protetica dentara

Ce este protetica dentara?

Protetica dentara este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu inlocuirea dintilor sau reabilitarea orala complexa a arcadelor dentare. In momentul in care, din diferite motive, unul dintre dinti nu mai poate fi mentinut in cavitatea bucala, extractia dentara este recomandata de catre medic. Cauzele care motiveaza extractia dentara pot fi de mai multe tipuri: coroana dintelui este complet distrusa si nu poate sustine o lucrare dentara, nu se poate efectua tratamentul de canal corespunzator, dintele s-a fisurat in urma unei lovituri ori a unei muscaturi foarte puternice.

Procedura de extractie dentara va lasa un spatiu liber pe arcada, iar recomandarea medicilor este ca acest spatiu sa fie acoperit de o coroana dentara artificiala imediat dupa vindecare. Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti pentru o perioada indelungata de timp poate produce, pe langa dezavantajele de ordin fizionomic, si neajunsuri ale masticatiei sau vorbirii. Aceasta situatie poate duce la grave afectiuni ale cavitatii bucale, afectiuni digestive sau ale articulatiei gurii.

Interventiile de protetica dentara realizate de specialistii din cadrul clinicii stomatologice Dental Premier au ca scop restabilirea integritatii dentare atunci cand aceasta a fost afectata de leziuni sau degradare. Astfel, medicii vor recomanda cel mai potrivit tratament pentru fiecare situatie, avand la dispozitie solutii de protetica dentara precum protezele dentare fixe sau mobile, puntile dentare, coroanele dentare, implanturile dentare sau chiar lucrari protetice complexe bazate pe un sistem de implanturi dentare.

Cu toate ca tehnologia moderna permite realizarea unor lucrari cu aspect natural, estetica nu este principalul avantaj al lucrarilor de protetica dentara. Cel mai important detaliu este redobandirea functionalitatii danturii, astfel incat specialistii din cadrul clinicii Dental Premier se vor asigura ca lucrarile de protetica dentara asigura o masticatie perfecta, formarea corecta a sunetelor si ofera o stabilitate impecabila.

In functie de complexitatea degradarii si rezultatul final pe care il ai in vedere inaintea inceperii tratamentului, medicii din cadrul clinicii stomatologice Dental Premier iti vor pune la dispozitie multiple solutii moderne de protetica dentara, oferindu-ti toate informatiile de care ai nevoie pentru a putea alege varianta optima.

Care sunt solutiile de protetica dentara disponibile astazi?

Coroana dentara individuala

Coroana dentara este partea vizibila a dintelui natural, iar atunci cand aceasta este afectata iremediabil (nu se mai poate reface cu ajutorul obturatiei), recomandarea specialistilor este folosirea coroanei dentare protetice care se sprijina pe radacina dintelui natural. Coroanele individuale ofera o estetica impecabila, fiind solutii de protetica dentara recomandate si in cazul reconstruirii dintilor din fata.

Afla mai multe aici

Implant dentar

Implantul dentar este printre cele mai eficiente solutii din protetica dentara moderna, reprezentand o radacina artificiala total biocompatibila care se insereaza in arcada dentara pentru a conferi o stabilitate excelenta. Implantul sustine o coroana dentara individuala sau chiar o punte dentara, fiind recomandat atat pentru inlocuirea unui singur dinte, cat si pentru refacerea unui grup de dinti de pe arcada.

Citeste mai multe aici

Punte dentara

Puntea este o solutie de protetica dentara care permite restaurarea danturii atunci cand pe arcada inca se afla un numar mare de dinti. Dintii sanatosi se folosesc ca suport pentru lucrarea protetica. Avand o estetica buna, puntile dentare construite din materiale de calitate superioara pot avea aspectul si forma dintilor naturali. Exista doua punti dentare: metalo-ceramica si din zirconiu.

Varianta metalo-ceramica este recomandata pentru dintii din spate, avand o rezistenta deosebita conferita de suportul metalic (crom-nichel). Fiind acoperita cu ceramica, puntea dentara va avea un aspect apropiat de cel natural.

Puntea din zirconiu poate fi o solutie viabila pentru reconstruirea dintilor din fata, intrucat caracteristicile estetice ale materialului sunt similare dintilor naturali. Zirconiul permite trecerea luminii, astfel incat dintii artificiali vor crea senzatia de translucenta. Evident, coroanele dentare din zirconiu vor fi acoperite cu ceramica pentru a obtine culoarea si textura dorite.

Fast and Fixed

Pentru persoanele care nu mai au dinti pe una dintre arcade sau dantura ramasa este foarte degradata, protetica dentara moderna ofera o solutie deosebit de eficienta: sistemul Fast and Fixed. Inca de la prima sedinta, se vor insera in arcada 4 sau 6 implanturi dentare cu forma speciala, acestea putand sa sustina in mod ideal o lucrare dentara de dimensiuni mari. La 24 de ore dupa prima interventie, pe aceste implanturi se ataseaza o lucrare dentara fixa. Aceasta inovatie din domeniul proteticii dentare permite pacientilor edentati sa manance, sa vorbeasca si sa zambeasca cu incredere in 24 de ore de la vizitarea cabinetului stomatologic.

Afla mai multe aici

Care sunt cele mai importante beneficii asigurate de protetica dentara?

  • Restaurarea integritatii dintilor si arcadelor dentare
  • Asigurarea unei bune functionalitati a aparatului dentomaxilar
  • Redobandirea fizionomiei naturale si a esteticii dentare

Articole relationate