Retractia gingivala: cauze, simptome si tratament
Retractia gingivala reprezinta o problema dentara frecventa, ce afecteaza persoanele indiferent de varsta sau sex. Retractia gingivala apare atunci cand tesutul din jurul dintilor se desprinde si se retrage, expunand dintele sau chiar radacina acestuia, dintii devenind mai sensibili. Astfel, intre dinti si linia gingiilor, se formeaza spatii goale numite „buzunare” care faciliteaza formarea bacteriilor si cauzeaza anumite boli, cum a fi, de exemplu, parodontoza. Daca nu se intervine, tesutul de sustinere a dintilor si osul alveolar pot fi grav afectate si, pe termen lung, se pot pierde dintii.
Gingiile sanatoase sunt compacte, au o culoare delicata roz si sunt lipite de dinti.
Boala apare treptat, fara simptome perceptibile. Primul simptom al retractiei gingivale este, de obicei, o sensibilitate mai mare la cald sau rece sau o lungime anormala a dintilor.
Care sunt simptomele retractiei gingivale?
Primele etape ale bolii gingivale pot fi observate cu simptome precum:
- gingii rosii si umflate
- gingii sensibile la atingere
- sangerare in timpul periajului dintilor
- gingii retrase astfel incat dintii par mai lungi
- separarea gingiilor de dinti si crearea de buzunare
- respiratie urat mirositoare.
Cauzele retractiei gingivale
Exista mai multe cauze care pot provoca retragerea gingiilor:
Boala parodontala. Anumite infectii bacteriene pot distruge tesutul gingiilor si osul care sustine dintele. Vezi tratamentul parodontozei!
Cauze genetice. Studiile arata ca aproximativ 30% din populatia lumii are o predispozitie mai mare la afectiuni ale gingiilor.
Periaj dentar agresiv. Periajul energic sau eronat al dintilor poate deteriora smaltul care acopera si protejeaza dintii si face ca gingiile sa se retraga.
Igiena dentara precara. Periajul neadecvat si nefolosirea atei dentare pot facilita acumularea placii si, ulterior, formarea tartrului.
Schimbari hormonale. Fluctuatiile nivelului hormonal la pubertate, in timpul sarcinii, la menstruatie sau menopauza, din cauza pastilelor contraceptive si a unor medicamente, creeaza premiza pentru retractia gingivala.
Fumatul. Fumatorii dezvolta mai usor placa bacteriana, cu toate consecintele pe care aceasta le implica. Substantele nocive din tutun reduc raspunsul imun, provoaca lipsa salivei si reducerea fluxului de sange in tesuturile gingivale.
Dintii strambi sau muscatura nealiniata. Atunci cand dintii nu sunt pozitionati corect, forta exercitata de muscatura se transfera asupra gingiilor, facand ca acestea sa se retraga. Solutia in acest caz poate fi tratamentul cu aparat ortodontic.
Scrasnitul dintilor. Inclestarea sau scrasnitul dintilor poate exercita o forta prea mare asupra dintilor, determinand retragerea gingiilor.
Cum se trateaza retractia gingivala?
O forma usoara poate fi tratata prin curatarea profunda a zonei afectate. In timpul curatarii dentare profunde, placa si tartrul care s-au format pe dinti si radacini sunt indepartate cu exactitate.
Daca situatia este mai grava, cu pierdere de tesut osos sau prezenta unor buzunare gingivale prea adanci, este necesara o interventie chirurgicala dentara.
Un tip de operatie este reducerea adancimii buzunarului, in cadrul careia se inchide tesutul afectat, se elimina bacteriile daunatoare din buzunare si apoi se fixeaza tesutul la radacina dintilor, eliminand astfel buzunarele sau reducand adancimea.
O alta procedura chirurgicala este aceea de regenerare a osului si a tesutului gingival pierdut, necesara daca osul care sustine dintii a fost deteriorat. In cadrul acesteia, dupa inchiderea buzunarelor si eliminarea bacteriilor, se va aplica un material de regenerare, de exemplu o proteina care stimuleaza organismul sa regenereze osul si tesutul pierdut intr-un mod natural. In cele din urma, tesutul va fi fixat la radacina dintelui.
Pentru a evita problemele cu gingia, este necesara mentinerea unei bune igiene orale si consultarea periodica a stomatologului.
O dieta care include multa vitamina C si calciu poate stopa retragerea, roseata sau umflarea gingiilor.
Cat costa un tratament pentru retractie gingivala?
Costul unui tratament pentru retractie gingivala este direct proportional cu pretul tratamentului specific aplicat per dinte. De exemplu, daca se face repozitionare de lambou coronar sau gingivectomie cu laser preturile sunt diferite. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru tratament retractie gingivala.