Inainte si dupa implant dentar

Implant dentar: ce sa faci inainte si dupa operatie

Cand unul sau mai multi dinti lispesc din cauza unor traume sau carii prea profunde care nu au mai putut fi tratate eficient, este necesara inserarea unui implant dentar. Daca dintii naturali nu pot fi salvati, un implant dentar poate reprezenta cea mai buna solutie pentru a inlocui dintii lipsa.

Cum sa va pregatiti pentru o operatie de implant dentar?

Pregatirea pentru operatia de inserare a unui implant dentar este deosebit de importanta pentru evitarea unor complicatii si pentru reusita interventiei.

Iata cateva sfaturi pentru a fi pregatiti in momentul operatiei:

 • Cu o zi inainte de operatie incepeti tratamentul cu antibiotice recomandat de catre medicul implantolog, tratament care trebuie continuat si dupa operatie
 • Se recomanda utilizarea unei apei de gura pe baza de clorhexidina, care permite dezinfectarea zonei unde va fi inserat implantul dentar
 • Dieta ar trebui sa fie una lejera
 • Chiar inainte de operatie, se poate lua un medicament antiinflamator, dupa indicatia medicului

Dupa operatia de implant dentar

 • In orele imediat urmatoare operatiei se aplica gheata pe obraz in apropierea operatiei, aceasta avand rol anti-inflamare
 • Imediat dupa operatie si in urmatoarele 3-4 zile se recomanda administrarea unui medicament antiinflamator sau analgezic, pe langa antibiotice. La fel, totul dupa indicatia medicului.
 • In orele imediat urmatoare interventiei chirurgicale si in zilele care urmeaza evitati alimentele fierbinti, tari sau care pot ramane printre dinti. Alimentele si bauturile fierbinti dilata vasele de sange si faciliteaza sangerarea. E bine sa fie evitate si bauturile acidulate.
 • Este total nerecomandat in general, dar mai ales in aceasta perioada, fumatul si consumul de alcool, ceea ce duce la dificultati mai mari in vindecarea tesuturilor gingivale si osoase.
 • Pentru curatarea dintilor va fi necesar, cel putin in primele zile dupa operatie, sa se evite periajul in zona operata. Clatirea gurii cu apa de gura trebuie efectuata de cel putin doua ori pe zi, pentru un efect antibacterian optim.

dupa-implant-dentar

 • Incercati sa solicitati zona cat mai putin posibil, asa ca evitati sa strangeti dintii sau sa atingeti locul implantului.
 • Evitati exercitiile fizice in primele doua saptamani. In timpul activitatii fizice tensiunea arteriala creste semnificativ si acest lucru favorizeaza sangerarea.

Perioada postoperatorie reprezinta un moment important pentru intregul proces de vindecare.

Avand in vedere delicatetea operatiei, este important sa acordati o atentie deosebita fiecarei etape, iar in cazurile in care apare o problema, este mai bine sa cereti intotdeauna sfatul medicului chirurg sau implantolog.

 

Cauta pe site

+