punte dentara

Punte dentara

Ce este puntea dentara?

O punte dentara reprezinta o lucrare protetica fixa utilizata pentru restaurarea dintilor lipsa sau pentru protectia sau remodelarea dintilor afectati considerabil. Puntea dentara este formata din 3 dinti sau mai multe elemente care utilizeaza dintii vecini spatiului edentat. Pentru a se putea realiza puntea acesti dinti trebuie practic sa fie slefuiti si, de cele mai multe ori, devitalizati.

In anumite situatii se pot realiza si punti dentare pe 4, 5 sau 6 dinti, in functie de caz. ‘Pretul’ platit pentru restaurarea dintilor lipsa cu ajutorul puntilor dentare este practic devitalizarea dintilor vecini pe care se sprijina intreaga lucrare protetica, singurul avantaj fiind doar un cost mai mic fata de optiunea implantului dentar.

Implant dentar si dinti ficsi in 24 ore pret

Avantajele puntilor dentare

Tratamentele cu punti dentare prezinta mai multe avantaje:

 • Nu au contraindicatii
 • Nu necesita interventii chirurgicale
 • Se realizeaza mult mai rapid
 • Nu necesita indepartarea periodica pentru igienizare
 • Acomodarea cu puntile dentare se face extrem de rapid, acestea asigurand un confort masticator foarte bun
 • Asigura o estetica buna
 • Costa mult mai putin decat varianta restaurarii cu implanturi dentare

Dezavantajele puntilor dentare

Totusi, dincolo de avantaje, puntile dentare prezinta si dezavantaje importante:

 • Dintii de sustinere (stalpii puntii dentare) trebuie slefuiti si de cele mai multe ori, devitalizati
 • Dintii stalpi sunt mult mai solicitati
 • Orice boala afecteaza dintii de sustinere, poate compromite toata puntea dentara
 • O posibila sensibilitate la cald si rece a dintilor slefuiti

Cati dinti poate inlocui o punte dentara?

Avand in vedere ca presiunea pe dintii stalpi creste, in cazul corpurilor de punte mai intinse de 3 sau 4 elemente, trebuie sa luam in considerare mai multi dinti de sprijin. Singura exceptie o constituie cazul lipsei celor patru incisivi (inferiori sau superiori), situatie in care se poate realiza o punte utilizand ca si stalpi cei 2 canini. Pentru a resconstitui mai mult de 3 dinti consecutivi care lipsesc, este recomandata solutia implantului dentar.

Cate tipuri de punti dentare exista?

Puntea dentara traditionala

O punte dentara traditionala consta dintr-unul sau mai multi dinti falsi sprijiniti si mentinuti pe loc de coroane dentare care au fost cimentate pe cate un dinte sanatos numit dinte de legatura, aflati de o parte si de alta a golului datorat dintilor lipsa. Puntea traditionala este cel mai popular tip de punte dentara si poate fi folosita atunci cand aveti dinti naturali de o parte si de alta a golului creat de una sau mai multe extractii dentare. Cel mai bine este ca dincolo de dintii de legatura sa mai existe alti dinti sanatosi, dar o punte se poate lega si de ultimul dinte sanatos de dinaintea unui spatiu gol. Cea mai intalnita este puntea dentara din 3 dinti.

Punte dentara traditionala sau clasica pe 3 dinti
Punte dentara traditionala sau clasica pe 3 dinti - restaureaza 1 dinte lipsa

Puntea dentara Cantilever

Desi foarte asemanatoare cu o punte traditionala, dintii falsi din puntea numita Cantilever sunt sustinuti de o coroana dentara cimentata pe un singur dinte de legatura. Adica pentru o astfel de punte este necesar un singur dinte natural langa golul dintilor lipsa. Cu toate acestea, o astfel de punte se monteaza doar daca exista un singur dinte lipsa. Daca golul e mai mare de un dinte, puntea poate fi cimentata doar intr-o singura parte, cu conditia ca acolo sa existe 2 sau chiar 3 dinti care urmeaza sa fie imbracati.

punte dentara cantilever
Punte dentara cantilever - coroana dintelui restaurat se sprijina pe 1 dinte alaturat

Puntea dentara Maryland

Si acest tip este asemanator cu o punte dentara traditionala, in sensul ca foloseste 2 dinti de legatura naturali, cate unul pe fiecare parte a spatiului gol. Cu toate acestea, in loc de coroane dentare, la puntea Maryland se foloseste un cadru de metal sau portelan care este prins in spatele dintilor de legatura.

punte dentara tip maryland
Punte dentara tip maryland - 3 dinti

Punte dentara pe implanturi

Dupa cum sugereaza si denumirea, acest tip de punte dentara are drept suport implanturi dentare, deci nu coroane si nici cadre metalice. De obicei, un implant dentar este plasat chirurgical pentru fiecare dinte lipsa, iar aceste implanturi tin puntea in pozitie.

Acest tip de punte dentara pe implanturi este considerat cel mai puternic si stabil sistem, insa costa mai mult datorita celor doua implanturi necesare, si necesita doua operatii chirurgicale inaintea montarii puntii propriu-zise. Durata pana la finalizarea lucrarii poate fi de cateva luni, dar lucrarea rezista timp indelungat fara a fi nevoie de inlocuire sau alte proceduri speciale. In plus, pacientul poate beneficia de implanturi si lucrare fixa in 24 de ore, astfel incat se bucura de dinti ficsi pe toata durata tratamentului.

punte dentara pe implanturi
Punte dentara 3 dinti pe 2 implanturi

Puntea dentara totala

Puntea dentara totala are scopul de a reconstitui toti dintii de pe o singura arcada. Se poate realiza o astfel de punte totala atunci cand exista ca si stalpi cel putin cei doi canini si cei doi molari (ideal ar fi sa existe macar 6 dinti de sustinere). In cazul acestui tip de punte se vor slefui toti dintii ramasi pe arcada. Lucrarea rezultata are o forma asementoare unei potcoave.

puntea dentara arcada totala
Punte dentara arcada totala din 12 dinti

Video puntea dentara clasica din 3 dinti versus puntea pe implanturi

Exemple de punti dentare pe dinti existenti sau implanturi

Cat costa o punte dentara?

Evident ca pretul unei punti dentare este in functie de tipul si materialele din care este realizata si de numarul de dinti pe care trebuie sa-i inlocuiasca (2, 3, 4, 5, 6 etc). De exemplu, o punte dentara pe implanturi va costa intotdeauna mai mult decat o punte clasica/traditionala. Sau, alt exemplu, pretul unei punti din compozit este mai mic decat pretul unei punti dentare din ceramica sau zirconiu, etc. Va invitam sa consultati listele noastre de preturi pentru protetica dentara si preturi punti dentare pe implanturi.

Cauta pe site

+