Ce este coroana dentara?
Coroana dentara este un invelis care are ca scop restaurarea completa a unui dinte deteriorat. Aceasta poate fi cimentata pe suprafata dintelui natural sau cimentata ori insurubata pe un implant dentar, dar poate face parte si dintr-o restaurare protetica de tip punte dentara, inlocuind un dinte.
Odata cimentata sau insurubata, coroana dentara acopera complet partea vizibila a dintelui, pana la linia gingiei.
La clinica Dental Premier din Bucuresti, beneficiati de servicii stomatologice de top realizate de catre unii dintre cei mai buni specialisti in protetica dentara computerizata CEREC 3D.
Cand este necesara o coroana dentara?
Medicul specialist in protetica dentara poate recomanda realizarea unor astfel de restaurari protetice cu coroane dentare in urmatoarele cazuri:
- Pentru a proteja un dinte deteriorat si slabit, asa cum este cazul dintilor devitalizati, pentru a evita craparea si spargerea acestuia;
- Pentru a restaura un dinte deja crapat sau spart in urma unei traume severe;
- Pentru a acoperi si a proteja un dinte grav afectat de carie, ai carui pereti nu mai pot fi restaurati cu ajutorul compozitului;
- Pentru a inlocui un dinte cu ajutorul unei punti dentare;
- Pentru a acoperi un implant dentar;
- Pentru a modifica aspectul unui dinte.
Tipuri de coroane dentare
Coroanele dentare pot fi de mai multe tipuri, in functie de tipul materialului si de scopul pentru care acestea au fost realizate. Intalnim frecvent intrebarea “cate tipuri de ceramica dentara exista si care este cea mai buna coroana dentara?”.
Mai jos vom detalia avantajele si dezavantajele fiecarui tip de coroana dentara in parte, dupa scop, material si metoda de atasare (pe dinte sau pe implant).
Tipuri de coroane dentare in functie de scop
- Onlay – acest tip de coroana dentara acopera partial dintele, fiind alternativa ideala pentru obturatiile de dimensiuni mari.
- Coroane dentare temporare sau provizorii – aceste lucrari sunt utilizate in etapele intermediare ale restaurarilor dentare, avand rol estetic, de a ajuta masticatia si de a proteja dintii slefuiti, si sunt realizate, de obicei, din compozit sau acrilat.
- Coroane dentare permanente – reprezinta restaurarea finala a dintelui, acoperind in totalitate dintele. Pot fi confectionate din diverse materiale si combinatii de materiale in functie de dorintele pacientului, dar si de necesitatile cazului.
In functie de materialul utilizat, coroanele dentare pot fi de mai multe tipuri:
- Coroana dentara metalo-ceramica – este foarte rezistenta, straturile de ceramica fiind aplicate peste un schelet metalic. Coroanele metalice rareori se deterioareaza, fiind cele mai durabile. Din cauza structurii metalice, care de cele mai multe ori se observa, acestea sunt utilizate, in general, pentru molari sau dinti care nu se afla la vedere in timpul vorbirii.
- Coroana dentara ceramica pe suport de zirconiu sau integral din zirconiu – se aseamana foarte mult cu cea metalo-ceramica, mai ales in ceea ce priveste rezistenta. Zirconiul dentar este un material dur, care poate fi utilizat cu succes pentru dinti din partea posterioara a danturii. Diferenta majora o reprezinta estetica superioara pe care o ofera zirconiul, fiind disponibil in diverse nuante apropiate de cele ale dintelui natural.
- Coroana integral ceramica – reprezinta cea mai estetica varianta de coroana dentara. Materialul utilizat este biocompatibil, translucid, rezultatul fiind aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. In general, aceste coroane dentare sunt utilizate pentru dintii frontali.
- Coroana dentara din compozit – este cea mai putin recomandata solutie in ceea ce priveste rezistenta si durabilitatea, insa, pentru anumiti pacienti care sunt foarte sensibili atat la metale, cat si la portelan, coroanele din compozit pot fi varianta de restaurare potrivita. Compozitul este potrivit pentru realizarea lucrarilor dentare temporare sau ca optiune intermediara pentru pacientii care au un ritm mare de degradare a dintilor.
- Coroana dentara din acrilat sau metalo-acrilica – in prezent, coroanele din acrilat sunt indicate si utilizate doar pentru restaurari provizorii. O coroana acrilica sau total acrilica este folosita, in general, atunci cand trebuie ascunse temporar unele lucrari sau pentru a ajuta pacientul sa vorbeasca si sa manance normal pana cand sunt pusi dintii provizorii in urma unui tratament cu implanturi dentare. Coroana metalo-acrilica este mult mai rezistenta si ofera mai multe avantaje, fiind mai des folosita in lucrarile de protetica dentara.
Dupa modul de atasare, coroanele dentare sunt de mai multe tipuri:
- Coroana dentara pe un singur dinte (stabilizata pe un dinte existent cu sau fara pivot dentar, in functie de situatie);
- Coroane dentare unificate intr-o punte dentara (care poate fi montata pe dinti existenti sau pe implanturi, in functie de caz);
- Coroana dentara pe implant atasata prin cimentare sau insurubare. Descopera care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de atasare.
Unde se realizeaza o coroana dentara?
Coroanele dentare pot fi realizate in laborator de catre un tehnician dentar sau direct in cabinetul stomatologic de catre medicul specialist protetician, prin tehnologia computerizata CEREC 3D Cad/Cam.
- Coroana dentara realizata in laborator se confectioneaza pe baza amprentei luate de catre medicul protetician in cabinet, urmand sa fie transmisa care tehnicianul dentar. In cazul acestui tip de coroana dentara, sunt necesare mai multe vizite pana la finalizarea lucrarii pentru probe si ajustari la nevoie. Coroana realizata va raspunde nevoilor estetice si functionale ale pacientului. Aceste coroane sunt ideale pentru dintii frontali, intrucat, fiind realizate manual, pot surprinde fizionomia si particularitatile naturale ale dintelui.
- Coroana dentara integral ceramica CEREC, realizata computerizat prin tehnologia Cad/Cam, are ca prim avantaj rapiditatea. Coroana Cerec se realizeaza intr-o singura vizita, chiar in cabinetul stomatologic. Amprenta se obtine digital prin scanarea intregii danturi, ceea ce elimina posibilele erori. Aparatul de frezat realizeaza apoi coroana dentara dintr-un cub de ceramica, material biocompatibil si translucid, care ofera viitoarei restaurari protetice un aspect foarte estetic, greu de deosebit de un dinte natural.
Cum se realizeaza o coroana dentara?
Pentru realizarea in laborator a unei coroane dentare permanente sunt necesare mai multe etape si vizite in cabinetul stomatologic. In cazul coroanei dentare integral ceramice sau zirconiu CEREC, realizarea se poate face in aceeasi sedinta, cu ajutorul proteticii computerizate si a unei freze speciale.
Primul pas, in cazul in care dintele nu a beneficiat de un tratament de canal, este o radiografie panoramica pentru a evalua starea dintelui. Se realizeaza anestezie locala si se slefuieste suprafata dintelui pentru a crea spatiul necesar coroanei dentare. In functie de tipul de coroana ales, realizata in laborator sau computerizata CEREC Cad/Cam, medicul protetician ia o amprenta a dintelui (traditionala sau digitala in cazul CEREC) pe baza careia se va realiza lucrarea finala.
Video reconstructie dinti cu coroane dentare
In materialul video alaturat puteti descoperi etapele reconstructiei dintilor afectati cu ajutorul coroanelor dentare.
Intrebari frecvente despre coroanele dentare
Care este cea mai buna coroana dentara?
Cele mai estetice coroane dentare sunt cele integral ceramice, acestea fiind utilizate mai ales pentru dintii frontali, materialul fiind translucid, iar rezultatul aproape imposibil de deosebit de un dinte natural. Pentru dintii din partea posterioara zirconiul poate fi o solutie, mai ales datorita rezistentei superioare, insa mai putin estetic fata de prima varianta.
Cat rezista o coroana dentara?
Durabilitatea coroanelor dentare depinde foarte multe de tipul materialelor utilizate, de muscatura pacientului si, mai ales, de grija pe care o acorda pacientul igienei orale. Coroanele metalo-ceramice au tendinta de a rezista o perioada mult mai indelungata datorita scheletului metalic din interior, pe cand cele integral ceramice, desi ofera o estetica mult mai buna, nu pot sustine aceleasi forte de masticatie. Totusi, coroanele ceramice pe suport de zirconiu ofera rezultate estetice deosebite si au o rezistenta foarte ridicata.
Ce sa aleg, coroana metalo-ceramica, ceramica integrala sau pe zirconiu, sau zirconiu integral?
Coroanele metalo-ceramice sunt rezistente, insa mai putin estetice decat cele din ceramica integrala sau ceramica pe zirconiu. Cele mai estetice sunt coroanele integral ceramice, iar ca rezistenta sunt cele din zirconiu, insa acesta nefiind translucid nu ofera aceeasi senzatie de dinte natural precum cele din ceramica integrala. Ceramica pe zirconiu ofera atat estetica cat si rezistenta.
Exista coroane dentare care se realizeaza intr-o sedinta?
Da, coroana dentara integral ceramica sau zirconiu CEREC, realizata computerizat prin tehnologia Cad/Cam! Aceasta se realizeaza intr-o singura vizita, chiar in cabinetul stomatologic. Amprenta se obtine digital prin scanarea intregii danturi, ceea ce elimina posibilele erori umane. Aparatul special de frezat realizeaza apoi coroana pe baza amprentei dintr-un cub de ceramica sau zirconiu.
Se poate pune coroana dentara imediat dupa extractie?
Daca osul pacientului permite, se pot realiza in aceeasi sedinta extractii, implanturi si aditie de os, remodelarea gingiei si coroane dentare fixe provizorii, urmand ca pacientul sa revina peste 2-6 luni pentru coroanele definitive, dupa caz.
Ce alte solutii de reconstructie a dintilor exista in afara coroanelor dentare?
Coroanele dentare sunt recomandate de medicii stomatologi in special in cazul unui dinte afectat de carie. In cazurile in care dintele este mult prea afectat si nu se poate realiza o simpla obturatie, alternativa poate fi restaurarea cu fatete dentare.
Cat costa o coroana dentara?
Pretul unei coroane dentare difera in functie de materialul utilizat, de destinatie (pe implant sau pe dinte) dar si de tehnologie. In general, coroanele metalo-ceramice total fizionomice au un cost mult mai scazut decat cele integral ceramice, oferind insa si o estetica mult mai scazuta.
De asemenea, pot exista diferente de pret si in cazul coroanelor dentare realizate in laborator si al celor realizate computerizat chiar in cabinetul stomatologic.
In cadrul clinicii Dental Premier din Bucuresti, beneficiati de cel mai bun raport calitate-pret pentru coroana dentara de orice fel si de serviciile unora dintre cei mai buni specialisti in protetica dentara computerizata CEREC 3D.
Va invitam sa consulti lista noastra de preturi pentru coroana dentara!