Pivotul dentar: caracteristici, tipuri, rol, indicatii

Pivotul dentar: caracteristici, tipuri, rol, indicatii

Pivotul dentar este un dispozitiv protetic care are ca si rol reconstruirea dintilor fracturati sau cariati. Ulterior pivotul va fi acoperit de o coroana dentara. Pivotul dentar este reintalinit sub mai multe denumiri:

 • Stift dentar sau radicular
 • Dispozitiv corono-radicular
 • Dispozitiv radicular

Operatia de reconstituire a unui dinte cu pivot dentar se numeste reconstructie corono radiculara.

Implant dentar si dinti ficsi in 24 ore pret

Care sunt componentele unui pivot dentar?

 • Partea radiculara a pivotului

Aceasta este un pivot radicular care se fixeaza in canalul radicular corect tratat endodontic al dintelui care trebuie reconstruit. Exista dispozitive protetice cu unul sau mai multi pivoti radiculari.

Pivotul dentare are o lungime maxima de trei sferturi din lungimea totala a canalului radicular, iar ca grosime este dependent de grosimea radacinii dintelui reconstruit.

 • Partea coronara a pivotului

Aceasta se afla in continuarea partii radiculare, dispozitivul protetic fiind intotdeauna turnat dintr-o singura bucata, avand forma si marimea unui dinte gata slefuit, intrand astfel in categoria bonturilor artificiale.

Partea coronara difera ca forma si marime in functie de pozitia dintelui reconstruit si situatia din cavitatea orala a pacientului.

Tipuri de pivot dentar

tipuri pivot dentarExista doua tipuri de pivoti dentari:

 • pivot dentar prefabricat
 • pivot dentar turnat

Pivotul dentar prefabricat este un pivot a carui adaptare si cimentare se realizeaza exclusiv la cabinetul stomatologic, fara a fi necesara interventia laboratorului dentar. Pivotii dentari prefabricati se prezinta in seturi care contin mai multi pivoti de diverse grosimi si lungimi. Acestia sunt confectionati din aliaje metalice aurite, fibre de cuart, aliaje din titan sau alte material biocompatibile.

pivot dentar cu doua radaciniPivotul dentar turnat este executat in laboratorul dentar conform datelor transmise de catre medicul stomatolog. Acesta este confectionat din aliaje metalice cum ar fi: aur, titan, crom-nichel, sau zirconiu. Rezistenta si adaptarea pivotilor turnati este superioara, insa necesita mai mult timp pentru confectionare.

Care este diferenta dintre pivotii prefabricati si cei turnati?
Spre deosebire de pivotii prefabricati, pivotii dentari turnati pot avea unul sau mai multi pivoti radiculari.

Ce rol are pivotul dentar?

Inlocuirea partii coronare a unui dinte fracturat sau distrus

Daca partea coronara a unui dinte lipseste din cavitatea orala, insa radacina acestuia are inca suficienta rezistentas, se poate confectiona un pivot dentar care sa sustina viitoarea coroana dentara. Ce anume poate deteriora coroana unui:

 • Cariile dentare;
 • Fracturarea accidentala a dintelui
 • Fisurile dentare netratate

Inlocuirea tesuturilor dentare distruse ale unui dinte cariat

Chiar daca coroana dentara nu este complet distrusa, exista situatii cand, datorita cariilor avansate, dintele ramane cu pereti subtiri si putini rezistenti.

In aceste situatii, pivotul dentar are functia de inlocuire a tesuturilor dentare distruse si, astfel, stabilitatea coroanei dentare care va fi realizata peste acesta va creste considerabil.

Cand este indicata reconstrutia dintelui cu pivot dentar?

 • In cazul fracturarii coroanei unui dinte

Cazul dintilor care au coroana dentara fracturata, dar radacina este suficient de rezistenta pentru a sustine un pivot dentar.

 • Deteriorarea avansata a coroanei dintelui

Aceasta poate aparea mai ales datorita progresiei unei carii netratate care va distruge in timp tesuturile dentare, dintii ramanand astfel cu peretii subtiri si mai putin rezistenti.

Atentie! Inainte de realizarea reconstructiei corono-radiculare cu pivot dentar, dintele trebuie intotdeauna supus unui tratatment endodontic si obturat pe canal.

In ce situatii nu se poate utiliza pivotul dentar?

 • Atunci cand dintele nu este tratat endodontic sau are tratamente de canal si obturatii radiculare incorecte sau care au dezvoltat complicatii. In aceasta situatie, pivotul dentar se poate realiza doar dupa un tratament sau retratament endodontic corect.
 • Atunci cand dintele a dezvoltat complicatii care nu mai pot fi tratate nicicum.
 • Atunci cand dintele este deja mobil. Exceptie constituie situatia cu o usoara mobilitate, daca in urma examenului radiologic se constata ca osul din jurul dintelui nu este resorbit.
 • Atunci cand dintele este fracturat sau rupt pana sub nivelul gingiei. In acesta situatie, radacina dintelui ramasa ar fi prea slaba pentru a putea sustine pivotul dentar.

pivot dentar versus implantPivot dentar sau implant dentar? Care este diferenta?

Foarte multa lume confunda pivotul dentar cu implantul dentar. Desi acestea au roluri similare de reconstruire partiala sau totala a unui dinte, totusi sunt diferite. Vezi care este diferenta dintre pivotul si implantul dentar.

Cat costa un pivot dentar sau reconstructia corono-radiculara?

Reconstructia unui dinte cu pivot sau stift dentar este mult mai ieftina decat implantul dentar. Costul unei reconstructii corono-radiculare cu pivot dentar este in functie de tipul de pivot utilizat. Va invitam sa consultati lista de preturi pivot dentar.

Cauta pe site

+