Limba alba sau incarcata

Limba alba sau incarcata: cauze, boli, afectiuni si tratament

Desi limba alba sau incarcata poate deveni adeseori un motiv de ingrijorare, totusi trebuie sa stiti ca exista cazuri rare in care aceasta este un semn al unei boli sau afectiuni serioase, cum ar fi o infectie sau mai grav, cancer in faza incipienta. Limba poate fi acoperita sau incarcata partial sau total cu un strat alb. Limba incarcata sau albicioasa se mai numeste si limba saburala.

Prin urmare, nu trebuie sa va impacientati, ci doar sa fiti atenti daca mai sunt si alte simptome care ar putea sa tradeze alte boli sau afectiuni. Daca aveti limba incarcata si alba mai mult de doua saptamani, este recomandat sa solicitati o consultatie la un cabinet stomatologic.

Din ce cauze poate deveni limba albicioasa sau incarcata?

Colorarea in alb a limbii poate fi o afectiune care nu este neaparat legata de organul in sine. Limba poate deveni alba atat datorita unui strat de celule moarte (leucoplazie bucala), cat si datorita depunerilor de reziduuri. Acestea pot fi de fapt simptome ale unor infectii, traumatisme sau alte boli serioase.

Exista o diferenta intre limba alba si candidoza orala, boala care poate aparea mai ales la persoanele seropozitive. Daca experimentati roseata la nivelul limbii, febra, tuse, dificultati la inghitire, este indicat sa mergeti la medic cat mai repede.

Unde se fac analize pentru limba alba?

Pentru a elimina orice suspiciuni, medicul stomatolog poate depista in doar cateva minute daca este vorba de o afectiune grava, precum cancerul oral. Cu ajutorul unui aparat Velscope, procedura este rapida, simpla si neinvaziva. Acest tip de aparat poate sa depisteze cu usurinta infectii virale sau bacteriene, papiloame scuamoase, tumori ale glandei salivare, cancerul oral sau anomalii ale mucoasei bucale.

La ce simptome trebuie sa fiu atent si cand trebuie sa merg la medic?

Trebuie sa mergem la medicul dentist atunci cand pe langa limba incarcata experimentam si:

  • senzatie de arsura la nivelul limbii
  • rani pe suprafata limbii
  • dificultati de mestecare, inghitire sau vorbire
  • limba crapata sau gura uscata
  • pierderea in greutate
  • eruptii cutanate

In cazul in care modificarile la nivelul limbii va ingrijoreaza, daca simtiti durere iar aspectul albicios persista mai mult de doua saptamani, cel mai bine este sa apelati la un medic stomatolog, care va va prescrie un tratament, daca este cazul.

Posibile cauze ale limbii albe sau incarcate (saburale)

De obicei, limba alba apare atunci cand nu au fost curatate bine resturile alimentare din cavitatea bucala. Chiar daca nu este o afectiune extreme de serioasa, limba incarcata poate produce mult disconfort, celulele moarte si bacteriile depunandu-se intre papilele gustative inflamate.

Printre cauzele unei limbi albe incarcate se numara:

  • o igiena orala necorespunzatoare
  • fumatul excesiv si consumul de alcool
  • deshidratarea
  • traumatisme la nivelul limbii
  • medicamente care dau reactii adverse
  • infectiile bacteriene
  • boli autoimune
  • alte afectiuni asociate limbii albicioase: sifilis, leucoplazia, candidoza orala, lichenul plan oral.

Ce afectiuni/boli sunt asociate limbii albe?

Cele mai intalnite boli associate limbii albicioase incarcate sunt: sifilis, leucoplazia orala, candidoza orala si lichenul plan oral.

Leucoplazia

leucoplazie orala limba
Leucoplazia orala la nivelul limbii

Aceasta se manifesta prin aparitia unor pete de culoare alba dure pe suprafata interioara a obrajilor, pe gingii si evident, pe limba. Acesta afectiune nu pune de regula viata in pericol, insa daca nu este trata se poate transforma in cancer oral.

 

 

 

Candidoza bucala

candidoza bucala limba
Candidoza bucala

Unul din cele mai intalnite motive pentru aparitia colorariilor albe din cavitatea orala, este candidoza. De cele mai multe ori persoana resimte durere la inghitira sau gust neplacut. Aceasta boala a cavitatii orale poate fi cauzata de o ciuperca denumita candida albicans. Printre cauzele acestei afectiuni se numara: igiena orala necorespunzatoare, fumatul, anumite medicamente, infectia cu virusul HIV, imunitate scazuta, dereglari ale sectiei salivei sau cancerul oral.

 

 

 

Lichenul plan oral sau bucal

lichen plan oral
Lichenul plan oral la nivelul limbii

Aceasta boala poate produce pete de culoare alba pe limba, impreuna cu gingii dureroare sau rani in cavitatea bucala. Acesta afectiune este considerata de unii specialisti a fi o boala autoimuna, necontagioasa si care nu necesita tratament. Este bine insa sa se faca o monitorizare permanenta avand in vedere potentialul de malignizare a acestei afectiuni.

 

 

Sifilis

pete albe limba sifilis
Afectiuni cauzate de sifilis

Sifilusul este o boala cu transmitere sexuala care poate sa cauzeze rani in cavitatea orala, si care, lasata netratata, poate cauza aparitia de pete albe pe limba.

 

 

 

Cum putem preveni limba albicioasa?

Desi nu este intotdeauna posibil sa putem preveni limba alba, totusi putem realiza cateva lucruri pentru a reduce riscul aparitiei acesteia, cum ar fi:

  • utilizarea unei periute de dinti cu peri moi
  • efectuarea igienei orale de doua ori pe zi
  • utilizarea unei paste si ape de gura cu fluor
  • folosirea atei dentare si a apei de gura cel putin o data pe zi
  • control stomatologic periodic si curatare profesionala a danturii, la 6 luni
  • evitarea tutunului si limitarea consumului de acool
  • un consum bogat de fructe si legume

Concluzii despre limba albicioasa

In concluzie, o limba albicioasa nu reprezinta de cele mai multe ori un motiv de ingrijorare. Avand in vedere ca exista situatii in care aceasta ar putea necesita tratament, va recomandam sa consultati un medic stomatolog, mai ales daca situatia persita mai mult de doua saptamani sau daca observati si alte simptome.

 

Search

+