proteze dentare

Ce sunt protezele dentare si cand se recomanda?

Protezele dentare sunt dinti artificiali care au rolul de a inlocui dintii naturali pierduti. Beneficiile protezelor dentare sunt numeroase, incluzand imbunatatirea pronuntiei cuvintelor, a procesului de masticatie si, evident, a increderii in sine. Aceste lucrari pot preveni, de asemenea, lasarea timpurie a fetei, protejand eventualii dinti naturali ramasi (in cazul protezelor partiale). Acest tip de lucrari proteice sunt realizate in laboratoare dentare specializate, personalizate in functie de cavitatea bucala a fiecarui pacient, astfel incat sa fie confortabile si sa corespunda functional si vizual cu eventualii dintii existenti (in cazul protezelor partiale).

Proteze dentare: tipuri, mobile sau fixe, totale sau partiale, preturi

De cate tipuri poate fi o proteza dentara?

Dupa numarul de dinti pe care ii inlocuiesc, protezele dentare pot fi:

  • Proteze dentare partiale: inlocuiesc unul sau mai multi dinti
  • Proteze dentare totale: inlocuiesc toata dantura, mulandu-se perfect pe gingii

Din punct de vedere al mobilitatii, proteza dentara poate fi:

  • Proteza dentara mobila
  • Proteza dentara fixa
  • Proteza dentara mobilizabila

Sa vorbim despre fiecare tip de proteza in parte, analizand avantajele si dezavantajele fiecareia.

Protezele dentare partiale sau totale: ce sunt si cand se recomanda?

Proteza dentara partiala

Proteza dentara partiala este utilizata atunci cand inca mai exista dinti naturali sanatosi in cavitatea bucala. De obicei, aceste lucrari proteice sunt fixate in jurul dintilor naturali ai pacientului cu ajutorul unor sisteme speciale care imita culoarea dintilor existenti.

Proteza dentara totala

Proteza dentara totala este utilizata atunci cand toti dintii naturali (la maxilar si/sau mandibula) au fost pierduti ca urmare a unor accidente, infectii, leziuni, a parodontozei sau a altor afectiuni medicale. Dintii artificiali sunt atasati de o placa numita “baza protezei”, care este fixata apoi pe gingii. De regula, baza protezei si sistemul de prindere a lucrarii sunt realizate din metal sau acril si nu sunt vizibile, avand o culoare similara sau chiar identica cu cea a gingiilor pacientului. Pentru mentinerea lucrarilor intr-o pozitie optima, se utilizeaza frecvent un adeziv special, la anumite modele fara a fi nevoie de sustinere pe cerul gurii.

proteza dentara totala sau partiala

Protezele dentare mobile sau fixe: ce sunt si cand se recomanda?

Proteza dentara mobila: avantaje si dezavantaje

Proteza dentara mobila este deja binecunoscutul model traditional de proteza dentara, intalnit in popor sub denumirea de “placa dentara” sau modelul de proteza elastica moderna. Beneficiul major al protezelor mobile este faptul ca pot fi igienizate cu mare usurinta. Marele dezavantaj, insa, il reprezinta faptul ca acestea se pot misca sau aluneca, motiv pentru care nu este recomandat consumul alimentelor crocante si/sau lipicioase. Totusi, adezivul special pentru proteze poate sa mentina acest tip de lucrare in pozitia optima, iar sustinerea se poate realiza cu sau fara cerul gurii.

Un alt dezavantaj major al protezelor mobile, fie ca sunt partiale sau totale, este faptul ca acestea provoaca resorbtia (topirea) osului maxilar.

Protezele dentare mobile moderne dureaza, de regula, pana la circa 5 ani, perioada dupa care se recomanda inlocuirea.

proteza dentara totala sau partiala
proteza dentara fixa

Proteza dentara fixa: avantaje si dezavantaje

Protezele dentare fixe au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, acestea fiind fabricate din materiale flexibile, dar extrem de durabile, fiind foarte confortabil de purtat. Gratie materialelor translucide care se potrivesc foarte bine cu nuanta gingiei, acestea nu necesita un sistem de prindere vizibil (ex: clipsuri), ca in cazul protezelor dentare mobile. Unul din avantajele acestui tip de lucrari protetice este faptul ca sunt mult mai usoare si mai putin voluminoase decat cele mobile, putand sa dureze multi ani. Dezavantajul subiectiv este reprezentat de costurile mai mari.

Proteza dentara mobilizabila sau pe implanturi

Protezele mobilizabile pot fi indepartate de catre pacient si se pot sprijini atat pe dintii naturali ai pacientului, cat si pe implanturi dentare. Proteza dentara pe implanturi reprezinta, de fapt, o proteza totala stabilizata cimentata sau insurubata pe implanturi sau mini-implanturi dentare. Mini-implanturile dentare sunt niste implanturi subtiri, concepute sa fie introduse in osul maxilar atrofiat. Fiind niste implanturi cu diametru redus, rezistenta lor este limitata, astfel incat acestea se utilizeaza doar cu scopul de a stabiliza proteze mobile. Sprijinul acestor lucrari protetice este unul mixt, atat pe mini-implanturi, cat si pe gingii, proteza fiind practic stabilizata, nu fixata. Unul dintre avantajele acetui tip de proteze dentare este faptul ca pot fi indepartate oricand este nevoie, oferind posibilitatea mentinerii unei bune igiene atat sub proteza, cat si la nivelul gatului implanturilor, acolo unde tinde sa se acumuleze de regula placa bacteriana, respectiv tartru.

proteza dentara mobilizabila
proteza cu capse

Proteza dentara cu capse

Protezele dentare cu capse se pot indeparta pentru igienizare, sunt foarte comode, nu se misca si vor fi acceptate mult mai usor de catre pacienti. Stabilitatea acestor proteze este data de capsele care se cimenteaza pe dintii sau radacinile dentare restante. Acestea pot fi indepartate pentru igienizare, in restul timpului ramanand fixe pe capse si pe campul protetic. Afla mai multe despre proteza cu capse!

Proteza dentara scheletata

Proteza scheletata reprezinta o buna optiune pentru protezele partiale mobilizabile clasice. Noutatea pe care o aduce aceasta solutie protetica este scheletul metalic. La prima vedere, acest schelet pare inestetic si lipsit de confort, insa tocmai folosirea acestor aliaje este cea care permite pacientului o lucrare de dimensiuni reduse, cu stabilitate buna si cu estetica superioara. Contrar tuturor aparentelor, atunci cand vorbim despre o proteza scheletata fixata fara implant, vorbim despre o estetica superioara unei proteze dentare clasice.  Desi exista suprafete metalice extinse, acestea nu pot fi observate  in momentul in care aplicam proteza in gura datorita pozitionarii sub limba sau pe cerul gurii.

proteza scheletata
proteza pe implanturi

Proteza dentara fixa pe implanturi

Acest tip de proteze se fixeaza strict pe implanturi dentare sau mini-implanturi si poate fi indepartat doar de catre medic prin desurubare. De proteza fixa pe implanturi pot beneficia si persoanele cu un grad ridicat de resorbtie osoasa, gratie sistemelor de implanturi speciale precum Fast and Fixed Bredent, FastSmile Inno sau All-on-4 si All-on-6 Nobel Biocare.

Proteza dentara fixa pe mini-implanturi

Principalul avantaj al mini-implanturilor este faptul ca pot fi utilizate la persoane cu atrofie osoasa accentuata, astfel incat acestea pot beneficia de o proteza dentara stabila. Ca dezavantaje, mentionam faptul ca persoanele cu mini-implanturi au nevoie de un timp de vindecare mai lung din cauza distribuirii diferite a greutatii.

proteza dentara pe miniimplanturi lucrare fixa pe 4 implanturi

Cat costa o proteza dentara fixa sau mobila? Preturi proteze dentare

Pretul unei proteze dentare moderne este calculat in functie de manopera, tipul si materialele folosite pentru confectionarea si, eventual, fixarea acesteia. Te invitam sa consulti lista noastra de preturi pentru proteze dentare si sa descoperi reducerile pe care ti le-am pregatit!

Care este cea mai buna proteza dentara totala?

Atunci cand este vorba de o proteza dentara totala fixa permanenta sau mobila, cea mai buna solutie poate fi descoperita de catre specialistul in protetica analizand necesitatile si bugetul pacientului. Evident ca o proteza dentara totala fixa ofera mai multe beneficii decat o proteza dentara totala mobila. In acelasi timp, o proteza dentara totala fixa pe implanturi este mai performanta decat o proteza dentara totala cu capse. De asemenea, calitatea materialelor este diferita si influenteaza pretul protezei dentare, lucrarea putand fi realizata din acrilic, compozit, ceramica, zirconiu etc.

Cat dureaza o proteza dentara?

Aceasta intrebare se poate referi la cat de mult rezista in timp o proteza dentara sau la timpul in care se poate realiza o restaurare protetica cu proteze dentare. In primul caz, durata de viata a unei proteze dentare este in functie de tipul acesteia (fixa, mobila sau mobilizabila), de materialele utilizate si de felul in care aceasta este intretinuta/ingienizata de catre purtator. In al doilea caz, in cadrul clinicii noastre, pacientii pot beneficia de proteze fixe provizorii pe implanturi in doar 24 de ore, urmand ca peste 4-6 luni, in functie de caz, sa revina pentru montarea protezei dentare totale permanente (sau definitive).

Articole relationate