tomografia computerizata pentru implant dentar

Radiografia si CT-ul dentar / tomografia computerizata pentru implant dentar

Atunci cand vorbim despre un tratament cu implant dentar, radiografia dentara si mai ales tomografia computerizata sunt de mare ajutor medicului implantolog. Inainte de a lua decizia de inserare a implantului, medicul specialist are nevoie de o serie de informatii despre situatia osului in care urmeaza a se insera implantul si pozitia dintilor vecini. Aceste examene radiologice, cum ar fi radiografia panoramica sau CT-ul dentar, ofera rapid detalii precise care il vor ajuta pe medicul specialist sa elaboreze un plan de tratament sigur, corect si mai ales precis.

Tipuri de radiografii utilizate in tratamentul cu implant dentar

Radiografia dentara este una din metodele de investigatie standard folosite in implantologia dentara. In cazul tratamentelor cu implanturi dentare exista mai multe tipuri de radiografii care pot fi utile medicului implantolog.

Radiografia retro-alveolara sau periapicala

radiografie retroalveolaraRadiografia retro-alveolara sau periapicala este o radiografie mica pe care se pot observa unul sau doi dinti impreuna cu tesutul osos care ii inconjoara. Aceasta este utila in diagnosticul diverselor infectii periapicale sau afectiuni osoase.

Acest tip de radiografie se utilizeaza si pentru a determina gradul de osteointegrare a unui implant dentar sau pentru a observa eventualele procese de atrofie/resorbtie osoasa care pot aparea in timp in jurul acestuia.

Radiografia retro-alveolara se utilizeaza frecvent si pentru a stabili necesitatea unui tratament endodontic la nivelul unui dinte sau pentru a verifica succesul acestui tratament dupa efectuarea obturatiei de canal.

Radiografia panoramica

radiografie dentara panoramicaAcest tip de radiografie dentara este foarte util in stabilirea planului de tratament, mai ales in prima faza estimativa. Radiografia panoramica este un film extra-oral pe care se vad toti dintii superiori si inferiori, oasele maxilare, mandibula, precum si articulatiile de prindere a mandibulei.

Radiografiile panoramice ofera medicului implantolog o vedere de ansamblu a situatiei pacientului. In acelasi timp, acestea sunt foarte utile in localizarea fracturilor sau a unor formatiuni patologice prezente in interiorul oaselor maxilare.

Radiografia de craniu

radiografie de craniu sinusRadiografia de craniu ne arata situatia oaselor craniului, a oaselor fetei, ale nasului si sinusurile. Aceasta poate fi utila in depistarea diferitelor afectiuni patologice, cum a ari fracturi, tumori, infectii osoase, decalcificari etc.

Radiografia de sinus

Pe o radiografie de sinus se poate observa pozitia si forma sinusurilor maxilare. Acestea sunt doua cavitati pline cu aer situate in interiorul maxilarului, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor si premolarilor. Avand in vedere ca implanturile dentare nu au voie sa penetreze sub nicio forma sinusurile maxilare, radiografia de sinus poate oferi informatii pretioase medicului specialist.

Avand in vedere ca CT-ul dentar/tomografia computerizata ofera imagini mult mai clare si precise ale sinusurilor maxilare, utilizarea radiografiilor de sinus a pierdut tot mai mult teren in ultimii ani.

Ce aspecte urmareste medicul implantolog pe radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt extrem de utile pentru medicul specialist, intrucat ne pot arata daca sunt necesare anumite interventii pregatitoare inainte de inserarea implanturilor, precum si care ar fi marimea recomandata a implanturilor si unde ar trebui acestea sa fie plasate.

Pe baza radiografiilor pot fi depistate mai multe aspecte, cum ar fi:

 • Calitatea si cantitatea (inaltimea si latimea) osului alveolar in care se vor insera implanturile dentare
 • Pozitia si marimea formatiunilor anatomice importante care trebuie evitate de traiectul implanturilor dentare, cum ar fi sinusul maxilar sau nervul alveolar din interiorul mandibulei
 • Eventuale infectii la nivelul dintilor ramasi sau in interiorul osului alveolar
 • Pozitia exacta a dintilor naturali ramasi in cavitatea bucala a pacientului

Avantajele radiografiilor dentare panoramice

 • Costa mai putin si pot fi efectuate intr-un numar mai mare de clinici sau cabinete stomatologice, intrucat aparatura este mai usor de achizitionat, avand un pret mai mic
 • Presupun o expunere mai scurta de radiatii
 • Ofera rapid o imagine de asamblu a situatiei pacientului
 • Nu va trebuie trimitere de la medicul specialist, pur si simplu va prezentati la un centru de radiologie sau un cabinet/clinica si solicitati o radiografie panoramica
 • Puteti face mai multe radiografii panoramice fata de CT-uri dentare intr-un anumit interval de timp

Dezavantajele radiografiilor dentare panoramice pentru implant dentar

 • Volumul exact de os nu poate fi analizat in detaliu cu ajutorul radiografiei panoramice ci numai cu ajutorul unui CT dentar / computer tomograf.

Tomografia computerizata / CT-ul dentar

CT tomografie dentaraTomografia computerizata sau CT-ul este o metoda de investigatie radiologica care utilizeaza razele X pentru a oferi imagini sectionare (sectiuni orizontale) din diverse parti ale organismului.

CT –ul ofera imagini tridimensionale de o calitate si complexitate deosebita, astfel ca, in ultimul timp, CT-ul dentar a devenit o investigatie absolut necesara in cazul tratamentelor cu implanturi dentare.

CT-ul dentar / tomograful computerizat ne arata daca calitatea si cantitatea osului sunt suficiente pentru a sustine implanturile ce urmeaza a fi inserate. Exista software specific atasate CT-urilor care ii permit medicului specialist sa plaseze virtual implanturile chiar inainte de operatie. Astfel se pot elimina o mare parte din erorile de pozitionare a implanturilor care ar putea aparea in timpul operatiei de inserare.

In afara de acestea, CT-ul dentar ofera si alte detalii importante, cum ar fi eventuale infectii osoase, posibile tumori la nivelul oaselor, pozitia vaselor de sange sau a formatiunilor anatomice ce trebuie evitate in timpul operatiei de inserare a implanturilor. Pentru a putea realiza o tomografie dentara va trebuie insa o trimitere de la un medic specialist.

Tipuri de tomograf dentar: CT si CBCT

tomograf dentar CBCTExista doua tipuri de computer-tomograf dentar:

 • Computerul tomograf clasic – CT dentar “Computed Tomography”: utilizeaza standard razele X pentru a oferi imagini 3D;
 • Computerul tomograf cu fascicul conic – CBCT “Cone beam computed tomography”: o varianta mai rapida si mai sigura a tomografiei computerizate clasice, intrucat se utilizeaza fascicule de raze X de forma conica, marimea aparatului, cantitatea de raze X folosita precum si durata investigatiei reducandu-se astfel dramatic.

CT-ul dentar realizat cu fascicul conic ofera imagini 3D care permit medicului implantolog sa analizeze structuri din cavitatea bucala din multiple pozitii. Acesta poate analiza latimea anumitor structuri in comparatie cu inaltimea acestora. Pe tomograful realizat cu CBCT  se pot observa de asemenea alte detalii, cum ar fi chisturi sau dinti inclusi, pozitia anumitor vase de sange sau nervi care ar putea face interventia chirurgicala de inserare a implanturilor mult mai dificila.

Cat costa o radiografie panoramica sau tomograf/CT dentar?

In cadrul clinicii stomatologice Dental Premier beneficiati de investigatii de radiologie dentara realizate cu computerul tomograf CBCT de ultima generatie de la Sirona – liderul mondial in tehnologie dentara, la cele mai mici preturi din Bucuresti. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru tomografie computerizata si radiografie dentara.

Cauta pe site

+