Dinti portelan sau ceramica

Cat costa un dinte de portelan in 2025?

In stomatologie, termenul generic „dinti de portelan” utilizat de oameni deosori in cautarile de pe internet, poate insemna de fapt mai multe tipuri de manopere, cum ar fi coroanele dentare individuale, puntile, fatetele dentare sau dintii atasati pe lucrarile dentare, toate realizate din diferite portelanuri, ca in pozele de mai sus.

In acest articol ne propunem sa elucidam misterul portelanului in stomatologie si sa aflam cat costa un dinte de portelan sau ceramica in anul 2025, dupa caz.

Care este diferenta intre portelan si ceramica in stomatologie?

Din punct de vedere etimologic, cuvantul „ceramica” provine din limba greaca „keramos” care inseamna „argila”, iar cuvantul „portelan” provine din limba italiana „porcellana” si inseamna „coaja de scoica”. In stomatologie portelanul sau ceramica sunt unul si acelasi lucru.

Dintii de portelan sau ceramica sunt preferati astazi de multi pacienti atat pentru inlocuirea dintilor lipsa, cat si pentru acoperirea dintilor cariati, ciobiti, rupti sau fracturati. De cele mai multe ori, expresia dinti de portelan se confunda cu aceea de coroana dentara artificiala.

Astfel dintii de portelan pot sa fie integral realizati din ceramica sau pot fi dinti existenti imbracati in portelan ori avand infrastructura metalica pe dedesubt.

Avantajele dintilor de portelan

Dinti din portelan sau ceramica
Poze dinti din portelan sau ceramica

Un prim mare avantaj pe care il prezinta dintii realizati integral din portelan sau ceramica, il reprezinta estetica superioara si rezistenta in timp a restaurarii. Dintii de portelan se apropie cel mai mult de apectul natural al dintilor si sunt in general utilizati pentru inlocuirea dintii frontali, dar pot fi utilizati cu succes si in cazul maselelor (premolari si molari). Portelanul sau ceramica este un material inalt biocompatibil, astfel incat nu creeaza reactii adverse sau alergii in organismul uman.

De asemenea, de cele mai multe ori, dintii de portelan integral pot fi realizati chiar in cabinetul stomatologic, intr-o singura sedinta, cu ajutorul proteticii computerizate si a tehnologiei de ultima Cerec 3D Cad/Cam. Va invitam sa descoperiti mai multe informatii despre realizarea dintilor din portelan integral intr-o singura sedinta in materialul video urmator.

Dezavantajele dintilor din portelan

Desi pot fi utilizati chiar si pentru reconstructia maselelor, dintii de portelan nu sunt indicati in cazul persoanelor care sufera de bruxism. Aceasta contraindicatie exista deoarece dintele de portelan se poate crapa sau ciobi din cauza fortelor la care este supus atunci cand persoana scrasneste din dinti.

Tipuri de portelan in stomatologie

In cadrul clincii noastre stomatologice utilizam doua tipuri de portelan pentru realizarea dintilor sau lucrarilor protetice, si anume:

  • Dinti sau lucrari din ceramica feldspatica – aces tip de portelan ofera posibilitatea de a modifica nuanta dintilor, prin anumite efecte speciale ale pigmentilor ce se pot aplica in interiorul ceramicii;
  • Dinti sau lucrari din ceramica presata – este un tip de portelan foarte asemanator cu dintii naturali, din punct de vedere al culorii, oferind posibilitatea aplicarii coloratiilor sau a petelor opace pe exteriorul suprafetei ceramice.

Ceramica feldspatica versus ceramica presata

O diferenta intre ceramica feldspatica si cea presata o reprezinta, de exemplu, faptul ca fatetele dentare din ceramica feldspatica pot fi mai usor prelucrate in functie de nevoile pacientului. Astfel, fatelele feldspatice pot fi prelucrate in grosimi mai reduse decat cele presate si se pot adauga mai multe culori pe aceeasi fateta din portelan. De exemplu, daca ar fi nevoie sa slefuim o fateta din ceramica presata, culoarea acesteia s-ar putea pierde.

Descopera mai multe detalii despre tipurile de restaurari protetice din portelan.

Paleta de culori pentru dintii de portelan

paleta culori dinti portelan pret
Paleta culori dinti portelan

Culoare dinti portelan a2 si a1
Culoare dinti portelan a2 si a1

Culoare dinti portelan A1 sau B1
Culoare dinti portelan A1 sau B1

Paleta de culori pentru dintii de portelan este un instrument absolut necesar in stomatologia moderna pentru aspectul estetic. Paleta ofera o gama completa de nuante pentru a satisface nevoile estetice ale oricarui pacient.

Aceasta paleta complexa de culori permite crearea unor restaurari dentare care imita perfect aspectul natural al dintilor, oferind rezultate estetice superioare.
Alegerea nuantei potrivite pentru dintii de portelan este un aspect crucial in estetica dentara. Paleta de culori pentru dintii de portelan ofera o gama variata de nuante, de la alb stralucitor pana la tonuri mai naturale si permite personalizarea lucrarilor protetice in functie de preferintele si caracteristicile fiecarui pacient in parte.

Nuanta naturala medie a culorii dintilor variaza, insa in general este undeva intre A2 si A3.

Dintii de portelan versus dintii din zirconiu

Dinti din zirconiu
Poza dinti din zirconiu

Zirconiul dentar este un material foarte rezistent care poate fi utilizat cu succes in special pentru dintii din partea posterioara a danturii, care preiau mare parte din fortele masticatorii. Culoarea zirconiului dentar este alba, asa cum se poate observa in poza alaturata.

Unul dintre dezavantajele dintilor din zirconiu este apectul opac. Astfel, coroanele realizate din zirconiu arata mai putin natural si pot fi deosebite de un dinte natural. Acest lucru este valabil in special in cazul dintilor realizati integral din zirconiu.

Din cauza faptului ca sunt foarte dure, coroanele din zirconiu pot cauza abrazarea dintilor opusi restaurarii protetice.

Daca analizam un dinte normal natural, putem observa straturi diferite, pigmenti si densitati pe diverse parti. Reproducerea dintilor cu un aspect cat mai aproape de natural este posibila utilizand doar portelan sau ceramica pentru a construi dintii protetici artificiali. Astfel, coroanele metalo-ceramice necesita un strat opac de ceramica pentru a masca structura metalica. In schimb, coroana ceramica sau din portelan este translucida, lasand lumina sa o patrunda in mod natural, de aici si un cost mai ridicat.

Descopera mai multe diferente intre dintii de portelan si dintii din zirconiu.

Cat dureaza un dinte de portelan?

O restaurare cu lucrari dentare din portelan realizate pe baza unui plan de tratament personalizat si bine realizat si executat de catre medicul stomatolog protetician impreuna cu tehnicianul dentar, poate sa reziste fara probleme si fara a fi nevoie de reparatii cel putin 10-15 ani.

In cazul restaurarilor dentare pe implanturi este foarte importanta experienta si colaborarea foarte buna dintre medicul chirurg si medicul dentist protetician, pentru un rezultat de care pacientul se poate bucura pret de o viata intreaga.

Suntem printe putinele clinici din Romania care ofera consultatii mixte complexe cu doi medici: chirurg sau implantolog si protetician, astfel incat planul de tratament sa fie realizat corect si precis inca de la inceput.

Caz restaurare totala cu coroane, fatete si dinti imbracati in portelan

In cazul pacientului din poza de mai jos s-a realizat o reabilitare orala totala cu coroane de portelan pe dinti existenti sau implanturi si fatete dentare integral ceramice. Putem observa etapele reabilitarii si rezultatul final estetic obtinut gratie calitatilor dintilor imbracati in portelan, a coroanelor si fatetelor integral ceramice.

Restaurare totala cu coroane si fatete - cat costa un dinte de portelan
Restaurare totala cu coroane si fatete din portelan

Va invitam sa vizualizati si mai multe poze cu dinti din portelan si fatete dentare.

Cat costa un dinte de portelan?

Datorita esteticii net superioare pe care o ofera, un dinte de portelan poate costa mai mult decat un dinte din compozit sau acrilic etc.

De asemenea, pretul unui dinte de portelan pentru zona frontala poate fi mai ridicat decat costul unui dinte din portelan utilizat pentru zona laterala sau din spate.

In cadrul clincii noastre pretul unei dinte de portelan variaza in functie de tipul de coroana si de materialul din care este realizata aceasta. De exemplu, pretul unei coroane dentare realizata integral din portelan sau ceramica cu tehnologie CEREC 3D Cad/Cam este de 2200 lei, iar pretul unei coroane din ceramica pe suport de zirconiu este de 2500 lei.

Va invitam sa consultati lista noastra cu oferta completa de preturi pentru dinti de portelan si ceramica pe zirconiu.

Cauta pe site

+