aparate dentare fixe

Putine persoane se nasc cu o dantura perfecta. Din fericire, pentru restul exista tratamente stomatologice menite sa imbunatateasca aspectul estetic al zambetului. Printre acestea se numara si tratamentul ortodontic. Cu ajutorul aparatelor dentare se pot corecta problemele de aliniere si inghesuire dentara.

Aparatele dentare sunt dedicate atat copiilor si adolescentilor, cat si adultilor care isi doresc o dantura perfecta. Din fericire, exista mai multe tipuri de aparate dentare, cu multiple avantaje pentru fiecare caz in parte. Iata care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie daca doresti un aparat fix!

 • Aparat dentar fix metalic;
 • Aparat dentar fix ceramic;
 • Aparat dentar fix lingual.
Aparate dentare fixe
aparat dentar fix metalic

Aparatele dentare fixe metalice

Aparatele dentare metalice sunt cele mai raspandite aparate dentare, astazi fiind mult mai confortabile pentru pacient decat in trecut. Acestea sunt realizate din otel inoxidabil si presupun cimentarea pe suprafata dintilor a unor bracketi metalici. Prin acesti bracketi trece un arc metalic, care ii conecteaza, pune presiune si creeaza repozitionarea dintilor.

Arcul este conectat de bracketi cu ajutorul unor elastice numite module sau ligaturi, pe care medicul ortodont le schimba la fiecare control. Aceste module pot fi incolore sau viu colorate.

Avantajele aparatului dentar fix metalic:

 • Cost redus;
 • Posibilitate de personalizare cu ajutorul modulelor colorate;
 • Rezistenta ridicata.

Dezavantajele aparatului dentar fix metalic: 

 • Spre deosebire de aparatele Incognito sau Invisalign Invizibile, acest model este vizibil.

Aparatele dentare fixe ceramice

Aparatele dentare ceramice functioneaza pe acelasi principiu ca aparatele dentare metalice, insa materialul utilizat este ceramica. Acest tip de dispozitiv este foarte discret, fiind foarte popular in randul adultilor care au nevoie de tratament ortodontic. Aparatele ceramice au rezultate la fel de bune ca cele metalice, iar culoarea bracketilor ramane neschimbata pe toata durata tratamentului.

Avantajele aparatului dentar fix ceramic:

 • Foarte discret;
 • Miscarea dintilor se realizeaza mult mai rapid decat in cazul aparatelor dentare invizibile.

Dezavantajele aparatului dentar fix ceramic:

 • Pret mai ridicat fata de aparatele metalice, care sunt mai ieftine.
aparat dentar ceramic
aparat dentar fix lingual

Aparatele dentare fixe linguale

Aparatele dentare linguale reprezinta cel mai estetic tip de aparat dentar. Desi sunt compuse la fel ca aparatele metalice, acestea sunt pozitionate pe partea interioara a dintilor, ceea ce le face foarte greu de observat.

Desi prezinta un avantaj pe care foarte multe persoane il cauta, acela de a trece neobservat, acest tip de aparat nu este la fel de eficient ca celelalte aparate dentare. Timpul de tratament ortodontic este mult mai lung, pozitia sa poate fi inconfortabila pentru pacient, deranjand limba, iar curatarea poate fi mult mai dificila.

Avantajelele aparatului dentar fix lingual:

 • Pozitionarea sa il face greu de observat.

Dezavantajele aparatului dentar fix lingual:

 • Necesita un timp mai indelungat de tratament;
 • Dificil de igienizat;
 • Poate crea disconfort.

Astazi exista o gama larga de aparate dentare pentru pacientii care doresc sa isi imbunatateasca dantura cu ajutorul unui tratament ortodontic. Discuta cu medicul specialist ortodont si afla care tip de aparat dentar se potriveste cazului tau.

Cat costa un aparat dentar fix?

Pretul aparatelor dentare fixe este semnificativ mai redus decat al celor ceramice sau invizibile. In cadrul clinicii Dental Premier din Bucuresti, beneficiezi de cel mai mic pret pentru aparatele dentare fixe si servicii de ortodontie de cea mai inalta calitate! Te invitam sa consulti lista de preturi pentru aparat dentar fix.

Articole relationate