De ce isi modifica dintii pozitia

De ce isi modifica dintii pozitia

Odata cu inaintarea in varsta, dantura se schimba, la fel ca restul corpului. Dintii isi modifica pozitia in timp, din cauza unor motive care pot sau nu pot fi controlate de noi. Iata cateva dintre acestea:

  • Miscarile limbii – Limba exercita presiune asupra dintilor atunci cand mancam, inghitim sau vorbim. Acest lucru se intampla inconstient, astfel ca nu ne putem da seama cat de des limba apasa pe dinti.
  • Pozitia buzelor – Forta si presiunea pe care buzele le aplica asupra dintilor ii pot determina sa se miste. Spre exemplu, un obicei intalnit foarte des in randul persoanelor este acela de a musca buzele.
  • Fortele produse de muscatura – Arcadele se afla sub constanta presiune. Atunci cand muscam, dintii se ating si de opresc intr-o anumita pozitie, numita ocluzie. In mod normal, dintii de pe arcada superioara se opun celor de pe arcada inferioara, pastrandu-si pozitia. In cazul in care se creeaza un spatiu din cauza pierderii unui dinte, dintii antagonisti si vecini isi schimba pozitia, indreptandu-se catre spatiul ramas liber.
  • Cariile dentare – Atunci cand caria dentara nu este tratata, dintele se poate rupe, isi poate schimba forma si dimensiunea, ducand la deplasarea dintilor vecini

Dintii aliniati incorect sunt mult mai greu de igienizat si mai predispusi aparitiei cariilor dentare. Pentru a pastra pozitia lor corecta, medicul stomatolog va poate oferi doua solutii:

  • Tratamentul ortodonticaparatele dentare sunt solutia optima pentru obtinerea unui zambet frumos si a unei danturi aliniate corespunzator. Tratamentul ortodontic nu are varsta, atat copiii cat si adulti pot beneficia de el. Puteti opta fie pentru un aparat dentar metalic, fie pentru un aparat dentar invizibil. Discutati cu medicul specialist ortodont despre tipurile de aparat dentar si alegeti varianta potrivita pentru cazul dumneavoastra.
  • Implantul dentar – Inlocuirea unui dinte lipsa cu un implant dentar intr-un timp cat mai scurt poate preveni miscarea dintilor. Implantul dentar este o piesa din titan, care tin locul radacinii dintelui. Pe aceasta piesa se realizeaza o coroana dentara estetica, care va arata si se va comporta exact  ca un dinte natural.

Programati o consultatie si aflati de la medicul stomatolog specialist ce puteti face pentru a mentine un zambet perfect!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cauta pe site

+