Gutiera dentara de contentie: ce este, de ce trebuie purtata, preturi

Gutiera dentara de contentie: ce este, de ce trebuie purtata, preturi

Ce este contentia?

In ortodontie, contentia este un proces de imobilizare a dintilor, de regula dupa ce pozitia acestora a fost modificata cu ajutorul unui aparat dentar. Aceasta este o terapie necesara, deoarece tesuturile orale au o „memorie” care tinde sa le readuca la pozitia initiala.

Ce este gutiera dentara de contentie?

Gutiera de contentie este un dispozitiv mobil transparent, o masca pentru dinti care trebuie purtata pe timpul noptii, dupa indepartarea unui aparat dentar purtat pentru a schimba pozitia dintilor. Cum dintii au tendinta de a reveni la pozitia lor initiala, atunci cand aparatul dentar este scos, gutiera de contentie are rolul de a stabiliza dintii in noua lor pozitie, impiedicandu-i sa revina la pozitia de dinainte. Gutiera de contentie trebuie purtata o anumita perioada de timp, durata recomandata difera de la pacient la pacient si de tipul de tratament avut.

Tipuri de contentie

Contentia permanenta este un arc de otel subtire, fix, lipit in spatele incisivilor, astfel incat este invizibil. Acesta este fixat pe partea din spate a dintilor cu un ciment special, similar cu modul in care aparatul este fixat pe partea din fata a dintilor.

Gutierele de contentie permanente sunt mai putin voluminoase, trebuie purtate in permanenta si impiedica folosirea atei dentare.

Gutiera de contentie detasabila este realizata cel mai adesea din material acrilic sau rasina rigida, este transparenta, ceea ce o face invizibila. Este mica si usor de purtat si, in plus, actioneaza ca o protectie pentru suprafetele dintilor

Cat trebuie purtata gutiera de contentie?

Perioada de contentie este dedicata consolidarii rezultatelor obtinute cu terapia ortodontica anterioara si stabilizarii lor.
Dupa o miscare ortodontica, dintii vor avea tendinta de a reveni la pozitia initiala si, din acest motiv, pacientului i se va recomanda o gutiera de contentie pentru a evita ca miscarile sa aiba loc dupa indepartarea aparatului.
Gutiera de contentie trebuie purtata in primele 6 luni dupa tratamentul ortodontic, pe timpul noptii, pentru mentinerea pozitiei dintilor. Fiecare tip de malocluzie are o tendinta caracteristica de recidiva si rolul ortodontului este de a o identifica si de a recomanda tratamentul adecvat fiecarui pacient.

Beneficiile gutierei

  • Protejeaza articulatia mandibulara pe care bruxismul o poate deteriora
  • Protejeaza arcadele dentare. Cu frecarea constanta, smaltul este deteriorat, slabind dintii. Presiunea poate duce si la inflamatia gingiilor, care este dureroasa
  • In mod normal in urma unui aparat ortodontic, dentistul prescrie gutiera, functia ei fiind de mentinere a dintilor aliniati.

Vezi lista de preturi gutiera de contentie.

Cauta pe site

+