analize implant dentar

Analizele care trebuie efectuate inainte de inserarea unui implant dentar

Inainte de a incepe un tratament cu implant dentar, medicul implantolog are nevoie de informatii exacte despre starea de sanatate generala si orala a pacientului. Etapa anterioara interventiei chirurgicale de inserare a unui implant dentar include teste de diagnostic, teste imagistice si o examinare fizica. Aceasta evaluare aprofundata are rolul de a analiza varianta optima si de a elimina orice contraindicatii pentru interventia chirurgicala.

Consultatia preliminara

Consultatia preliminara este un prim pas necesar in acest proces. In cadrul acesteia chirurgul implantolog evalueaza informatiile furnizate de pacient prin chestionarul anamnestic. Acesta contine date referitoare la starea generala de sanatate a pacientului, afectiuni de care sufera sau a suferit, tratamente etc. Pe baza acestor date, in unele cazuri pot fi necesare analize de sange specifice: unele standard, valabile in toate cazurile, altele suplimentare, pe baza istoricului personal.

Este esential ca medicul sa fie informat in cazul in care se urmeaza diferite tratamente, precum tratamentele anticoagulante sau cele pentru osteoporoza. Rolul chirurgului implantolog este sa evalueze toate informatiile si sa ofere un plan de tratament adecvat.

Aceasta faza, desi poate parea banala, are o importanta extrema.

Ulterior, se trece la examinarea fizica a dintilor si a tesuturilor moi, pentru a determina cati dinti lipsa sunt, daca e nevoie de extractii, cati dinti ar trebui tratati sau starea gingiei.

Totodata, se evalueaza relatia dintre dintii aceleiasi arcade si cei opusi, mobilitatea lor, igiena orala si sanatatea parodontala a pacientului.

In cazul existentei cariilor, gingivitei sau parodontitei, aceste probleme vor fi tratate inainte de inserarea implantului.

Investigatiile radiologice – radiografie panoramica sau CT

O alta investigatie necesara este radiografia panoramica. Radiografiile dentare sunt modalitatea standard de a obtine o imagine completa in 2D a gurii.  Cu ajutorul unei radiografii pot fi identificate carii care nu sunt vizibile altfel, de exemplu, sub o obturatie. De asemenea, se poate vedea daca exista vreo infectie la radacina dintelui.

Analize-implant-dentar

O scanare la computerul tomograf (CT) este necesara atunci cand trebuie determinata cantitatea de os disponibila, deoarece una dintre cerintele cheie pentru tratamentul cu implant dentar este sa existe suficient os in maxilar. Cu ajutorul tomografiei computerizate se defineste inaltimea, grosimea si densitatea osului in care va fi inserat implantul.

Razele X pot ajuta la localizarea si dimensiunea structurilor anatomice, cum ar fi sinusul maxilar si nervul alveolar, la identificarea necesitatii unor proceduri suplimentare, cum ar fi aditia de os, la determinarea marimii implanturilor si a locului in care acestea ar trebui plasate.

Analize de sange necesare pentru interventia de implant dentar

  • Hemoleucograma este testul de sange prin care se evalueaza numarul de trombocite, de globule albe si de globule rosii. Valorile definite prin hemoleucograma pot indica existenta anemiei sau altor boli ale sangelui, cum ar fi dificultati de coagulare, care risca sa fie un obstacol in calea efectuarii unei interventii chirurgicale.
  • Glicemia: verificarea nivelului de glucoza din sange este necesar in cazul pacientilor care sufera de diabet.
  • Creatinina: serveste la masurarea functionalitatii rinichilor. Creatinina este o substanta reziduala generata de metabolismul muscular.
  • Alti indici importanti pentru o interventie chirurgicala de implant dentar sunt cei referitori la infectii sau inflamatii in organism (VSH) sau la sanatatea ficatului (transaminaze).
  • Analiza anti-VHC (virusul hepatitei C). Acest virus care provoaca o stare inflamatorie a ficatului. Potentialul sau infectios este foarte mare, dar transmiterea are loc numai prin contactul cu sange.
  • Testul HIV este necesar deoarece in cazul acestor pacienti sistemul imunitar este slabit si trebuie luate masuri speciale de precautie inainte de operatie.

Concluzie

Succesul unei interventii chirurgicale de inserare a unui implant dentar este influentat de planificarea in detaliu si de asigurarea tuturor conditiilor clinice. In cadrul clincii Dental Premier beneficiati de experienta vasta in restaurari dentare complexe a medicilor chirurgi, implantologi si proteticieni, si de aparatura medicala performanta de ultima generatie High Tech Dentistry.

Cauta pe site

+