proteza dentara scheletata

Ce este o proteza dentara scheletata?

Protezele scheletate reprezinta o alternativa la protezele dentare partiale mobilizabile clasice. Noutatea pe care o aduce acest tip de proteza dentara este scheletul metalic. La prima vedere, acest schelet pare inestetic si lipsit de confort, insa tocmai folosirea aliajelor speciale este cea care permite o lucrare de dimensiuni reduse, cu o stabilitate mai buna si cu o estetica superioara protezelor dentare mobile obisnuite.

proteza scheletata
proteza scheletata

Sunt protezele dentare scheletate estetice?

Contrar tuturor aparentelor, atunci cand vine vorba despre o proteza scheletata, putem vorbi clar despre un aspect estetic. Desi exista suprafete metalice extinse, acestea nu pot fi observate in momentul in care aplicam proteza in gura, datorita pozitionarii lor sub limba sau pe cerul gurii.

Elementele metalice nu se observa nici atunci cand pacientul vorbeste sau rade. In zonele vizibile ale protezei scheletate, se utilizeaza un acrilat special de culoare roz pentru a inlocui gingia atrofiata sau un acrilat alb pentru a inlocui dintii lipsa.

Protezele dentare scheletate se pot ancora de dintii naturali, in doua moduri:

  • prin sisteme speciale cu capse, culise sau telescoape, atasate de coroane de invelis;
  • prin crosete turnate in laboratorul dentar, asemanatoare celor din sarma (ale protezelor dentare clasice).

Utilizarea acestor sisteme speciale de mentinere, sprijinire si stabilizare garanteaza o estetica dentara deosebita, atat in partea superioara/maxilara, cat si in partea inferioara/mandibulara. Ele fac aproape invizibila trecerea de la lucrarea dentara fixa la proteza dentara si asigura o stabilitate net superioara crosetelor clasice, care permit un joc continuu al protezei.

Avantajele unei proteze dentare scheletate

O proteza scheletata prezinta urmatoarele beneficii:

  • Rezistenta conferita de suportul din aliaj metalic;
  • Fizionomie perfecta;
  • Confort si functionalitate – acest tip de proteza mobila se scoate pentru a fi igienizata, dar nu se misca in timpul vorbirii sau mestecarii alimentelor.

In plus, solutia oferita de aceste proteze este mai blanda cu dintii naturali pe termen lung, intrucat aceasta transmite solicitarile masticatorii direct in axul dintelui, spre deosebire de protezele clasice care actioneaza excentric asupra lor.

Diferenta dintre proteza scheletata si proteza fixa pe implanturi

Spre deosebire de proteza fixa pe implanturi, proteza scheletata poate fi scoasa pentru igienizare si este mult mai ieftina, intrucat se elimina costurile legate de inserarea implanturilor dentare. Totusi, protezele dentare fixe pe implanturi reprezinta o varianta superioara celor scheletate, intrucat ofera o stabilitate marita.

proteza dentara scheletata

Cand sunt recomandate protezele scheletate?

Proteza scheletata se recomanda atunci cand pe arcada exista dinti, dar pozitia acestora nu permite o protezare fixa si nu exista posibilitatea inserarii de implanturi dentare. Singura situatie in care nu se poate aplica o proteza dentara scheletata este reprezentata de lipsa tuturor dintilor de pe arcada, solutia ideala in aceasta situatie fiind proteza dentara totala clasica sau protezele pe implanturi dentare.

Protezele dentare scheletate au contraindicatii?

Protezele dentare scheletate nu au contraindicatii. Singurele limitari pot fi date de dotarea tehnica a laboratorului dentar, care trebuie sa fie una speciala, intrucat sunt piese turnate de mare precizie care necesita echipament performant si numeroase etape intermediare de lucru.

Cat costa o proteza dentara scheletata?

Pentru a afla costurile, te invitam sa consulti lista noastra de preturi pentru proteze dentare.

Articole relationate