Proteze dentare totale sau partiale

La ce sa te astepti de la protezele dentare totale sau partiale?

Protezele dentare reprezinta una dintre solutiile de inlocuire a dintilor lipsa. Protezele dentare pot fi partiale sau totale. In principiu, acestea functioneaza si arata ca dintii naturali, insa nu intocmai. Cu toate ca tehnologia a avansat si calitatea protezelor dentare a crescut, vei avea nevoie in continuare nevoie de un timp pentru a adapta mancatul si vorbitul.

La ce sa te astepti atunci cand iti realizezi o noua proteza dentara?

  • Iritarea gingiilor. Proteza dentara se sprijina pe gingie, iar in unele cazuri poate cauza disconfort si iritarea asteia, fie din cauza presiuni, a adaptarii sau a marginilor.
  • Dificultati in vorbire. Muschii din cavitatea bucala, limba si dintii sunt obisnuiti cu dantura ta naturala. Astfel, vei avea nevoie de o perioada pentru a te adapta cu noua proteza.
  • Gustul poate fi alterat. Avand in vedere ca la inceput nu vei fi obisnuit sa mesteci corect toate alimentele, gustul acestora poate parea usor alterat. Cu toate acestea, este doar un aspect temporar care va disparea data cu adaptarea cu proteza.
  • Restrictiile alimentare. Desi arata ca dintii naturali, proteza dentara nu indeplineste aceleasi functii. Astfel, nu vei putea consuma alimente lipicioase sau tari intrucat pot afecta sever proteza.

Cu toate ca proteza dentara reprezinta cea mai accesibila varianta de inlocuire a dintilor pierduti, aceasta prezinta multe minusuri in comparatie cu alte solutii de reabilitare orala.

Care este solutia alternativa la proteza dentara pentru dinti lipsa?

Solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa este reprezentata de tratamentul cu implant dentar. Acesta indeplineste toate functiile dintelui natural, avand o radacina si o coroana exact ca dintele natural. Implantul dentar propriu-zis este ancorat in osul maxilar, tinand locul radacinii. Dupa ce are loc integrarea acestuia in os, denumita osteointegrare, se va atasa la implant un bont protetic si o coroana dentara, facandu-l sa arate si sa se comporta exact ca un dinte natural.

In cazul implanturilor dentare nu exista restrictii alimentare, vorbirea nu este afectata, iar increderea de sine se imbunatateste. Discuta cu medicul specialist in implanturi dentare si afla care sunt solutiile ideale de reabilitare orala, ce presupun si ce riscuri si avantaje prezinta.

Cauta pe site

+