Ce este aparatul dentar?
Aparatul dentar este un dispozitiv medical cu ajutorul caruia medicul ortodont aplica diferite forte pe dinti pentru a-i deplasa intr-o pozitie corecta, corespunzatoare unui zambet estetic si functional.
Aparate dentare – tipuri, avantaje si recomandari aparat dentar Bucuresti
Ortodontia reprezinta o ramura a stomatologiei care se ocupa cu indreptarea dintilor cu ajutorul unui aparat dentar sau a unor gutiere ortodontice, aceasta putand fi facuta atat la copii, cat si la adulti.
In cadrul clinicii Dental Premier din Bucuresti te vei bucura de atentia unor medici ortodonti de exceptie si de aparate dentare si gutiere invizibile de ultima generatie la preturi avantajoase.
SUCCESUL UNUI TRATAMENT ORTODONTIC TINE, IN PRIMUL RAND, DE PREGATIREA SI EXPERIENTA MEDICULUI ORTODONT, apoi de materialele si aparatele dentare folosite si de atentia pentru orice mic detaliu. IMPORTANTA ACORDATA DETALIILOR NE RECOMANDA!
Tipuri de aparat dentar si tratamente ortodontice
In cadrul clinicii stomatologice Dental Premier din Bucuresti sunt utilizate urmatoarele tipuri de aparat dentar si gutiere transparente pentru indreptat dintii de ultima generatie:
Aparate dentare mobile – pentru copii intre 7 si 12 ani, atunci cand incep sa apara dintii permanenti in pozitie incorecta. Se poate corecta si forma maxilarelor deformate, de exemplu, dupa suptul degetului, biberonului etc.
Aparate dentare fixe – pentru copii si adulti – care se lipesc pe suprafetele exterioare ale dintilor:
Aparate dentare invizibile: gutiere transparente pentru indreptarea dintilor sau aparate care se monteaza pe suprafata interioara a dintilor si nu se vad (spre deosebire de cele clasice):
Castigatoarea Masterchef Romania, Aida Parascan, a ales clinica Dental Premier pentru tratamentul ortodontic de calitate cu aparat de ultima generatie!
Cazuri inainte si dupa purtarea aparatului dentar
Despre tratamentul ortodontic cu aparat dentar sau gutiere invizibile
Este foarte important sa aduci copilul pentru o consultatie ortodontica imediat ce ai observat ca dintii nu cresc drept, deoarece dupa varsta de 14 ani, forma maxilarului nu se mai poate corecta si exista posibilitatea sa fie necesare extractii dentare pentru a corecta dintii prea inghesuiti!
Aparatele ortodontice estetice sunt realizate din ceramica sau safir, translucide, cu o culoare exact ca a dintilor. Astfel au aparut aparatele dentare ceramice si aparatele dentare safir. De asemenea, exista si optiunea aparatelor ortodontice invizibile de tip gutiera dentara, care ofera un tratament ortodontic previzibil, elegant, rapid, confortabil si eficient.
La adulti, tratamentul ortodontic dureaza mai mult pentru ca oasele maxilare nu sunt la fel de elastice ca la copii, iar cresterea lor s-a incheiat.
In majoritatea cazurilor, atat la copii, cat si la adulti, este necesara aplicarea tratamentului la ambele arcade, sus si jos, intrucat muscatura se schimba.
De ce este necesar tratamentul ortodontic?
Indreptarea dintilor nu este un moft, ci o necesitate din foarte multe motive:
- corectarea defectelor estetice cauzate de lipsa de aliniere armonioasa a dintilor
- corectarea muscaturii;
- corectia defectelor de vorbire;
- prevenirea parodontozei, intrucat la dintii inghesuiti exista o tendinta crescuta de depunere a tartrului;
- prevenirea cariilor.
Intrebari frecvente despre aparatul dentar
Specialistii nostri in ortodontie au raspuns la cele mai frecvente intrebari despre tratamentele ortodontice cu aparate dentare sau gutiere pentru indreptat dintii.
Ce este aparatul ortodontic?
Aparatul dentar este un dispozitiv cu ajutorul caruia se aplica o presiune asupra dintilor pacientului pentru a obtine alinierea acestora in directia dorita, dupa un anumit timp.
Cine, cand si pana la ce varsta poate apela la un tratament ortodontic?
Persoanele care au probleme de pozitionare a dintilor pot purta un aparat ortodontic aproape la orice varsta. Totusi, perioada ideala intre 10 si 14 ani, deoarece tesuturile osoase ale capului si gurii sunt inca in dezvoltare.
De la ce varsta se poate pune aparat dentar la copii?
Aparatul dentar poate fi pus la copii de obicei intre 10 si 14 ani, cand majoritatea dintilor permanenti au erupt. Totusi, uneori, medicii ortodonti pot recomanda evaluarea timpurie, in jurul varstei de 7 ani, pentru a identifica problemele ortodontice care ar putea necesita interventie mai devreme. Fiecare caz este diferit, asa ca cel mai bine este sa consulti un ortodont pentru a obtine recomandari personalizate in functie de dezvoltarea dentara a copilului.
Cat timp dureaza un tratament cu aparat dentar?
Durata unui tratament ortodontic depinde de mai multi factori, insa daca situatia pacientului este complexa, acesta poate purta aparatul dentar chiar si pana la 2 ani. In cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic depaseste un an.
La cat timp trebuie sa vin pentru control si activarea aparatului dentar?
Intervalul optim de activare a aparatului ortodontic este de circa 3-4 sapatamani. Medicul specialist ortodont va distribui forte moderate pe dinti, care vor fi percepute sub forma de presiune circa 24-48 de ore, iar uneori deloc, pe masura ce ne obisnuim cu bracketii. Insa, daca neglijam sa ne prezentam la timp pentru activarea periodica a aparatului dentar, fie tratamentul ortodontic nu progreseaza, fie lucrurile risca sa scape de sub control si sa o ia intr-o directie total gresita fata de ceea ce ne doream.
Purtarea aparatului dentar implica durere sau disconfort?
Tratamentul ortodontic presupune lunar o vizita la cabinetul stomatologic, moment in care medicul ortodont va schimba presiunea bracketi in functie de progresul observat. Aceasta poate implica uneori un usor disconfort la nivelul dintilor si arcadelor dupa fiecare vizita, insa acesta nu va fi de durata.
Exista aparate dentare care nu se vad?
Daca doresti un aparat dentar invizibil, poti apela la aparatul dentar lingual sau la gutierele speciale Invisalign. Aparatul lingual este montat pe fata interioara a dintilor, iar gutierele Invisalign sunt transparente. Astfel, nimeni nu va observa ca porti un aparat ortodontic. De asemenea, poti opta pentru un aparat cu bracketi din safir, foarte estetic si discret.
Se poate pune aparat dentar doar pe o arcada?
Desi exista foarte putine cazuri in care tratamentul ortodontic se poate aplica la o singura arcada, totusi se poate pune aparat dentar doar pe o arcada, de obicei atunci cand este necesara corectarea unor probleme specifice acelei arcade.
Medicul specialist ortodont va evalua situatia ta dentara si iti va recomanda cea mai buna optiune in functie de nevoile tale. Este important sa discuti toate detaliile si sa iti exprimi orice nelamuriri cu specialistul.
Trebuie extrase maselele de minte inainte de punerea aparatului dentar?
Nu in orice caz este necesara extractia molarilor de minte inainte de a pune aparat dentar, dar aceasta depinde de situatia ta specifica. Daca maselele de minte cauzeaza aglomerare, durere sau alte probleme dentare, medicul ortodont ar putea recomanda extragerea acestora.
Trebuie tratate cariile dentare inainte de inceperea tratamentului ortodontic?
Este recomandat sa tratam cariile dentare inainte de a pune aparatul dentar. Orice problema dentara existenta ar trebui sa fie rezolvata pentru a asigura un mediu sanatos pe parcursul intregului tratament ortodontic. Medicul ortodont iti va recomanda un plan personalizat care va contine inclusiv tratamentele necesare pentru cariile dentare.
Purtarea aparatului dentar imi poate afecta vorbirea?
Purtarea aparatului dentar poate afecta temporar vorbirea, in special la inceput. Este posibil sa ai dificultati in pronuntarea unor sunete sau cuvinte, dar majoritatea oamenilor se obisnuiesc rapid cu aparatul. Daca ai ingrijorari, poti discuta cu ortodontul tau, care iti poate oferi sfaturi pentru a te ajuta sa te adaptezi mai usor cu tratamentul ortodontic.
Pot purta aparat dentar daca sunt insarcinata?
Da, poti purta aparat dentar daca esti insarcinata, dar este important sa discuti cu ortodontul si cu medicul ginecolog. De regula, tratamentul ortodontic nu afecteaza sarcina, insa este bine sa te asiguri ca orice procedura sau ajustare este sigura pentru tine si pentru fat. Unele femei aleg sa amane tratamentul ortodontic pana dupa nastere, in functie de confortul si recomandarile medicale.
Pot purta aparat dentar daca alaptez?
Aparatul ortodontic nu influenteza alaptarea. Totusi, in cazul incare este nevoie de extractii dentare, laptele din primele 24-48 ore de dupa anestezia locala este recomandat sa fie aruncat. Mai trebuie retinut ca unii medici recomanda administrarea de antibiotic dupa extractie dentara (la pacientii tineri, sanatosi nu este obligatoriu, pentru ca sistemul lor imunitar este puternic), altii folosesc plasma bogata in factori de crestere (PRGF) extrasa chiar din sangele pacientului, pentru a evita antibioticul.
Ce alimente pot consuma pe durata tratamentului ortodontic?
Pe durata purtarii aparatului dentar este indicat sa renuntati la dulciuri, bauturi acidulate si alimente foarte tari, intrucat acestea pot deteriora dintii si gingiile si pot slabi sau chiar rupe dispozitivul ortodontic.
Pot sa fac RMN daca port aparat dentar?
Aparatul dentar metalic nu se desprinde de pe dinti atunci cand realizam un RMN, intrucat acesta nu contine fier si nu poate fi atras de campul magnetic, asadar nu exista niciun risc de ranire a pacientului.
Anumite studii arata ca bracketii de metal pot altera imaginile obtinute la RMN-urile realizate in zona maxilarelor, capului si coloanei cervicale. In celelalte zone ale corpului, aparatul dentar cu bracketi metalici nu are nici o influenta.
Cum trebuie sa ma spal pe dinti atunci cand port aparat dentar?
Aparatul ortodontic are spatii ce pot retine cu usurinta resturi alimentare si astfel se poate forma placa bacteriana. Este indicat sa te speli atent pe dinti dupa fiecare masa cu o periuta cu peri fini, apoi sa clatesti gura cu apa din abundenta si sa verifici in oglinda daca ai curatat perfect dintii si dispozitivul.
Pot sa folosesc periuta electica daca am aparat fix cu bracketi?
Putem folosi pentru igienizare atat periuta electrica cat si cea manuala, cu conditia ca acestea sa aiba numai peri, nu si componente ca plastic (ex: cerculet de cauciuc) printre peri, deoarece la presiune mare si miscari bruste acestea risca sa desprinda bracketii de pe dinti.
Pot sa imi fac detartraj sau air-flow daca port aparat dentar fix?
Detartrajul si air-flow-ul dentar nu strica aparatul, fiind chiar sunt indicate o data la circa 3-6 luni pentru o igienizare mai buna.
Cat timp se poarta gutiera de contentie dupa indreptarea dintilor cu aparat dentar?
Majoritatea pacientilor poarta gutiera de contentie o perioada de circa 4-6 luni, apoi revin la control. Medicul specialist ortodont este cel care va decide daca trebuie purtata in continuare si cu ce frecventa: cateva ore pe zi , o data la doua nopti etc.
Aparat dentar metalic
Aparatul dentar metalic este realizat din otel inoxidabil si presupune cimentarea pe suprafata dintilor a unor bracketi metalici.
Pretul unui aparat dentar metalic fix in cadrul clincii noastre din Bucuresti este de 3400 lei per arcada dentara.
Aparat dentar ceramic
Aparatele dentare ceramice sunt asemanatoare aparatelor dentare metalice, dar utilizeaza bracketi transparenti sau de aceeasi culoare cu dintii. Multi pacienti aleg acest tip de aparat ortodontic fix deoarece este foarte discret.
Pretul aparatului dentar fix cu bracketi din ceramica este similar cu costul aparatului cu bracketi din safir.
Aparat dentar safir
Aparatul dentar safir urmeaza, in linii mari, acelasi principiu ca aparatul dentar metalic, insa bracketii sai sunt realizati din safir – material translucid, foarte estetic si discret. Arcul care trece prin bracketi este, de obicei, de culoare alba, pentru a imbunatati aspectul.
Acest tip de aparat ortodontic cu bracketi discreti si extrem de rezistenti a devenit foarte popular in randul adultilor.
Pretul unui aparat dentar safir fix in cadrul clincii stomatologice Dental Premier din Bucuresti este de 4400 lei per arcada dentara.
Gutiere Spark Clear Aligners
Aparatul Spark Clear Aligners reprezinta cea mai noua si tehnologizata metoda de indreptare a dintilor cu gutiere dentare invizibile din lume! La acest tip de tratament ortodontic totul este computerizat, medicul putand deplasa precis fiecare dinte intr-un un soft specializat, astfel incat muscatura sa fie una ideala.
Astfel, pacientul poate afla durata tratamentului, ce miscari dentare produce fiecare gutiera, ba chiar i se poate prezenta o simulare video a intregului tratament, astfel incat acesta stie pas cu pas ce se intampla cu dintii lui, in orice moment.
Pretul tratamentului ortodontic cu gutiere dentare invizibile Spark pentru indreptarea dintilor porneste de la 19000 lei (in functie de nivelul de dificultate) pentru ambele arcade dentare (toate controalele sunt incluse in acest pret).
Aparat dentar INVISALIGN invizibil
Aparatul dentar Invisalign este un tip de aparat ortodontic invizibil, fara sarme si bracket-uri, realizat dintr-o gutiera transparenta speciala, indicat doar in cazurile in care dintii nu sunt foarte inghesuiti. Avantajul il reprezinta faptul ca se poate scoate pentru a manca si pentru igienizarea dintilor.
Pretul tratamentului ordontic cu gutiere dentare transparente Invisalign este similar cu costul gutierelor Spark.
Diferentele principale dintre gutierele Spark si Invisalign sunt doua:
- Spark poate rezolva chiar si cazuri complexe, in timp ce Invisalign doar cazuri mai simple
- Tratamentul cu Spark poate fi realizat EXCLUSIV de medici specialisti ortodonti, in timp ce Invisalign poate fi pus de orice medic stomatolog
Din aceste motive, daca va doriti un aparat dentar invizibil, rapid, eficient si elegant, specialistii clincii noastre recomanda tratamentul ortodontic cu gutierele Spark Clear Aligners.
Descoperiti mai multe detalii si diferente intr-o comparatie detaliata Spark versus Invisalign.
Aparat dentar lingual invizibil
Aceste dispozitive ortodontice se monteaza pe suprafata interioara a dintilor si, spre deosebire de cele clasice, nu se vad.
Medicul ortodont ia o amprenta, iar aparatul dentar lingual, care este din aur, se realizeaza in laborator dupa o scanare computerizata a suprafetelor, fiind trimis apoi in cabinet – plasat intr-o lingura speciala de transfer cu care se si aplica pe dinti.
Aparatul ortodontic se poate indeparta doar la finalul tratamentului, moment in care suprafetele dentare trebuie lustruite si fluorizate.
Pretul unui tratament ortodontic cu aparat dentar lingual fix si invizibil in cadrul clincii noastre din Bucuresti este de 16000 lei pentru ambele arcade dentare.
Aparat dentar mobil
Aparatul dentar mobil clasic poate ajuta la remedierea unor anomalii dentare usoare, in special in cazul copiilor cu o dentitie mixta, urmand ca in unele cazuri sa fie precedat de un tratament ortodontic cu aparat dentar fix.
Aparatul dentar mobil este ideal pentru tratamentul copiilor si al adolescentilor. In general, acestea nu prezinta niciun risc si au sansa de reusita de 100% (in cazul in care pacientul care il poarta este disciplinat si respecta recomandarile medicului ortodont).
Mentionam faptul ca un aparat dentar mobil nu poate rezolva problemele complexe de aliniere sau de pozitionare a dintilor permanenti, care necesita o forta mult mai mare de aplicare asupra dintilor si maxilarelor. Totusi, aparatul ortodontic mobil influenteaza cresterea maxilarului, proces ce contribuie la simetria faciala. De asemenea, prin intermediul acestui dispozitiv special, medicul ortodont poate controla alinierea dintilor permanenti, dar si ordinea cresterii dintilor.
Avantajul major al acestor aparate dentare mobile este faptul ca pot fi indepartate cu usurinta ori de cate ori este nevoie, in special in timpul meselor sau al igienizarii orale.
De regula, aparatele dentare mobile sunt recomandate in prima etapa a tratamentului ortodontic, atunci cand pe arcada inca exista dinti de lapte. Astfel, creste sansa de reusita a interventiei si sunt reduse eventuale cheltuieli ulterioare.
Daca doriti totusi o solutie mobila si eficienta pentru copilul dumneavoastra, aparatul dentar mobil si invizibil Spark Clear Aligners reprezinta o alternativa excelenta.
Care este pretul unui aparat dentar in Bucuresti?
Pretul unui aparat dentar sau al unui tratament ortodontic cu gutiere invizibile pentru indreptarea dintilor difera de la caz la caz in functie de complexitatea cazului si aparatul ales.
In cadrul clincii stomatologice Dental Premier din Bucuresti pacientii beneficiaza de cele mai noi tehnici si tehnologii de indreptarea a dintilor la preturi avantajoase.
Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru aparate dentare ultramoderne, de calitate superioara.
Citeste si despre igiena dentara pentru purtatorii de aparat ortodontic!