaza ca dintii naturali. Proteza ramane in siguranta chiar si atunci cand mesteci si vorbesti, fiind cimentata sau insurubata pe implanturi. In plus, aceasta nu permite miscarea si deplasarea dintilor naturali opusi, protejand muscatura si articulatia maxilarului.

De obicei, 4 implanturi la mandibula (All-on-4 – proteza fixa cu 4 implanturi) si 6 implanturi la maxilar (All-on-6 – proteza fixa cu 6 implanturi) sunt suficiente pentru a oferi sustinere acestui tip de proteza fixa. Planul de tratament final si determinarea exacta a numarului de implanturi dentare necesare sustinerii acestei proteze totale fixe se bazeaza pe factorii biomecanici specifici fiecarei persoane. In urma unei investigatii cu ajutorul Computerului Tomograf, se stabilesc calitatea si cantitatea osului, apoi se iau in considerare starea arcadei opuse (daca exista dinti sau este edentata), fortele masticatorii generate si limitarile anatomice.

O proteza dentara fixa pe implanturi presupune realizarea unor amprente initiale si post-operatorii. Lucrarile dentare sunt apoi ajustate pentru a obtine sustinere adecvata pentru buze, o muscatura corecta si un aspect estetic satisfacator.

Proteza dentara fixa pe implanturi

Care sunt componentele protezelor dentare fixe pe implanturi?

  • Implanturi (de obicei 4 pentru mandibula si 6 pentru maxilar), care sunt fabricate din titan, sunt plasate in arcada superioara sau inferioara pentru a inlocui radacinile unora dintre dintii lipsa.
  • Bonturile protetice, realizate din titan, sunt fixate pe implant cu un surub. Aceasta parte conecteaza implanturile de proteza.
  • Proteza dentara provizorie (intermediara) este realizata dintr-un material plastic estetic (rasina acrilica) si se insurubeaza in bonturi.
  • Pentru proteza definitiva exista diverse materiale disponibile. Dar, la fel ca cea provizorie, proteza definitiva se insurubeaza pe implanturi. Dintii protetici finali trebuie proiectati inainte de inceperea tratamentului, deoarece diferitele optiuni au cerinte diferite pentru estetica adecvata, functia, spatiul planificat pentru proteza si numarul de implanturi care sustin proteza.

Cazuri de restaurari cu proteze fixe pe implanturi

Ce este proteza dentara cu capse?

Spre deosebire de proteza dentara fixa pe implanturi, proteza cu capse permite indepartarea pentru igienizare, este foarte comoda, nu se misca si va fi mult mai usor acceptata de pacienti.

Stabilitatea acestei proteze este data de capsele care se cimenteaza pe dintii sau radacinile dentare restante. Aceasta poate fi indepartata pentru igienizare, in restul timpului ramanand fixa pe capse si pe campul protetic.

De cate tipuri sunt protezele cu capse?

Aceste proteze dentare cu capse pot fi realizate si pe implanturi dentare, in situatia in care nu mai exista radacini dentare naturale. Pretul protezei cu capse este direct proportional cu numarul de capse si implanturi necesare.

Cat costa protezele dentare pe implanturi?

Te invitam sa consulti lista cu pretul protezelor dentare pe implanturi fixe sau cu capse!

Proteza dentara cu capse

Articole relationate