Implantul dentar si bolile autoimune

Pot beneficia de implant dentar daca sufar de o boala autoimuna?

Implanturile dentare reprezinta o varianta din ce in ce mai populara de inlocuire a dintilor lipsa, acestea oferind rezultate de lunga durata.

Pentru majoritatea oamenilor rata de esec a implantului ramane extrem de scazuta. Insa, din pacate, nu oricine poate fi un candidat ideal pentru acest tratament deoarece exista anumite contraindicatii.

Contraindicatiile pentru implanturile dentare pot viza stari patologice care pot afecta atat rezultatul operatiei in sine, cat si vindecarea si durata implantului.

La evaluarea pentru tratamentul cu implant dentar sunt luati in considerare mai multi factori. Este important ca pacientii sa aiba o sanatate orala buna, o stare generala buna de sanatate si sa existe suficient tesut osos sanatos in maxilar pentru a sustine implanturile. Aceste criterii sunt importante deoarece asigura succesul tratamentului cu implant dentar.

Pentru a putea oferi un suport puternic si durabil pentru viitoarea proteza, implantul dentar trebuie sa fuzioneze cu osul in care este inserat. Acest proces, cunoscut sub numele de osteointegrare, are loc pe parcursul a cateva saptamani dupa interventia chirurgicala. Daca osteointegrarea nu reuseste, atunci implanturile nu vor putea sprijini o lucrare protetica.

Cum afecteaza bolile autoimune implanturile dentare?

Anumite conditii de sanatate, cum ar fi bolile autoimune, pot interfera cu succesul tratamentului cu implant dentar.

Unele dintre cele mai frecvente boli autoimune sunt:

  • Scleroza multipla
  • Lupus eritematos sistemic (Lupus)
  • Fibromialgie
  • Artrita reumatoida
  • Boala Crohn.

Persoanele care au o boala autoimuna existenta sau cu risc de a dezvolta o astfel de boala (factori genetici) trebuie sa ia in considerare avantajele si dezavantajele implantului dentar mai atent decat majoritatea.

Bolile autoimune, care determina sistemul imunitar al organsimului sa atace si sa-si afecteze propriile tesuturi, au atat cauze genetice, cat si de mediu. Acest lucru poate duce la simptome precum inflamatia si durerea. Inflamatia poate face dificila vindecarea gingiilor si integrarea in os a implanturilor dentare.

Unele studii au legat riscul de esec al implantului dentar de bolile autoimune prin faptul ca un implant metalic poate provoca o reactie autoimuna in cazul persoanelor cu alergii la metal si alte predispozitii genetice.

In plus, unele dintre medicamentele prescrise persoanelor cu boli autoimune, cum ar fi cele antiinflamatorii, pot duce in timp la pierderea densitatii osoase, crescand rata de esec a implanturilor dentare. Clinicienii ar trebui sa evalueze pacientii, de la caz la caz, pentru a determina eligibilitatea pentru procedura, tinand seama de starea generala si de sanatate orala, precum si de tratamentul urmat.

In concluzie, pot beneficia de implanturi dentare daca sufar de o boala autoimuna?

Raspunsul scurt la aceasta intrebare este da, o boala autoimuna nu poate descalifica automat un pacient de la aceasta procedura. In multe cazuri, pacientii cu boli autoimune primesc implanturi fara sa intampine complicatii.

Reactiile autoimune la implanturile dentare sunt rare, insa e important sa sa tina cont de acestea atunci cand se urmeaza un astfel de tratament, mai ales daca au existat alergii la metale sau exista antecedente familiale de boli autoimune.

Daca un implant metalic determina dezvoltarea unei tulburari autoimune, indepartarea lui poate ameliora simptomele.

Cauta pe site

+