Mituri despre tratamentul endodontic

Mituri despre tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic (de canal) este una dintre procedurile stomatologice care ii sperie pe cei mai multi pacienti. Teama de durere si in general de medicul dentist, bazata fie pe experiente din trecut, fie pe experientele altor persoane, ii face pe multi sa amane tratamentele stomatologice. Din cauza miturilor legate de aceasta procedura, exista pacienti care aleg chiar extractia dentara, in loc sa salveze un dinte.

Inainte de a lua o decizie gresita, iata cateva dintre miturile legate de tratamentul endodontic.

Mitul 1: Tratamentul endodontic este foarte dureros

Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa (nervul) dintelui se inflameaza sau se infecteaza, cauzand durere si disconfort. Acest tratament are ca scop, pe langa salvarea dintelui si eliminarea durerii, iar conceptia ca ar fi un tratament dureros provine din practicile vechi.  Astazi dezvoltarea stomatologiei si tehnologiile utilizate fac ca acest tratament sa fie complet lipsit de durere.

Mitul 2: Este un tratament care necesita vizite dese si indelungate

Realizat cu ajutorul microscopului, tratamentul de canal necesita una sau doua vizite in cabinetul stomatologic. Numarul de vizite poate varia in functie de complexitatea cazului si de gravitatea infectiei. Dupa finalizarea obturatiei de canal urmeaza etapa protetica, realizarea unei coroane dentare. Aceste vizite suplimentare sunt necesare pentru a restaura complet dintele, dar nu fac parte din tratamentul endodontic.

Mitul 3: Am nevoie de tratament de canal doar atunci cand ma doare dintele

Dintii care necesita tratament endodontic nu trebuie sa prezinte neaparat si durere. In general, acest tratament se realizeaza pentru a preveni ca un dinte care nu mai este vital sa se infecteze. Acesti dinti nu dor neaparat si pot fi descoperiti in urma unui test de vitalitate in timpul unui control de rutina.

Tratamentul de canal realizat la microscop ne ajuta sa salvam dinti care initial aveau un prognostic rezervat. Teama de dentist nu trebuie sa ne impiedice sa avem o dantura sanatoasa si mai ales sa pierdem dinti. Apelati cu incredere la un medic specialist endodont pentru a va salva zambetul!

Cauta pe site

+