Proteza dentara mobila

Proteza dentara mobila

Protezele dentare mobile moderne partiale sau complete, rigide sau elastice, se fac astazi din plastic (acrilat), metal sau material elastic, si sunt utilizate daca lipsesc toti dintii (edentatie totala) sau daca au mai ramas putini dinti pe arcade (edentatie partiala). Proteza dentara mobila totala inlocuieste o intreaga arcada dentara, pe cand cea partiala se foloseste de dintii vecini zonei cu dinti lipsa. Ca sistem de ancorare, acestea se pot prinde pe capse, culise sau crosete. Proteza dentara mobila clasica se mai intalneste in popor sub denumirea de placa dentara. Exista si proteze dentare elastice care sunt mai scumpe, insa prezinta mai multe avantaje.

Cum se fac protezele dentare?

Dupa ce un dinte este extras sau pierdut, priza dintelui incepe sa se umple cu os si tesutul gingiilor se vindeca si isi schimba forma. Acest proces dureaza cateva luni pana cand gingiile si oasele ating o forma stabila. Dupa acest timp, se realizeaza o proteza dentara obisnuita partiala sau completa, in functie de numarul dintilor lipsa, procedeul durand aproximativ 8 pana la 12 saptamani de la extractia sau pierderea dintilor din gura.

Alcatuirea mulajului pentru proteza dentara

Procedurile incep prin luarea unei de impresii dentare ale tesuturilor orale care vor sustine viitoarea proteza. Un laborator stomatologic va folosi aceste impresii pentru a realiza mulaje ale gurii pacientului. Dentistul si tehnicianul dentar vor incepe apoi sa construiasca protezele pe aceste mulaje ajustandu-le pe gura pacientului la fiecare pas pentru a asigura o potrivire corespunzatoare, a stabili o muscatura adecvata si a se asigura ca aspectul si estetica protezei dentare sunt cele dorite. In general, pacientul va trebui sa fie vazut de dentist o data pe saptamana timp de aproximativ 4 pana la 5 saptamani pana cand proteza este finalizata. 

Proteza dentara mobila imediata

O proteza mobila imediata poate fi adesea facuta astfel incat pacientul sa aiba ceva de purtat in aceeasi zi cu indepartarea dintilor. Acest tip de proteza dentara se realizeaza inainte de extragerea dintilor si se pune la loc in ziua in care sunt indepartati dintii. Uneori, dintii din spate sunt scosi primii iar dintii frontali sunt lasati pe loc pana in ziua in care este livrata proteza. Acest tip de proteza dentara mobila nu se potriveste cu tesutul osos si gingival la fel de intim ca o proteza conventionala, deci necesita mai multe ajustari in timpul stadiului de vindecare. O proteza imediata este folosita cel mai bine ca aparat temporar pana cand o proteza conventionala poate fi facuta dupa ce toata gingia si vindecarea osoasa sunt complete.

Proteza dentara se poarta pe parcursul zilei?

Proteza dentara mobila se poarta in timpul zilei dar se scoate noaptea pentru a oferi tesuturilor orale timp sa se relaxeze. In primele zile dupa primirea protezei, totusi este bine sa ramana in gura chiar si in timpul somnului pentru a identifica cel mai bine zonele care trebuie ajustate. Acest lucru este deosebit de important dupa ce ati primit o proteza imediata, deoarece tesuturile gingivale se vor umfla dupa extragerea sau pierderea dintilor si atunci este posibil sa nu permita reintroducerea protezei daca este scoasa.

Cui se adreseaza o proteza dentara mobila?

Proteza dentara mobila sau placa dentara se adreseaza persoanelor care au un buget redus sau care nu mai pot beneficia de proteze dentare fixe pe implanturi din cauza unei resorbtii sau atrofii osoase severe, caz in care ultima optiune pentru o dantura fixa pe implanturi ar putea fi implantul dentar subperiostal sau implanturile zigomatice.

Cat costa o proteza dentara mobila?

Pretul unei proteze dentare mobile moderne variaza in functie de materialul din care este confectionata (de obicei acrilat) si de cabinetul stomatologic la care apelam. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru proteze dentare mobile!

Cauta pe site

+