Cauze ale esecului tratamentului cu implant dentar
Implanturile dentare reprezinta o solutie eficienta si durabila la problema lipsei dintilor. Acestea pot fi folosite pentru a inlocui un dinte, mai multi sau chiar toti dintii.
Implanturile dentare au de obicei o rata de succes foarte ridicata care variaza intre 95% si 98%, conform diferitelor studii clinice. Cu toate acestea, exista anumiti factori care pot afecta sansele de reusita a implantului dentar.
Cauze ale esecului unui implant dentar
Pentru a creste la maxim sansele de reusita ale unei operatii de implant dentar, este important sa fie indeplinite anumite conditii. Cel mai adesea, esecul poate surveni in cazul in care nu sunt efectuate investigatii si analize minutioase inainte de inserarea efectiva a implantului sau cand se opteaza pentru variante ieftine de tratament.
Starea generala de sanatate a pacientului
Cand se ia in considerare un implant dentar, istoricul medical al pacientului este foarte important, deoarece conditiile preexistente pot afecta sansele de succes ale tratamentului. Sunt anumite situatii in care implantul este contraindicat, de exemplu afectiuni cardiace, tumori maligne, anumite tratamente. Anumite afectiuni tratate inainte de inserarea unui implant dentar asigura succesul procedurii: diabetul, parodontoza sau anumite boli autoimune.
Planificarea operatiei
Pentru reusita unei proceduri de inserare a implantului dentar este foarte important sa se stabileasca un plan de tratament adecvat si personalizat pentru fiecare caz.
Exista anumite investigatii preliminare care sunt absolut necesare: o radiografie panormaica sau o tomografie computerizata pentru a se evalua cantitatea de os existenta, o consultatie amanuntita a intregii cavitati bucale etc.
Planificarea lucrarii se poate realiza astazi mult mai rapid si precis cu ajutorul unor programe computerizate.
Operatii pregatitoare executate incorect sau lipsa
O conditie esentiala pentru a insera un implant dentar este aceea a existentei unei cantitati suficiente de os sanatos. La fel ca dintii naturali, implanturile se bazeaza pe latimea si adancimea osului pentru a le sustine. Atunci cand lipsesc dintii, osul incepe sa se resoarba. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca nu exista nicio actiune de mestecat care sa stimuleze cresterea si rezistenta normala a osului. Cu toate acestea, lipsa osului nu inseamna ca implantul dentar nu poate fi inserat, in acest caz putandu-se efectua o operatie de aditie de os pentru a creste volumul acestuia.
In situatia in care sinusul maxilar are o pozitie care interfereaza cu implantul dentar se poate realiza operatia de sinus lift.
Aceste proceduri presupun un timp mai mare de vindecare si anumite costuri suplimentare.
Materiale de o slaba calitate
Pe piata exista o varietate de implanturi dentare realizate din materiale diferite si care au costuri foarte diferite. Pentru a reduce costurile, se folosesc implanturi de calitate scazuta. In aceste cazuri, riscul de respingere a implantului dentar creste.
Implanturile dentare cu un pret mai mare sunt rezultatul unor cercetari importante, experimente, sunt testate in timp si calitatea lor este imbunatatita in mod constant. Acestea sunt motivele pentru care sunt considerate mai bune si mai fiabile.
Pe de alta parte, implanturile cu costuri reduse sunt copia necorespunzatoare a altor produse de pe piata, avantajul lor comercial fiind exclusiv un pret scazut, dar in detrimentul calitatii.
Erori in timpul operatiei de inserare a implantului dentar
Cauzele pierderii unui implant pot fi cauzate de anumite erori intraoperatorii precum contaminarea suprafetei implantului cu saliva, evaluarea incorecta a tipului de incarcare sau nerespectarea conditiilor de sterilitate a campului operartor.
Practicarea unei igiene orale inadecvate
Igiena orala postoperatorie deficitara poate duce la infectia gingiilor care inconjoara implantul, cunoscuta sub numele de periimplantita. Netratata la timp, aceasta poate provoca retractia gingivala sau erodarea osului, ceea ce poate afecta stabilitatea implantului.
Fumatul este considerat un factor de risc major, de aceea se recomanda ca acesta sa fie evitat.
Ingrijirea adecvata efectuata constant si controalele regulate cresc durata de viata a unui implant dentar.
Pentru a reduce riscurile de esec in cazul unei operatii de implant dentar, este foarte important ca implantul sa fie realizat din materiale de calitate si operatia efectuata de un medic implantolog profesionist cu experienta. Acesta este in masura sa recomande anumite investigatii sau operatii suplimentare necesare.
Pacientul trebuie sa urmeze cateva reguli atat pentru a mentine intotdeauna cavitatea bucala in stare buna de sanatate cat si pentru a evita riscul unor posibile infectii.