Coroana temporara versus coroana definitiva

Diferenta dintre coroana provizorie/dinte provizoriu si coroana permanenta/dinte definitiv

Multi pacienti intreaba care este rolul coroanelor dentare provizorii si diferenta fata de coroanele definitive. Mai jos regasiti informatii pentru fiecare tip de coroana dentara in parte.

Coroana dentara temporara / Dinti provizorii

Coroana dentara temporara sau provizorie este un tip de restaurare care are rolul de a substitui dintele natural pana in momentul realizarii unei coroane dentare permanente.

Coroana provizorie se recomanda in cazul unui tratament endodontic sau al unui implant dentar pentru care este nevoie de o restaurare.

Coroana temporara este suficient de solida pentru a rezista unei muscaturi tipice fara a se deforma sau crapa. Cu toate acestea, nu poate proteja un dinte restaurat pentru mult timp.

Fiind folosite doar pentru o anumita perioada, coroanele provizorii sunt realizate din materiale mai accesibile, in principal din rasini compozite sau acrilice. Acestea sunt fixate cu un ciment astfel incat sa poata fi usor indepartate in momentul in care se fixeaza coroana permanenta.

De asemenea, in cazul restaurarilor dentare pe implanturi, lucrarile/coroanele provizorii fiind realizate din materiale mai ‘moi’, nu transmit socuri mari la implanturi, astfel incat nu pun in pericol osteointegrarea acestora, iar pacientul beneficiaza de dinti ficsi pe toata durata tratamentului.

Avantajele coroanelor temporare

Pe langa faptul ca ofera un plus de confort estetic in asteptarea dintelui definitiv, coroana dentara temporara:

  • este utilizata pentru functionalitate, ajutand la masticatie si vorbire
  • previne sensibilitatea dintilor si a gingiilor
  • protejeaza dintele propriu-zis de cariile dentare
  • actioneaza ca sprijin pentru a controla sangerarea gingiilor
  • impiedica mobilitatea dintilor
  • contribuie la mentinerea conturului fetei

Coroana dentara permanenta / Dinti definitivi

Coroana dentara permanenta sau definitiva este o proteza fixa ​​care permite restaurarea unui dinte rupt sau care este inlocuit de un implant dentar. Functia sa este de a acoperi si proteja dintele, facandu-l mai rezistent.

Coroane-dentarecoroana pe implant dentar

Coroanele dentare permanente sunt superioare din punct de vedere estetic si au un aspect mai natural desi necesita mai mult timp pentru realizare.

Coroana definitiva este mult mai rezistenta decat cea temporara, fiind realizata de obicei din portelan, ceramica sau zirconiu. Rezistenta acestor materiale impiedica suprafata de protectie exterioara a dintilor restaurati sa se crape si sa se rupa. Pentru a se potrivi cu dintele opus si pentru a replica cat mai fidel dintele natural reparat este nevoie de amprentarea zonei.

Avantajele coroanei permanente

  • Personalizata pentru confort si o stabilitate mai buna
  • Cu o ingrijire adecvata, coroana dentara definitiva poate dura toata viata
  • Arata natural

Coroana temporara vs coroana permanenta

Desi indeplinesc acelasi rol pentru perioade diferite de timp, exista anumite diferente evidente intre o coroana dentara temporara si una permanenta:

Rezistenta – O coroana temporara este fixata temporar cu ciment pentru a dura doar cateva saptamani sau luni, dupa caz.

Coroanele permanente sunt cimentate cu un adeziv foarte puternic, ori insurubate, fiind menite sa dureze multi ani si sa reziste la alimente tari si forte mai mari. Coroanele permanente trebuie sa fie ajustate inainte de a fi cimentate sau insurubate.

Estetica – Majoritatea medicilor stomatologi vor folosi o amprenta sau vor incerca sa creeze o coroana provizorie care sa fie pe deplin functionala. Cu toate acestea, o coroana definitiva se potriveste exact fiind realizata in laborator sau in clinica cu ajutorul tehnologiei CEREC  Cad/Cam.

Durata – O coroana temporara dureaza doar cateva saptamani sau luni, dupa caz, in timp ce coroanele permanente sunt facute pentru a dura chiar si decenii.

Materiale – coroanele temporare sunt fabricate din compozit sau acrilat, in timp ce coroanele definitve sunt realizate din materiale de inalta calitate precum portelan, ceramica sau zirconiu.

Cost – Evident ca un dinte provizoriu este mai ieftin decat o coroana definitiva, avand in vedere calitatea materialelor din care sunt realizate.

Cauta pe site

+