Avantajele piezochirurgiei
Piezochirurgia – chirurgie mai sigura si un mai mare confort postoperator
Tehnologia in domeniul stomatologiei a progresat enorm in ultimele decenii. Una dintre cele mai impresionante inovatii este piezochirurgia, o abordare noua care castiga popularitate in implantologie dentara, parodontologie si chirurgie orala. Este o tehnologie folosita in chirurgia maxilo-faciala pentru taierea oaselor, fara a deteriora niciun tesut moale. In cadrul acestei tehnici se foloseste un dispozitiv piezoelectric care, cu ajutorul micro-vibratiilor ultrasonice, taie osul cu o precizie impresionanta, evitand complet tesutul moale.
Cum functioneaza?
Aceasta tehnologie utilizeaza vibratii cu ultrasunete modulate la diferite frecvente: taierea piezoelectrica are loc datorita unei microvibratii ultrasonice capabile sa taie tesuturi mineralizate sau dure, cum ar fi osul.
Dispozitivul de piezochirurgie, prin microvibratiile ultrasonice, permite taierea tesuturilor dure (os) intr-un mod extrem de precis si fara supraincalzire, fara a necroza osul si fara a deteriora vasele de sange, nervii sau tesuturile moi (cum ar fi gingia) nici chiar in cazul contactului accidental.
Chirurgia piezoelectrica este:
PRECISA – vibratia micrometrica asigura o mare precizie de taiere care permite chirurgului sa se apropie considerabil de nervul alveolar
SIGURA – datorita efectului de cavitatie al solutiei fiziologice, se formeaza zone de vapori care sterilizeaza zona afectata evitand sangerarea
Care sunt avantajele piezochirurgiei?
In multe proceduri in care trebuie taiat osul, cum ar fi deplasarea sau afectarea puternica a molarilor de minte, in zona respectiva exista si nervi. Piezochirurgia reduce la minimum orice traumatism al nervilor, vaselor de sange si membranelor.
Unele dintre alte avantaje ale piezochirurgiei includ:
- Osul taiat se regenereaza mai rapid
- Vizibilitatea zonei este imbunatatita datorita absentei sangelui (prin cavitatie)
- Cu pierderi osoase limitate, se poate accesa usor dintele sau radacina afectata
- Piezochirurgia necesita presiune redusa. Sensibilitatea si controlul sunt mai mari
- Dispozitivele piezochirurgicale nu se incalzesc, ceea ce inseamna ca nu exista pericol de deteriorare termica a tesutului adiacent
- In general, pacientii prezinta un stres traumatic redus in timpul acestui tip de proceduri de taiere a osului
- Piezochirurgia permite taierea si divizarea oaselor cu o precizie maxima
- Piezochirurgia permite colectarea usoara a materialului de aditie, cum ar osul pentru implanturi dentare
- Piezochirurgia permite taieturi plate si curbiline
- Exista mai putine inflamatii in urma procedurilor efectuate cu piezochirurgie
- Pacientul prezinta traume chirurgicale minime si vindecare rapida postoperatorie.
Aplicatii ale piezochirurgiei
Piezochirurgia poate fi aplicata intr-o gama larga de proceduri care cer delicatete si precizie in chirurgia orala, parodontologie si implantologie, permitand chirurgia osoasa in situatii complexe anatomic.
Chirurgie orala: extractia radacinii, sinus lift, rezectia apicala, extragerea molarilor de minte, taierea osului, pregatirea canalului radicular, debridarea tesuturilor moi
Implantologie: recoltarea oaselor pentru grefe osoase, pregatirea locului pentru implanturi, scoaterea implanturilor, alungirea coroanei
Parodontologie: debridarea radiculara, pregatirea radacinii, osteotomie, osteoplastie, operatii reconstructive
In concluzie, piezochirurgia este potrivita pentru o gama larga de indicatii dentare si imbunatateste precizia si siguranta in chirurgia osoasa.
Fata de tehnicile precedente, diferita in piezochirurgie este selectivitatea tesuturilor: poate viza tesutul mineral (os) si tesutul moale. Un numar tot mai mare de chirurgi adopta aceasta tehnica deoarece este mai sigura si mai putin invaziva decat metodele traditionale motorizate sau manuale.
Piezochirurgia imbunatateste experienta pacientului. Procedurile obisnuite, cum ar fi pregatirea radacinii sau extragerea molarilor de minte afectati, sunt mult mai putin intimidante atunci cand se foloseste piezochirurgia in locul vechilor tehnici de taiere a oaselor. Mai mult, timpul de vindecare si disconfortul postoperator sunt reduse semnificativ.