Doza radiatii minime radiografie panoramica tomografie dentara CBCT Bucuresti

Cat de daunatoare este o radiografie, CT sau tomografie dentara CBCT si ce doze de radiatii sunt utilizate in radiologia dentara?

Radiografiile si tomografiile dentare sunt examene esentiale in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor dentare. Totusi, este important sa intelegem cat de daunatoare pot fi aceste proceduri si ce doze de radiatii sunt implicate in radiologia dentara moderna cu computer-tomograf sau CBCT.

Tipuri de radiografii dentare si dozele de radiatii

In radiologia dentara, sunt utilizate mai multe tipuri de investigatii radiologice, cum ar fi de exmplu radiografii panoramice 2D sau tomografii 3D, iar doza de radiatii depinde de tipul examinarilor efectuate.

Radiografia dentara standard (2D)

Aceasta include radiografii bitewing (pentru vizualizarea dintilor superiori si inferiori), radiografii periapicale (pentru evaluarea radacinilor dintilor) si radiografii panoramice (pentru o vedere de ansamblu a intregii arcade dentare).

Doza de radiatie in cazul radiografiilor dentare 2D

De obicei, doza este foarte mica, de aproximativ 0,005–0,01 mSv (milisiverti) pentru o radiografie periapicala sau bitewing.

Pentru o radiografie panoramica, doza poate ajunge pana la 0,03 mSv.

Radiografie dentara panoramica 2D - OPG sau ortopantomograma
Radiografie dentara panoramica 2D - OPG sau ortopantomograma

CT sau tomografie computerizata dentara CBCT (3D)

CT-ul sau tomografia dentara CBCT reprezinta o forma de radiografie 3D, utilizata in cazul unor evaluari complexe, cum ar fi planificarea implanturilor dentare sau analiza unor afectiuni ale maxilarului.

Doza de radiatie CT dentar vs tomograf CBCT

Tomograful dentar CBCT cu fasicul conic poate utiliza o doza semnificativ mai mare decat radiografiile 2D, variind intre 0,1 si 0,5 mSv, in functie de tipul aparatului si de zona examinata.

Doza poate fi mai mare in cazul tomografiilor care implica o arie mai larga, cum ar fi intreaga arcada dentara.

Totusi, tomograful dentar CBCT emite o doza de radiatie mult mai mica decat un CT dentar traditional. De regula, aceasta este de aproximativ 1/10 din doza de radiatie a unui CT!

Computerul tomograf emite o doza mai mare de radiatie, deoarece este proiectat pentru a capta imagini detaliate ale unor parti ale corpului, nu doar ale regiunilor dentare.

Vezi o comparatie detaliata intre CT dentar si tomografia CBCT.

Radiologie dentara realizata cu computerul tomograf CBCT de ultima generatie
Radiologie dentara realizata cu computerul tomograf CBCT de ultima generatie

Cum se compara investigatiile radiologice cu radiatiile naturale?

Pentru a pune in perspectiva dozele de radiatie utilizate in radiologia dentara mentionam urmatoarele:

  • O persoana este expusa la aproximativ 2-3 mSv de radiatii pe an din surse naturale (radiatii cosmice, radiatii din sol, radiatii naturale din corpul uman).
  • O radiografie dentara standard periapicala ar reprezenta aproximativ 0,0005–0,0015% din expunerea anuala naturala.

O radiografie retroalveolara expune pacientul la o doza de radiatii de circa 1-3 uSv. Aceasta doza de radiatii este mai mica decat doza naturala zilnica de radiatii de circa 5-8 uSV, fiind prin comparatie de aproximativ opt ori mai mica decat un zbor cu avionul (circa 25 uSV), de 16 ori mai mica decat doza de radiatii in cazul locuirii timp de un an intr-o cladire de beton sau caramida (aprox. 75 uSv) si de circa 25 de ori mai mica decat fumarea unui pachet de tigari pe zi (aprox. 95 uSv).

Doze radiatii minime radiografie dentara, CT, tomografie CBCT

Efectele radiatiilor asupra sanatatii

Expunerea la radiatii poate avea efecte negative asupra sanatatii, insa in cazul radiografiilor si tomografiilor dentare, riscurile sunt foarte mici.

Riscuri de doze mari: Expunerea la doze mari de radiatii poate duce la risc de cancer, in special in cazul expunerii repetate. Insa, doza utilizata in radiologia dentara moderna este mult mai mica decat cea care ar putea provoca efecte negative semnificative, in special in cazul investigatiilor realizate cu computer tomograf CBCT cu fascicul conic.

Masuri de protectie: Practicile moderne de radiologie dentara includ utilizarea de echipamente cu plumb pentru protectia gatului si a corpului, tehnologie digitala cu doze mai mici de radiatii si limitarea expunerii la radiatii doar la cazurile necesare.

Radiografie panoramica - Echipament de protectie cu plumb si doza minima de radiatii cu tomograf dentar CBCT cu fascicul conic
Radiografie panoramica - Echipament de protectie cu plumb si doza minima de radiatii cu tomograf dentar CBCT cu fascicul conic

Recomandari pentru pacientii care necesita investigatii radiologice

Expunerea minima la radiatii: Radiografiile dentare ar trebui efectuate doar atunci cand este necesar din punct de vedere medical, si in conformitate cu indicatiile unui medic dentist.

Monitorizarea regulata: Pentru pacientii care necesita radiografii dentare periodice (de exemplu, la copii sau pacienti cu probleme dentare specifice), este important ca medicul dentist sa aplice tehnici care reduc expunerea la radiatii.

Atentie speciala in cazul gravidelor: Radiografiile dentare trebuie evitate in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor urgente, cand beneficiul poate depasi riscul.

Concluzie doza radiatii in radiologia dentara

Radiografiile si tomografiile dentare sunt in general considerate sigure, avand in vedere ca dozele de radiatii utilizate sunt foarte mici. Totusi, este esential ca utilizarea acestora sa fie limitata la cazurile necesare si ca masurile de protectie sa fie respectate pentru a reduce orice riscuri potentiale.

In cazul clincii Dental Premier din Bucuresti, pacientii beneficiaza de investigatii radiologice realizate cu tomograf dentar CBCT cu doza minima de radiatii.

Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru radiografii, CT si tomografii dentare CBCT.

Oferta pret CT dentar / Tomografie dentara CBCT Bucuresti
Oferta pret CT dentar / Tomografie dentara CBCT Bucuresti

Cauta pe site

+