Importanta sigilarilor dentare
Ce sunt sigiliarile dentare?
Sigilarile dentare sunt realizate dintr-un material special, de obicei de culoare alba sau transparent. Acest material este aplicat pe suprafata molarilor in general, in zonele denivelate, cu santuri si fosete, cu scopul de a proteja suprafata dintelui.
Prin acoperirea acestor suprafete, zaharurile, acizii si bacteriile nu mai pot patrunde si nu mai pot deteriora smaltul dentar.
Cand se realizeaza o sigilare dentara?
In general, sigilarile se aplica de indata ce molarii permanenti erup complet. Protejarea molarilor inca de la inceput reduce foarte mult sansele de dezvoltare a cariilor dentare sau a altor probleme dentare.
Cum se aplica sigilarea?
Inainte de a fi aplicate sigilarile, dintii sunt curatati profesional de catre medicul dentist, utilizand pasta abraziva si o perie rotativa. Dintele este apoi clatit cu apa si uscat inainte de aplicarea unei solutii speciale, demineralizante. Aceasta substanta pregateste dintele astfel incat materialul utilizat pentru sigilari sa adere perfect pe suprafata dintelui. Solutia demineralizanta este complet inofensiva si nu produce durere.
Abia dupa aceste etape se aplica materialul de sigilare, o substanta lichida la inceput, care patrunde in toate cavitatile existente pe suprafata ocluzala a dintelui.
Avantajele sigilarilor dentare
Sigilarile dentare prezinta doar avantaje pentru dantura copiilor, fiind un procedeu nedureros, foarte usor de realizat, complet estetic si cel mai important ajuta la protejarea dintilor.
- Previn aparitia cariilor
- Este un proces lipsit de durere
- Cresc rezistenta dintelui
- Faciliteaza periajul dentar
- Sunt rezistente in timp