recomandari-dupa-sinus-lift

Operatia de sinus lift: indicatii postoperatorii

Prin interventia de sinus lift se aplica o grefa osoasa (aditie de os) pentru restabilirea osului maxilarului in vederea inserarii unui implant dentar. Este o procedura comuna efectuata in cazul in care extractiile au avut loc cu mult timp in urma, ceea ce a dus la resorbtia osului in zona molarilor superiori.

Ce se intampla dupa interventia de sinus lift?

Dupa procedura de ridicare a sinusurilor sau sinus lift, majoritatea pacientilor prezinta umflare si sangerare, dar disconfortul este minim. Iata cateva recomandari pentru perioada post operatorie:

Este imperativ sa urmati cu atentie instructiunile medicului pentru a asigura vindecarea si a imbunatati rezultatul pe termen lung al interventiei.

Sangerare

O usoara sangerare este normala in prima zi dupa interventia chirurgicala. Sangerarea prelungita poate fi controlata folosind un tampon de tifon plasat direct pe rana. Daca este nevoie, acesta poate fi schimbat dupa 30 minute.

Nu scuipati deoarece se acest lucru poate duce la dislocarea cheagurilor de sange de la locul operatiei. Astfel, pot rezulta sangerari, durere si  intarzierea vindecarii.

Umflare

Umflarea este o reactie normala dupa operatie. Pentru a o reduce, se aplica comprese cu gheata pe obraz in zona operatiei. Gheata trebuie aplicata continuu, pe cat posibil, in primele 48 de ore. Umflarea atinge in general un varf in 48-72 de ore si apoi dispare in urmatoarele zile.

Durere

Medicamentele pentru durere ar trebui luate inca inainte ca anestezia sa isi piarda efectul. Alte medicamente recomandate sunt: un spray salin pentru a mentine nasul umed, antiinflamatoare, analgezice, antibiotice. Asigurati-va ca antibioticele prescrise sunt luate conform instructiunilor pentru a preveni infectia.

Evitati suflarea nasuluiIndicatii-dupa-sinus-lift

Cea mai importanta parte a recuperarii este mentinerea grefei osoase la locul sau. Astfel, in urmatoarele 4 saptamani dupa interventie, suflatul nasului este interzis. La fel, in cazul stranutului, acesta trebuie facut cu gura deschisa pentru a evita orice presiune asupra zonei. Acestea ar putea provoca miscarea materialului pentru grefele osoase si slabirea cusaturilor.

Dieta

Imediat dupa procedura se recomanda consumul a cat mai multe lichide. Acestea trebuie sa fie reci.

Evitati lichidele si alimentele fierbinti si in ziua operatiei consumati alimente moi, reci si usor de mestecat.

Evitati mancarurile picante, tari sau greu de mestecat. Alimentele crocante sau tari pot patrunde la locul interventiei si pot rupe cusaturile, cauzand durere si sangerari. La fel si in cazul folosirii paiului pentru baut.

Evitati sa mestecati direct pe zona operatiei cat mai mult posibil in prima saptamana.

Igiena orala

In ziua operatiei se interzice clatirea gurii. Incepand cu a doua zi se poate utiliza o apa de gura pe baza de clorhexidina de 2-3 ori pe zi. Apa de gura se poate folosi atata timp cat nu contine alcool si daca nu se scuipa. Utilizand apa de gura se evita infectiile postoperatorii, respiratia urat mirositoare sau gustul neplacut.

Tot de a doua zi, poate fi reluata rutina obisnuita de periaj, insa cu mare atentie si grija in zona operatiei.

Nu spalati dintii adiacenti locului grefei timp de 5 zile. Dupa aceea, puteti peria usor suprafetele dintilor adiacenti, atata timp cat perii nu ating locul grefei.

Nu utilizati instrumente de igiena interdentala in primele 4 saptamani.

Fumat

Evitati fumatul cel putin doua saptamani dupa operatie. Fumatul intarzie vindecarea si poate duce la infectii, crescand dramatic riscul esecului interventiei de sinus lifting.

Activitate fizica

Evitati activitatile fizice intense, deoarece acestea pot provoca sangerari ale ranilor. Orice activitate sau exercitiu intens trebuie evitat in urmatoarele 5-7 zile.

Activitati usoare precum mersul pe jos sunt obligatorii pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si a altor probleme pulmonare. Majoritatea pacientilor care sufera aceasta procedura pot reveni la munca dupa doua zile.

Sporturile subacvatice sunt interzise pana la vindecare.

Alte recomandari dupa operatia de sinus lift

Nu intindeti buza pentru a vedea rana, nu atingeti si nu puneti presiune cu limba pe suturi.

In general, controalele post-chirurgicale se efectueaza saptamanal pentru prima luna si la fiecare 2 saptamani pentru luna urmatoare.

De ce sa alegeti Dental Premier?

In cadrul clincii noastre activeaza medici specialisti in chirurgie dento-alveloara, chirurgie orala & maxilo-faciala si implantologie, cu experienta vasta in restaurari complexe, functionale, durabile si estetice. Specialistii nostri sunt in masura sa ofere consultanta la cel mai inalt nivel profesional, iar pacientii beneficiaza exclusiv de cele mai noi si moderne tehnologii in cele 9 cabinete ultradotate «High Tech Dentistry»!

Cauta pe site

+