Gutiera dentara: tipuri si preturi

Gutiera dentara: tipuri, indicatii si preturi

Gutiera dentara reprezinta un instrument medical relizata de medicii stomatologi cu ajutorul laboratoarelor de tehnica dentara, care ca scop corectarea, diagnosticarea sau facilitarea unor tratamente stomatologice. Gutierele au un design simplu si pot fi utilizate foarte usor de catre pacienti.

Gutiere dentare pentru indreptat dintii Spark Clear Aligners


Cand este indicat sa purtati o gutiera dentara?

Cele mai frecvente situatii in care pacientului ii este indicat sa poarte o gutiera dentara sunt:

 • In cazul bruxismului
 • In cazul procedurilor de albire dentara
 • In cazul in care ati purtat aparat dentar
 • In situatia anumitor lucrari dentare
 • Atunci cand se doreste pozitionarea mandibulei la distanta optima fata de maxilar, in cazul unui tratament ortodontic
 • Atunci cand practicati sporturi periculoase, care pot pune in pericol dantura dvs.
Indicatii gutiera dentara

Tipuri de gutiere dentare

In stomatologia moderna se folosesc mai multe tipuri de gutiere dentare, in functie de scopul pentru care au fost concepute.

Gutiera dentara pentru bruxism

Acest tip de gutiera dentara este recomandat pentru a proteja dintii de efectele bruxismului. Aceasta se realizeaza dintr-un plastic dur si flexibil, iar aplicarea se face pe o singura arcada. Este asemenatoare gutierelor utilizate in sporturi periculoase de contact, iar personalizare acesteia este foarte importanta pentru fiecare pacient in parte.

Gutiera bruxism
Bruxism - Scrasnit din dinti

Gutiere ortodontice pentru repozitionare, de corectie ocluzala

Gutiera dentara de repozitionare sau ocluzala este utilizata in tratamentele ortodontice si are ca scop pozitionarea mandibulei (arcada de jos) la o distanta optima fata de maxilar (arcada de sus) si de corectare a ocluziei. Gutiera de repozitionare este speciala, avand un rol activ, spre deosebire de gutierele de contentie, care sunt pasive.

Gutiera de contentie

Gutierele de contentie sunt gutiere speciale aplicate dupa indepartarea aparatului dentar, care au ca scop mentinerea dintilor in pozitia realiniata. Gutiera de contentie trebuie purtata o anumita perioada de timp, durata recomandata fiind in functie de pacient si de tipul de tratament ortodontic de care acesta a beneficiat.

Gutiera de contentie
Gutiera de contentie

Metoda Invisalign – Gutiere dentare pentru indreptat dintii

Aparatul dentar Invisalign reprezinta o serie de gutiere transparente personalizate, cu ajutorul carora se pot corecta probleme de aglomerare dentara, apropieri ale spatiilor dintre dinti si chiar probleme de ocluzie. Acest tip de gutiere dentare se schimba la fiecare doua saptamani si sunt aproape invizibile. Marele avantaj al utilizarii unui aparat ortodontic Invisalign este faptul ca poate fi indepartat la nevoie. Acest tip de tratament ortodontic reprezinta o metoda minim invaziva, gutierele fiind foarte rezistente si uzandu-se foarte greu, iar igienizarea se realizeaza extreme de simplu datorita faptului ca aparatul se poate indeparta oricand.

Aparat dentar Invisalign
Aparat dentar Invisalign

Spark Clear Aligners – Gutiere dentare pentru indreptat dintii

Aparatul dentar Spark reprezinta cea mai noua si tehnologizata metoda de indreptare a dintilor din lume, si anume, Spark Clear Aligner! In cazul acestui tratament ortodontic, pacientul trebuie sa poarte cate un set de gutiere dentare transparente saptamanal, la indicatia medicului specialist. La intalnirile cu ortodontul, pacientul primeste cate 8-12 gutiere, astfel incat pe parcursul tratamentului vizitele la cabinet sunt rare. Datorita acestor avantaje, acest tip de aparat dentar transparent este indicat mai ales persoanelor care nu stau in tara sau care din varii motive doresc un tratament ortodontic ce nu necesita prezenta atat de frecventa la cabinetul stomatologic.

Gutiera dentara pentru tratamentele cu implanturi dentare

Gutiera pentru implanturi este un tip special de gutiera de contentie. Aceasta este recomandata pacientilor care au trecut printr-o interventie de implant dentar, dar si pentru lucrari dentare mai simple, cum ar fi  protejarea nocturna a unei obturatii, ori pentru relaxarea muschilor faciali.

Punte dentara pe implanturi
Punte dentara pe implanturi

Gutiera pentru albirea dintilor sau suport

Tratamentele de albire dentara care pot fi realizate acasa presupun purtarea unei gutiere dentare pentru albire. Acest tip de gutiere sunt confectionate dintr-un plastic moale, transparent si flexibil. Daca doriti un rezultat deosebit, este recomandat ca acest tip de gutiera pentru albirea dintilor sa fie realizat intr-un cabinet stomatologic, pe baza amprentei dentare. Totusi, exista si posibilitatea achizitionarii acestora din farmacii.

Acest tip de gutiera poate fi utilizata ca suport si atunci cand se doreste diminuarea sensibilitatii dentare prin folosirea unor geluri bogate in fluor.

Gutiera dentara de protectie

Acest tip de gutiera dentara este destinat persoanelor care practica sporturi periculoase, precum boxul etc. Rolul acesteia este de protejare a dintilor si de prevenire a leziunilor la nivel bucal. In majoritatea situatiilor este suficienta purtarea unei gutiere de protective doar la maxilar. Totusi, in cazul purtarii unui aparat dentar sau daca exista o punte dentara la mandibula, este recomandat sa se poarte o gutiera de protectie si la arcada inferioara. Gutierele dentare de protectie pot fi personalizate sau universale, iar cele mai performante sunt realizate dintr-un material de tip acrilat autopolimerizabil.

Gutiera dentara protectie sportivi
Gutiera dentara protectie sportivi

Trebuie sa port gutiera si noaptea?

Anumite tipuri de gutiere, cum ar fi cele pentru bruxism, de contentie sau pentru implanturi, trebuie purtate si pe timpul noptii. Purtarea gutierei in somn prezinta mai multe beneficii:

 • Poate prevenii pierderile dentare care pot sensibiliza dintii
 • Poate reduce tensiunea mandibulara, relaxand muschii faciali si prevenind aparitia durerilor acestora
 • In cazul bruxismului poate prevenii aparitia durerilor de dinti si de cap
 • Poate prevenii sforaitul sau apneea in timpul somnului
 • Reducand disconfortul si relaxand muschii faciali, contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de odihna
Gutiera noaptea in timpul somnului

Cat costa o gutiera dentara?

Pretul unei gutiere dentare este dat de scopul acesteia si de materialele din care este confectionata. De exemplu o gutiera pentru repozitionarea mandibulei poate avea un cost dublu fata de o gutiera de contentie. Sau, o gutiera de tip aparat dentar Invisalign poate avea un pret destul de ridicat, avand in vedere ca trebuie refacuta la fiecare doua saptamani. Va invitam sa consultati lista noastra de preturi pentru aparate si gutiere dentare.

Cauta pe site

+