aparat dentar mobil

Aparatele dentare mobile ajuta la remedierea unor anomalii dentare usoare, in special in cazul copiilor cu o dentitie mixta, urmand ca in unele cazuri sa fie precedat de un tratament cu aparat dentar fix.

Aparatul dentar mobil – caracteristici, beneficii

Aparatul mobil este ideal pentru tratamentul copiilor si al adolescentilor. In general, acestea nu prezinta niciun risc si au sansa de reusita de 100% (in cazul in care pacientul care il poarta este disciplinat si respecta recomandarile medicului). Iata care sunt principalele caracteristici ale acestui tip de aparat ortodontic!

 • Influenteaza dezvoltarea arcadelor dentare;
 • Ajuta la pastrarea spatiilor dentare cauzate de pierderea prematura a dintilor, ghidand pozitia corecta a dintilor permanenti;
 • Imbunatateste muscatura corecta;
 • Elimina anomaliile create de problemele la inghitire sau vorbire;
 • Creeaza spatii pentru dintii permanenti.

Trebuie luat in considerare ca aparatul dentar mobil nu poate rezolva probleme complexe de aliniere sau de pozitie a dintilor permanenti, care necesita o forta mult mai mare asupra dintilor si maxilarelor. Cu toate acestea, aparatul influenteaza cresterea maxilarului, proces ce contribuie la simetria faciala. De asemenea, prin intermediul acestui dispozitiv, medicul ortodont poat controla alinierea dintilor permanenti, dar si ordinea cresterii dintilor.

Avantajul major al acestor aparate dentare este faptul ca pot fi indepartate cu usurinta ori de cate ori este nevoie, in special in timpul meselor sau al igienizarii dintilor. De obicei, sunt recomandate in prima etapa a tratamentului ortodontic, atunci cand pe arcada inca exista dinti de lapte. Astfel, creste sansa de reusita a interventiei si sunt reduse cheltuielile ulterioare.

Aparat dentar mobil
aparate dentare mobile

Este important de mentionat faptul ca succesul acestui tratament depinde de disciplina pacientului si de abilitatea de a urma intocmai instructiunile medicului ortodont. Aparatul dentar mobil trebuie purtat cel putin 16 ore pe zi pentru a genera rezultatul dorit. Totusi, exista cazuri in care este recomandat ca aparatul sa fie purtat pentru o perioada de 20 de ore zilnic.

Aparatele dentare mobile sunt compuse din baza acrilica, croset, arcuri si surub. Baza acrilica se realizeaza in laborator in urma unei amprente, poate fi colorata si ofera suport pentru surub si arcuri. Crosetul asigura imobilizarea aparatului si este elementul care se prinde de molari si premolari. Arcul are rolul de a misca dintii in pozitia dorita. Surubul este elementul care ajuta la expansiunea arcadelor si este activat de catre medicul ortodont sau de catre pacient, cu ajutorul unei cheite speciale.

Dupa fiecare utilizare este important ca aparatul sa fie spalat si uscat temeinic pentru a evita depunderea placii bacteriene.

Avantaje aparat dentar mobil

 • Usor de purtat;
 • Usor de curatat;
 • Poate fi indepartat cu usurinta;
 • Cost redus;
 • Nu este foarte vizibil;
 • Poate fi personalizat prin alegerea culorii.

Dezavantaje aparat dentar mobil

 • Se pot realiza doar miscari simple ale dintilor;
 • Daca pacientul nu este constiincios, tratamentul poate fi ineficient;
 • Aparatul poate fi pierdut cu usurinta din cauza dimensiunii reduse.

Cat costa un aparat dentar mobil?

Pretul unui aparat dentar mobil este evident mult mai mic decat pretul unui aparat ceramic, safir sau invizibil. In cadrul clinicii Dental Premier din Bucuresti beneficiezi de cel mai mic pret pentru aparatele dentare mobile si servicii de ortodontie de cea mai inalta calitate! Te invitam sa consultati lista noastra de preturi aparat dentar mobil.

Articole relationate